Κείμενα από την "Ελευθεροτυπία Εβδομάδα"

  Μάιος 2010 (4 άρθρα)

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Η μοναξιά της εξουσίας
  6 Μαΐου 2010 

 

   Μέγας έλληνας σκηνοθέτης γύριζε κάποτε κινηματογραφικό φιλμ με θέμα πολιτικό ηγέτη και πρωταγωνιστή ιταλό ηθοποιό. Και απαίτησε (ο σκηνοθέτης) από το κινηματογραφικό συνεργείο να μη συνομιλούν με τον ξένο καλλιτέχνη, για να αποκτήσει η όψη του το άγριο σκοτάδι της εξουσίας και της μοναξιάς. Και την εντολή αυτή του διάσημου δημιουργού ακολούθησαν κατά γράμμα οι συντελεστές της ταινίας, αφού ουδείς γνώριζε ιταλικά, πλην του αλλοδαπού ηθοποιού φυσικά, ο οποίος αγνοούσε οποιαδήποτε γλώσσα εκτός της μητρικής του. Γεγονός είναι πως, μετά ταύτα, κριτικοί και κοινό έδωσαν θερμά συγχαρητήρια στον μεγάλο μας σκηνοθέτη για την διδασκαλία του ηθοποιού.
   Το προηγούμενο κινηματογραφικό ευτράπελο θυμηθήκαμε μετά την πρόσφατη δήλωση του κ. πρωθυπουργού σχετικά με την "μοναξιά της εξουσίας" που βιώνει ο ίδιος.
Αγαπητοί αναγνώστες, εάν γνωρίζετε ιδιοκτήτη 20μετρου σκάφους αναψυχής, που λαχταρά εντούτοις μια "Οδύσσεια" με 5.000 συνεπιβάτες στο τελευταίο δρομολόγιο του δεκαπενταύγουστου, μόνον αυτός θα ζει κάτι ανάλογο με την "μοναξιά της εξουσίας".
   Αλλά επειδή είναι γνωστή η κοινωνικότητα του πρωθυπουργού και η γλωσσομάθειά του, η μοναξιά του, που δεν αμφισβητούμε, θα οφείλεται στην προκλητική απροθυμία των συνεργατών του να συνεννοηθούν σε οποιαδήποτε γνωστή γλώσσα. Συμπεραίνουμε ότι για να συνομιλήσουν με θέμα την πιθανή εθνική χρεοκοπία, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα εργασιακά δικαιώματα, οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι θα χρησιμοποιούν μορφασμούς, χειρονομίες, κραυγές και άλλα προγλωσσικά συστήματα επικοινωνίας, όπως ποδοκροτήματα, γόους και γρυλλισμούς, πολιτικού περιεχομένου εννοείται. Και όπως τα εξαρτημένα άτομα, για λόγους αυτοπροστασίας, χρησιμοποιούν τις λέξεις "άσπρη", "βαποράκι", "την βρίσκω", με άλλη σημασία ομοίως οι πρωθυπουργικοί κύκλοι προφέρουν "κόκκινη γραμμή", "πουκάμισο", "Τιτανικός", "πιστόλι", "πατριώτης", "Οδύσσεια", και άλλα εννοούν, οξύνοντας την πρωθυπουργική μόνωση.
   Ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, για να απαλλαγεί από την "μοναξιά της εξουσίας", θα μπορούσε να συζητήσει τα ακανθώδη προβλήματα της χώρας με το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο, στην παρούσα περίσταση, εκτελεί ακροάσεις ψυχαναλυτού.
Θα μπορούσε επίσης να συμβουλευτεί την κεντρική επιτροπή του κόμματός του ή να προκαλέσει ευρύτατη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, στο οποίο προσέρχεται και αναχωρεί αμέσως αφού διαπιστώσει ότι δεν αποτελεί ξένη χώρα, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο ή το Μαυροβούνιο.
Εντούτοις, η ισχυρή προσωπικότητα του πολιτικού ανδρός, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το ακατάβλητο αγωνιστικό του σθένος (ακριβή πολιτική κληρονομιά) του επιτάσσουν να λάβει αυτός και μόνον αυτός τις οδυνηρές και αναγκαίες αποφάσεις για την σωτηρίας της πατρίδας. Φρασεολογία που θυμίζει το διάγγελμα του Κόλλια αμέσως μετά το Απριλιανό πραξικόπημα, αλλά το πολιτικό κόστος αφήνει αδιάφορο τον κ. Γ. Παπανδρέου.
   Εξάλλου ο κ. πρωθυπουργός θα μπορούσε να γνωστοποιήσει στο εθνικό ακροατήριο την οριστική και αμετάκλητη απόφασή του να ζει εφεξής και οικογενειακώς μόνον με 1.000 ευρώ το μήνα. Μπορεί επίσης να αρνηθεί τον 13ο και 14ο μισθό του και να δηλώσει από τώρα ότι η μελλοντική σύνταξή του δεν θα υπερβαίνει τα 400 ευρώ.
Είναι βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά, που τον εξομοιώνουν με οποιονδήποτε έλληνα πολίτη, θα τον απαλλάξουν μια για πάντα (τον κ. πρωθυπουργό) από την εξαιρετικά δυσάρεστη, την αβάσταχτη "μοναξιά της εξουσίας".
   Αλλά, δυστυχώς, οι λύσεις αυτές θα μας οδηγούσαν στον κατήφορο του φτηνού, χυδαίου λαϊκισμού, κατάσταση που ένας Παπανδρέου είναι αδύνατον να επιτρέψει. Χαιρετώ.

  

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Επιγραφές πυρασφαλείας
  13 Μαΐου 2010 

 
   Επειδή τις ημέρες αυτές οι αρθρογράφοι οφείλουν να σχολιάζουν τα γεγονότα από την οικονομική και πολιτική πλευρά, σημειώστε παρακαλώ τα νούμερα: 150%, 45 δις, 300, 350 δις, 200, 65%, 28%, 5,5, 7, 42%, 1,5 δις, 3, 180 εκατομ., 560 εκατομ., 6 δις, 700 δις, 24, 3,09%, 1982, για να εκπληρωθεί η πρώτη μου υποχρέωση και να ασχοληθώ απερίσπαστος με την δεύτερη.
   Όπως στα πακέτα των τσιγάρων λοιπόν, γράφεται καθαρά η φράση "το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει" ή "το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο", ομοίως στην πρόσοψη των τραπεζών θα πρέπει να αναρτηθούν τάχιστα επιγραφές με μεγάλα, ευανάγνωστα γράμματα, που θα μας πληροφορούν ότι "το παρόν τραπεζικό κατάστημα μπορεί να σας στείλει στον τάφο" ή ¨η τράπεζα προκαλεί εγκαύματα τρίτου βαθμού". Και, εφόσον θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν, κάτω από τους τίτλους των τραπεζών θα πρέπει να γραφεί: "προσοχή, οι τραπεζικές συναλλαγές προκαλούν θανατηφόρο ασφυξία".
   Σημειώσαμε τα προηγούμενα επειδή διαβάσαμε στις εφημερίδες (Το Βήμα, Πέμπτη 6 Μαΐου 2010) ότι η τράπεζα του επιχειρηματία κ. Α. Βγενόπουλου που πυρπολήθηκε από εγκληματίες "δεν ήταν υποχρεωμένη να διαθέτει πιστοποιητικό πυροπροστασίας για να πάρει άδεια λειτουργίας", σύμφωνα με δήλωση ανώνυμου αξιωματικού της Πυροσβεστικής. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι όλοι οι χώροι στους οποίους συγκεντρώνονται πολίτες για ποικίλους λόγους, λειτουργούν αφού προηγουμένως έχει εκδοθεί σχετικό πιστοποιητικό πυρασφαλείας, εκτός από τα τραπεζικά καταστήματα, οι υπεύθυνοι των οποίων απαλλάσσονται από την ως άνω υποχρέωση.
Και επειδή δεν κινδυνεύουμε μόνο από τις εγκληματικές ενέργειες αλλά και από τις εγκληματικές αμέλειες, προτείνουμε στους τραπεζίτες, ως στοιχειώδες μέσο πυροπροστασίας, την μέθοδο των προειδοποιητικών επιγραφών που εφαρμόζεται στα πακέτα των τσιγάρων ή αλλού.
   Αγαπητοί αναγνώστες, ενώ την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού ανά τους αιώνες παρακολουθούμε βάσει των αλλαγών που σημειώνονται στην φιλοσοφία, στις επιστήμες, στα γράμματα και στις τέχνες, ελάχιστη σημασία έχουμε δώσει στα συμβουλευτικά επιγράμματα που διαβάζουμε στους δημόσιους χώρους ή στα αντικείμενα καθημερινής χρήσεως. Και όπως στα αρχαία Οινόανδα της Λυκίας οι γιγαντιαίες πέτρινες σελίδες ενός φιλοσοφικού συγγράμματος κοσμούσαν την Αγορά της πόλεως, σήμερα εκατοντάδες ρεκλάμες μας συνοδεύουν στις ατέρμονες διαδρομές μας από το ένα εμπορικό κέντρο στο άλλο, ως απόδειξη της εθνικής συνέχειας των τρισχιλιετών Ελλήνων.
   Και από το "μηδέν άγαν" ή το "παν μέτρον άριστον" φτάσαμε λογικά στο "μη κύπτετε έξω" ή στο "φυλάξτε το μακριά από παιδιά", αφού από τους χορηγούς του Αισχύλου και του Σοφοκλή περάσαμε στους χρηματοδότες του Παναθηναϊκού και στον κ. Α. Βγενόπουλο. Οι επιγραφές, οι σημειώσεις, οι επεξηγήσεις, οι υπότιτλοι, οι αγγελίες, οι ρεκλάμες, οι οδηγίες χρήσεως, συγκροτούν ένα εκπαιδευτικό σύστημα χρηστικότερο και αποδοτικότερο από το πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας. Και εάν νομίζετε υπερβολή την μελλοντική επιγραφή πυρασφαλείας "Προσοχή: κίνδυνος θάνατος!... πιθανή πυρκαγιά στην τράπεζα", θυμίζουμε την προειδοποίηση που διαβάζουμε σε όλα τα γκαράζ: "Εις περίπτωσιν πυρκαϊάς, ουδεμίαν ευθύνην φέρομεν". Εξαιρετικά αποτελεσματική επιγραφή, αφού δεν γνωρίζουμε κανένα εμπρησμό σε στεγασμένο πάρκιγκ τα τελευταία 50 χρόνια.
   Παράλληλα με τις επιγραφές πυρασφαλείας, οι αρμόδιοι των τραπεζών μπορούν να καθιερώσουν πυροσβεστικά σημεία αποτελούμενα από ένα βαρέλι άμμο και ένα φτυάρι. Αφού χρησιμοποιούνται για την πυροπροστασία βενζινάδικων που τα απειλούν συνήθως τόνοι καυσίμων, γιατί να μην τα υιοθετήσουν και οι τράπεζες; Στοιχίζουν 40 έως 50 ευρώ καινούργια και σε άριστη κατάσταση. Οι παλαιοπώλες κατεβαίνουν στα 10 με 15 ευρώ και τα φέρνουν στον χώρο σας.
   Επίσης, τα τραπεζικά καταστήματα μπορούν να εξοπλιστούν με κλάρες πυρασφαλείας, κλαδιά δέντρων δηλαδή, που φυλάσσονται άνετα κάτω από τα γραφεία και χαρίζονται από τα κατά τόπους δασαρχεία. Οι αυτές υπηρεσίες παρέχουν τις σχετικές οδηγίες χρήσεως και μαθήματα στο προσωπικό, εντελώς δωρεάν. Πληροφορίες που θα αξιοποιήσει ελπίζουμε πάραυτα ο κ. Α. Βγενόπουλος, ένας άνθρωπος που, κατά τον κ. Παπαχελά, ξέρει να σπάει αυγά. Εμείς πάντως, για αυτή τη δουλειά, χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι ή την άκρη του τηγανιού και όχι ολόκληρο επιχειρηματία.

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Τουριστικός σοσιαλισμός
  20 Μαΐου 2010 

 
   Οι ιστορικοί ερευνητές θα αξιολογούν εφεξής την πορεία των επαναστατικών κινημάτων αφού σταθμίσουν την παράλληλη άνοδο ή την πτώση της τουριστικής κίνησης. Και οι διεκδικήσεις των εξεγερθέντων θα δικαιώνονται ή όχι, εφόσον καταγράφεται άνοδος των αφίξεων αλλά και των διανυκτερεύσεων, σε ποσοστό που θα καθορίζει κατ' έτος το υπουργείο τουρισμού. Η δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία ουδόλως θα λαμβάνεται υπ' όψιν, αφού το κόστος δεν ενδιαφέρει τα ταξιδιωτικά γκρουπ. Αυτά προκύπτουν από τις κυβερνητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών και τα σχόλια μερίδας των πολιτικών συντακτών.
   Πράγματι, οι επιπτώσεις των κοσμοϊστορικών επαναστάσεων στον τουρισμό ουδέποτε απασχόλησαν σοβαρά τους μελετητές. Και δικαιολογημένα πιστεύουμε ότι όλα τα σκοτεινά σημεία και τα αναπάντητα ερωτήματα που θέτουν οι βίαιες αλλαγές στον ιστορικό αλλά και στον πολιτικό του μέλλοντος, συνοψίζονται στο εξής ένα: πόσες κρατήσεις ματαιώθηκαν; Για τούτο, μετά τη σοσιαλιστική δημοκρατία του Ανδρέα Παπανδρέου και τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό του Κώστα Σιμήτη, βαδίζουμε αναπόφευκτα προς τον τουριστικό σοσιαλισμό του κ. Γεωργίου Παπανδρέου.
   Αγαπητοί αναγνώστες, για να κατανοήσουμε το νέο πολιτικό δόγμα όπως ορίζεται από τον πρωθυπουργό, θυμίζουμε τρία φαινομενικώς άσχετα μεταξύ τους στιγμιότυπα του ανδρός: Να χορεύει ζεϊμπέκικο υπό τους ήχους χασάπικου, να φωτογραφίζεται συμβολικά με μια σκούπα στο χέρι και να μιλά τα ιδιότυπα ελληνικά του. Ιδού, από το πλέον υπεύθυνο πρόσωπο της χώρας, η απάντηση στο τρίπτυχο των απαιτήσεων του τουρίστα: ευγένεια, καθαριότητα και ψυχαγωγία για όλους.
   Και σημειώνεται με ικανοποίηση ότι η διεθνής καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό (αναγκαία και επικείμενη) θα περιλαμβάνει "DVD με ομιλία και δηλώσεις του πρωθυπουργού". Και δεν θα μιμηθεί τον Κιμ Γιουνγκ Ιλ της ζοφερής Βορείου Κορέας ο κ. Παπανδρέου, όπως λανθασμένα αγανακτεί στο "Βήμα" (16/5/2010) ο φιαλοβόλος συνεργάτης της εφημερίδας. Ο αρχηγός  του ΠΑΣΟΚ εμπνέεται από τον πρωτοπόρο πρόεδρο Ρήγκαν, που διαφήμισε τον τουρισμό των ΗΠΑ ορίζοντας για τον εαυτό του μια ηγεμονική αμοιβή.
Και, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις παραινέσεις της "Γουωλ Στρητ Τζέρναλ": "Προς τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου: Η σιωπή είναι χρυσός. Κάθε φορά που ανοίγεις το στόμα σου, καθιστάς δυσμενέστερη τη θέση της χώρας σου", και υπό τον φόβον μήπως επαναληφθούν (απευθυνόμενοι σε τουρίστες) τα περί "Τιτανικού" και δεύτερης Οδύσσειας, ευλόγως η καμπάνια του τουριστικού σοσιαλισμού θα στραφεί προς τους άφρονες των διαδηλώσεων και των άκαιρων διεκδικήσεων, οι οποίοι με την τυχοδιωκτική τους πολιτική ακυρώνουν τις κρατήσεις. Και τούτο ελπίζοντας ότι δεν θα ματαιωθούν τουλάχιστον οι αφίξεις προς τους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Άνδρου, Ιθάκης, Τήνου, Λευκάδος, Χανίων, Σύρου, Αιγίνης, Ύδρας, Σπετσών και Αγίου Μελετίου, των κάθετων οδών δηλαδή, ή παράλληλων, της Πατησίων και της Ι. Δροσοπούλου.
   Και επειδή συνηθίζεται η από DVD εκφωνούμενοι λόγοι να συνοδεύονται από μεγάλες επιτυχίες του πενταγράμμου, την ομιλία του πρωθυπουργού θα πλαισιώνει η δημοφιλέστατη φωνή του κ. Τόλη Βοσκόπουλου (κουμπάρος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και σύζυγος της πρώην υφυπουργού πολιτισμού κας Άντζελας Γκερέκου). Και τούτο προκειμένου ο ζωντανός θρύλος του λαϊκού πάλκου να ξοφλήσει σε είδος ένα τμήμα των 5,5 εκατομ. ευρώ που χρωστάει στο δημόσιο.
   Αυτή η μουσική συνοδείας θα αρχίζει με το "Αγωνία" –περιγράφοντας τον ψυχισμό του ομιλούντος πρωθυπουργού- θα συνεχίζει με το "Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά" –ποιητικότατη αναφορά στα ταξιδιωτικά πακέτα- και, όταν ο Γιώργος μιλήσει στον τουρίστα ως άνθρωπο και ως πελάτη, ο Τόλης θα εκρήγνυται στο απαράμιλλο "Σε ικετεύω, σε ικετεύω, σε ικετεύω".
Το πρόγραμμα θα κλείνει με "Ξανθή αγαπημένη Παναγιά", συνδυάζοντας ένα προσκύνημα στα ξωκλήσια του Αιγαίου, την γοητεία της κας Γκερέκου και την σαγήνη της φοροδιαφυγής.

  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Γουέι, Γουέην και γουάν
  27 Μαΐου 2010 

 

   Όταν κάποτε ρώτησαν τον Τζον Γουέην, τι είδους φιλμ ήταν ο "Τζέκις Χαν" στο οποίο πρωταγωνιστούσε, ο εμβληματικός κάου μπόι απάντησε: ""Γουέστερν με λοξά μάτια". Την ίδια απόκριση θα δίναμε κι εμείς, αν μας ζητούσαν να περιγράψουμε την επίθεση της Cosco στην ελληνική οικονομία. Και τούτο αφού η επέλαση της Κίνας στον βορειοατλαντικό κόσμο δεν είναι παρά "Η κατάκτηση της Δύσεως" με γουάν. Και υποθέτουμε βασίμως ότι οι υπό τον κ. Γουέι άποικοι της Cosco σχεδιάζουν το μέλλον των κτίσεών τους με πρότυπο την Κίνα. Προς γνώσιν αυτού του μοντέλου, καταθέτουμε δυο – τρεις εντυπώσεις που συλλέξαμε όταν προ καιρού αναζητούσαμε, εις μάτην, μια εικόνα του Μάο στο Πεκίνο.
   Ένα βλέμμα στα κρατικά καταστήματα και τους δημόσιους χώρους, πείθει ότι η Λαϊκή Κίνα της Cosco ιδρύθηκε χωρίς την Μεγάλη Πορεία, χωρίς τους κομμουνιστές, χωρίς τον Μάο Τσε Τουνγκ, για τούτο η κα Παπαρήγα, λόγω αμφιβολιών, τάσσεται υπέρ της αγοράς του Πειραιώς από τους Κινέζους, αλλά εναντίον της πώλησης.
   Και, αναφερόμενοι στην κόκκινη σημαία, οι ταξιδιωτικοί οδηγοί αποδίδουν την επιλογή του χρώματος στην πατροπαράδοτη αγάπη που τρέφουν οι Κινέζοι στο πορφυρό, όπως ορισμένοι θεωρούν την γαλανόλευκη εικόνα του ελληνικού ουρανού, ενώ πρόκειται για μίμηση του επικατάρατου βαυαρικού λάβαρου, προανάκρουσμα του σήματος της BMW.
Και έως ότου οι μαοϊκοί κ. κ. Μικρούτσικος, Τσουκάτος και Τατούλης μας ερμηνεύσουν τη κινεζική μετάσταση, πιθανολογούμε η εξαφάνιση του Μάο να οφείλεται στην μόνιμη, αδιαπέραστη για την όραση και πυκνή σε βαθμό στερεοποιήσεως ατμοσφαιρική ρύπανση των κινεζικών πόλεων. Πράγματι, όλη η Κίνα εισπνέει την οικεία, αποπνικτική αέρια μάζα των ασφυξιογόνων του κ. Χρυσοχοΐδη. Βαδίζοντας στους δρόμους του Πεκίνου και της Σαγκάης, νοιώσαμε στην πατρίδα μας ξανά, αφού η πλατεία Τιεν Αν Μεν όζει όπως ακριβώς τα Εξάρχεια μετά την διάλυση μιας ογκώδους διαδήλωσης. Αλλά με τούτη την ουσιώδη διαφορά δημοκρατίας: Ενώ τα δηλητηριώδη αέρια των ελληνικών ταγμάτων ασφαλείας εκπέμπονται εναντίον εξεγερθέντων, στη χώρα του κ. Γουέι η εισπνοή άφθονου μονοξειδίου του άνθρακος είναι δικαίωμα όλων. Για τούτο, η δημόσια τάξη και ασφάλεια είναι πάγιο και γενικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου κινέζικου status που κυβερνά (ή μάλλον οδηγεί) Μαζεράτι, Φεράρι και Ρολς Ρόις. Και εάν το κράτος του κ. Γουέι καλπάζει στα ίχνη του κ. Γουέην, το βαθύ κράτος της Κίνας παραμένει αμετακίνητο, κραταιό και κατάφωτο, αυστηρά φυλασσόμενο από χιλιάδες χθόνιους πολεμιστές, δεκάδες μέτρα κάτω από τη επιφάνεια της γης, όπως η υπόθεση Ζήμενς, η υπόθεση Βατοπεδίου ή οι διαβουλεύσεις των οίκων αξιολόγησης. Έργο που ευκόλως επαναλαμβάνεται με τα δοσίματα του κ. Γουέι, την παρουσία του ΔΝΤ, για την διαιώνιση της δυναστείας Παπανδρέου και με μοντέλο 6.000 γενναίους, θωρακισμένους πολεμιστές της ΓΑΔΑ.
   Συνταξιδιώτες, αστειευόμενοι, μου έφεραν να δοκιμάσω ένα σουβλάκι κατσαρίδες. Το αγόρασαν στο δρόμο, όπως ψωνίζεις ένα κουλούρι. Λέγεται πως οι Κινέζοι καταβροχθίζουν καθετί που κινείται στη στεριά, στον αέρα ή στα νερά, εκτός από τα καράβια, τα αεροπλάνα και τα αυτοκίνητα. Και όμως, σ' αυτή τη χώρα, το ελληνικό δαιμόνιο δεν πουλά τίποτα φαγώσιμο. Και τούτο επειδή τις εξαγωγές στην Κίνα ανέλαβαν οι εφοπλιστές. Παρέδωσαν στην Cosco ότι συμφέρει αυτούς τους ίδιους, αφού είναι συνέταιροι του Γουέι. Και εξάγουμε στο Πεκίνο το λιμάνι του Πειραιά, την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και το εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο. Λογική πώληση, αφού την κατοχύρωση της εθνικής μας κυριαρχίας έχει αναλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η διαχείριση κονδυλίων για τους πρόσφυγες έχει ανατεθεί στον κ. Ψωμιάδη και τα άγρια θηράματα προστατεύονται από τις οργανώσεις των κυνηγών.