Κείμενα από την "Ελευθεροτυπία Εβδομάδα"

  Ιανουάριος 2010 (3 άρθρα)

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Η ουρολογική ενημερότητα
  14 Ιανουαρίου 2010 

 

  Όπως ο Μαρξ, ο Φρόιντ, ο Δαρβίνος, ο Αϊνστάιν επέφεραν επαναστατικές αλλαγές στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης, σε ανάλογες ιστορικής σημασίας τομές προβαίνουν υπουργοί οικονομίας στην Ελλάδα. Και καθώς εκείνοι οι τιτάνες της επιστήμης συνέλαβαν τη θεωρία της σχετικότητας, την καταγωγή του ανθρώπου, τη δύναμη της λίμπιντο και την πάλη των τάξεων, η κ. Κατσέλη και ο κ. Παπακωνσταντίνου εισηγούνται τον «φόρο για λόγους υγείας». Σύμφωνα με το όραμά τους, για να φορολογηθεί δικαίως ο πολίτης αρκεί ένα πιεσόμετρο και μια ζυγαριά. Σύλληψη μεγαλοφυής στην απλότητά της που επιλύει προβλήματα αιώνων αφ’ ενός, και αφ’ εταίρου, ιδέα του Διογένη που συσχετίζει την υπερπληθώρα καταναλωτικών αγαθών με τη νοσηρότητα του σώματος. Ούτως ή άλλως, από τη φιλοσοφία του κυνικού οδεύουμε στην επιστήμη του εφικτού. Και υποθέτουμε βασίμως ότι μετά τη νικοτίνη και το αλκοόλ, φορολογούνται τα ανθυγιεινά λίπη και οι υδατάνθρακες. Η εξωτερική εικόνα θα προσανατολίζει τον έφορο για την οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου. Και επειδή, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, «υγιείς είναι ο ικανός να επιτελεί τα αναγκαία», εάν δε μπορείς να χτίσεις, να ντυθείς, να θρέψεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου, είσαι άρρωστος και αξίζει να φορολογηθείς αγρίως.
   Και αφού τα φορολογικά βιβλία, τα τιμολόγια, οι αποδείξεις, τα δελτία αποστολής παραχαράσσονται, από τούδε και εις το εξής οι εφοριακοί, προκειμένου να αποφανθούν για την ειλικρίνεια του φορολογούμενου, θα ελέγχουν τις εγκυρότερες εξετάσεις αίματος και ούρων του ελεύθερου επαγγελματία ή μισθωτού, τις ακτινογραφίες θώρακος, τα καρδιογραφήματα και τα υπερηχογραφήματά του, σε ειδικές περιπτώσεις μάλιστα θα καταφεύγουν στους αξονικούς τομογράφους. Στις κατά τόπους εφορίες θα εγκατασταθεί ένα μικροβιολογικό εργαστήριο καθώς και ένα ακτινολογικό. Όσοι πρόκειται να ζητήσουν φορολογική ενημερότητα το βράδυ θα μένουν νηστικοί και κατά την προσέλευσή τους στην εφορία θα προσκομίζουν τα πρωινά ούρα τους. Θα θεωρούνται φορολογικά ενήμεροι εφ’ όσον η γλυκόζη, η ουρία, η κρεατινίνη, τα τριγλυκερίδια, η χοληστερίνη, η αλκαλική φωσφατάση και η τρανσαλμινάση, κινούνται εντός των φυσιολογικών ορίων. Και τα μεγέθη των τιμών αυτών, όπως είναι λογικό, θα καθορίζονται δια νόμου που προπαρασκευάζει το εθνικής οικονομίας. Ο νόμος (και οι τιμές των εξετάσεων αίματος / ούρων) ισχύουν εφ’ όσον ψηφίζονται από τη βουλή. Θα προηγείται ο αναπόφευκτος διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Θα ακούσουμε συνθήματα όπως: «πιο ψηλά η χοληστερίνη», «κάτω τα χέρια από την ουρία», «η πίεση στα 18». Σε εποχές άγριας λιτότητας, όπως η παρούσα, οι φυσιολογικές τιμές των ερυθρών αιμοσφαιρίων –με κοινές υπουργικές αποφάσεις ή προεδρικά διατάγματα– θα πέφτουν κάτω από τα 3 εκ./μλ. Εξάλλου η αιμοσφαιρίνη θα απαγορεύεται να ξεπεράσει το 10 και ο αιματοκρίτης θα σταθεροποιείται αναγκαστικά στο 30.
Και εφ’ όσον ο μέσος όγκος των αιμοπεταλίων ανεβαίνει πάνω από το 7 fl, ο εξεταζόμενος θα καταβάλει πρόστιμο. Το «TAXIS», το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας φορολογουμένων του υπουργείου οικονομικών συνδέεται με τα ιατρεία καθ’ άπασαν την επικράτεια. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα συνοδεύεται από πρόσφατο τσεκ-απ τρίτου βαθμού και γνωμάτευση ιατρικού συμβούλου. Τα λογιστήρια στελεχώνουν πλέον καρδιολόγοι, υπερτασιολόγοι, πνευμονολόγοι, διατροφολόγοι, παθολόγοι. Νέες επιστήμες αναφένονται, όπως η ογκολογική φορολογία, η λογιστική παθολογία, η αναπνευστική οικονομία, η εμπορική λαρυγγολογία. Το μέλλον της παραοικονομίας ορίζουν οι ουροφυγάδες και η κοπρανοκλοπή. Προσεχώς ο δημοσιονομικός έλεγχος στηρίζεται στην ανάλυση των εκκρίσεων και στην ακριβή μέτρηση των πτυέλων, φορολογουμένων ή μη. Για την κάλυψη του εντυπωσιακού ελλείμματος εγκαινιάζονται η φορολογία γήρατος και τα πρόστιμα ασθενείας. Οι νεκροί θα καταβάλουν φόρο ακινήτων και οι επιβιώσαντες τέλη κυκλοφορίας. Αυτά από του τρέχοντος φορολογικού έτους.

  

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Δικαστικός τουρισμός
  21 Ιανουαρίου 2010 

 

   Μετά τον εκπαιδευτικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό, τον συνεδριακό και προσκυνηματικό τουρισμό, από αυτή την εβδομάδα εφαρμόζεται στη χώρα μας και ο δικαστικός τουρισμός. Και εντός των πλαισίων του προαναφερθέντος προγράμματος και εν αντιθέσει με τις σπερμολογίες των μικρόνοων, διεξάγεται στην Άμφισσα, την πρωτεύουσα της Φωκίδας η δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα, του ειδικού φρουρού που κατηγορείται για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
   Ακόμα και εάν σήμερα, Πέμπτη, έχει αναβληθεί η εκδίκαση της ως άνω υπόθεσης, το ρηξικέλευθο σχέδιο «δικαστικός τουρισμός» που έχει δρομολογηθεί, αναμένεται να συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης αφενός, και στην ενίσχυση του χειμαζόμενου ελληνικού τουρισμού αφετέρου.
   Και όσοι αμφισβητούν την άμεση ανάγκη εφαρμογής του συζητούμενου προγράμματος, αγνοούν προφανώς ότι λόγω της παγκόσμιας ύφεσης εκποιούνται στο σφυρί 400 ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες. Περί τα 70 ξενοδοχεία πωλούνται μόνο στα νησιά του Ιονίου. Και τούτο, επειδή τα ξενοδοχεία της χώρας απώλεσαν κατά το 2009 το 16% του τζίρου τους, δηλαδή 1 δισ. ευρώ. Άρα, η ταχύτατη λήψη ευφυών και γενναίων μέτρων αποτελεί εθνικό καθήκον.
   Ο δικαστικός τουρισμός, αν και όχι με τόση αποφασιστικότητα, δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται. Η δίκη των χουντικών βασανιστών είχε διεξαχθεί στη Χαλκίδα. Η υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Γοργοπόταμο του 1964 εκδικάστηκε στη Λαμία. Συνεπώς, η τουριστική ανάκαμψη θα βασιστεί στη δικαστική εμπειρία του παρελθόντος.
   Και η επιτυχία του προς εφαρμογήν σχεδίου θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένη, επειδή τον έως τώρα προαιρετικό εσωτερικό τουρισμό, αντικαθιστά ο αναγκαστικός τουρισμός. Την παρούσα άναρχη βουλισιαρχική μετακίνηση των ταξιδιωτών διαδέχονται οι κεντρικά σχεδιασμένες διανυκτερεύσεις σε προεπιλεγμένους από το υπουργείο Δικαιοσύνης προορισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες της τουριστικής οικονομίας και τις διαθέσιμες ή προβλεπόμενες δίκες.
   Και όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο «λοιμώδες νόημα», η Άμφισσα έχει επιλεγεί ως πρώτος προορισμός του δικαστικού τουρισμού επειδή προ 700.000 ετών υπήρξε πρωτεύουσα της Παγγαίας, της μίας και ενιαίας Ηπείρου του πλανήτη, όπως διαβεβαιώνει ο παρακείμενος ομφαλός της Γης, το Ιερό των Δελφών, δηλαδή, και επικυρώνει ο διδάσκαλος του γένους κ. Λιακόπουλος. Εξάλλου, την Άμφισσα ή Σάλωνα, ως πρώτο προορισμό δικαστικού τουρισμού πέραν του λογιότατου κ. Λιακόπουλου συνιστά, επίσης, η δημώδης Πενταγιώτισσα και οι προς χάριν της και κατά συρροήν σφαγές παλληκαριών, οι οποίες, αφού ετέθησαν στο αρχείο αποτελούν σημείο αναφοράς της εθνικής δικαστικής μας παράδοσης.
   Ωσαύτως, η πρώτη τουριστική δίκη θα αφορά την υπόθεση Κορκονέα επειδή η πράξη για την οποία κατηγορείται συγκλόνισε εκτός από το πανελλήνιο και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Και φιλοδοξούμε βασίμως, η κατακραυγή της υφηλίου να μετατραπεί σε αναλόγου μεγέθους τουριστικό ρεύμα με προορισμό την Ελλάδα, όπως τα άντρα μεσαιωνικών βασανιστηρίων άλλων χωρών (και ο Λευκός Πύργος στον τόπο μας) μεταμορφώθηκαν σε πηγές τουριστικού συναλλάγματος.
   Και η αφάνταστη κοινωνική ποικιλία των καθοιονδήποτε τρόπο εμπλεκομένων στους δικαστικούς αγώνες φυσικών προσώπων εξασφαλίζει για κάθε προεπιλεγμένο δικαστικό προορισμό έναν πολυμορφικό διαταξικό τουρισμό, ανεξάρτητο υποδομών, υπηρεσιών, εποχιακών μεταβολών και κλιματικών αλλαγών.
   Η διαμέσου της δίκης Κορκονέα, λοιπόν, τουριστική ανάπτυξη της Άμφισσας των 6.5000 κατοίκων και των 2 ξενοδοχείων, εξελίσσεται σε κρίσιμο πιλοτικό πρόγραμμα για την -εν μέσω παγκόσμιας κρίσης- οικονομική ανασυγκρότηση της προσφιλούς μας χώρας.

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Η δυναστεία των Βου
  28 Ιανουαρίου 2010 

 

   Όπως μας έχουν αφηγηθεί, μια άγρια φυλή του μακάριου παρελθόντος κατά τη μέτρηση χρησιμοποιούσε τα εξής τρία αριθμητικά: ένα, δύο, πολλά! Και υποψιαζόμενοι βασίμως ότι εκείνα τα «πολλά» δεν έγιναν περισσότερα, επειδή τα υπάρχοντα  της φυλής ήταν σπάνια, αναφέρουμε και δεύτερο παράδειγμα αναγκαστικής λιτότητας στα μέσα, αυτή τη φορά σπαρτιατικής. Στην πατρίδα του Λυκούργου και του κ. Κορκονέα, προκειμένου να διατηρηθεί η τραχύτητα των λακωνικών ηθών, τα νέα ζευγάρια για να χτίσουν την κατοικία τους είχαν στη διάθεσή τους κατ’ εντολήν της πολιτείας ένα εργαλείο και μόνο: το τσεκούρι! Και στην Κίνα του 3ου αιώνος η περίφημη δυναστεία των Βου απαγόρευε στους ομιλητές να μεταχειρίζονται περισσότερες από 7 λέξεις. Ο Μανδαρίνος Οικονομικών, φερ’ ειπείν, αντί του νέου προϋπολογισμού διάβαζε τις λέξεις: Cosco, Πειραιάς, Κατσέλη, Ανωμερίτης, Λοβέρδος και πώληση λιμένων. Και επικρατούσε γενική συμμόρφωση επειδή η λογοκρισία, όπως και τα γηρατειά, δεν έρχεται μόνη. Την ακολουθούν οι ανακριτές, οι βασανιστές και οι δήμιοι.
   Εντούτοις, εάν σας καταδικάσουν σε μονοθεματική ενημέρωση (ίσως συμβεί και απόψε) αλλά σας παραχωρήσουν την επιλογή θέματος, διαλέξτε το προσφυγικό. Αυτό το τόσο πολύπλευρο ζήτημα, θα αποτρέψει τον δημοσιογραφικό μονοσιτισμό και την πληροφόρηση διά των παρωπίδων. Πράγματι, η μετανάστευση και η συζήτηση περί αυτήν αξιολογεί την πολιτική και την οικονομία των κοινωνιών που υποδέχονται πρόσφυγες ή τους εξωθούν στον εκπατρισμό.    Σταθμίζει τον πολιτισμό, τον ανθρωπισμό αλλά και την ξενοφοβία ή τον ρατσισμό των πολιτών. Συμβάλλει στην πολυμορφία του πληθυσμού. Διευρύνει τους αισθητικούς ορίζοντες των δημιουργών. Ανατρέπει ή αναβαθμίζει τους μηχανισμούς πρόνοιας και υγείας των κρατών υποδοχής. Κατανοεί όσους αδημονούν για την ταχύτατη περαίωση του παρόντος καταλόγου.    Απαιτεί τολμηρές αλλαγές στους προσανατολισμούς των εκπαιδευτικών συστημάτων. Αξιώνει τη ραγδαία βελτίωση των διεθνών σχέσεων και την άμεση επίλυση των οικολογικών προβλημάτων. Αποκαλύπτει τη μισαλλοδοξία και αποκαλύπτεται στην ανεξιθρησκία των πιστών. Επικυρώνει ή αμφισβητεί τις κατακτήσεις των επιστημών του ανθρώπου, αντιλαμβάνεται όσους βαρέθηκαν την ανάγνωση των ως άνω προτάσεων, αλλά εμπλουτίζει αναντίρρητα τα δελτία ειδήσεων. Μολαταύτα ακούσαμε ότι η παραχώρηση ασύλου και η απονομή ιθαγένειας είναι θέμα δημόσιας τάξης και μόνον. Σσσσσς….. Η δυναστεία των Βου ενημερώνεται.
   Μιλώντας στα μέλη της «επιτροπής θεσμών και διαφάνειας» της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φλωρίδης άρχισε με το «εγώ» και υπό μορφήν ερωτήματος διατύπωσε το εξής θεώρημα: «Η απόφαση για την παραχώρηση ή μη της ιθαγένειας ανήκει στον σκληρό πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας ως διοικητική πράξη (στο βαθύ κράτος καταλαβαίνουμε εμείς) και ως τέτοια μπορεί να κρατήσει για τον εαυτό της το ανέλεγκτο». Κι ενώ η προηγούμενη φράση επαναλαμβάνει την ενώπιον των Σωμάτων Ασφαλείας προσφώνηση του κ. Μητσοτάκη πατρός «το κράτος είστε εσείς», οι πρόθυμοι εξηγητές του κ. Φλωρίδη προς αποφυγήν παρερμηνειών επαναπροώθησαν συμφραζόμενες ιδέες, ερωτηματικά ή αμφιβολίες του ομιλητή και ενσωμάτωσαν με 7 λέξεις τούς πρόσφυγες στο τμήμα Ακροπόλεως.
   Η μετανάστευση λοιπόν είναι πρόβλημα της αστυνομίας, όπως η κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων στην πρωτεύουσα, οι άδειες κυνηγίου, το ωράριο των κουρείων και η ηχορύπανση κατά τους θερινούς μήνες. Ειδικά τούτη η τελευταία οξύνεται αφόρητα όταν οι αλλόφυλοι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες επιδίδονται στους άγριους χορούς του τόπου τους που φέρουν τα βάρβαρα ονόματα: τσάμικος, ζεϊμπέκικος, τσιφτετέλι, χασαποσέρβικο, καρσιλαμάς και απτάλικο.
   Κλείνοντας, σημειώνουμε ότι ουδόλως θα απασχολήσει τον γράφοντα η γνώμη του καλού βουλευτή για το ανά χείρας  κείμενο επειδή αυτός εκλέγεται στην Αθήνα ενώ η «Εβδομάδα» της Ελευθεροτυπίας κυκλοφορεί στον νομό Κιλκίς και μόνον.