Κείμενα από την "Ελευθεροτυπία Εβδομάδα"

  Απρίλιος 2010 (1 άρθρο)

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Από το Καστελόριζο στην Χερσόνησο της Κασσάνδρας
  29 Απριλίου 2010

 

   Γνωρίζαμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου ξεχωρίζει μεταξύ των σύγχρονων πολιτικών ηγετών για το σπάνιο ήθος του, το υψηλό αγωνιστικό του φρόνημα, την εντυπωσιακή ευφυΐα και την επιστημονική του κατάρτιση, αλλά αγνοούσαμε την μοναδική μαντική του ικανότητα με την οποία τον προίκισε η γενναιόδωρη φύση.
   Αυτή η εξαιρετική αρετή αναδύθηκε πρόσφατα από την προσωπικότητα του πρωθυπουργού, όταν μας γνωστοποίησε από το Καστελόριζο ότι μόλις την προηγούμενη ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009. Ήταν η πρώτη φράση του διαγγέλματός του.
   Εν τούτοις επισείει την επικείμενη κατάρρευση της εθνικής κυριαρχίας (λόγω χρεοκοπίας) και προαναγγέλλει τον καταποντισμό του εθνικού "Τιτανικού" αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας και επί ένα ολόκληρο εξάμηνο. Και αφού τοποθετεί πιστόλια στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων –για την ενίσχυση των εθνικών θέσεων- συμπεραίνουμε ότι από την επομένη των εκλογών προικοδοτήθηκε με μαντικές ικανότητες και ενοράσεις δυσοίωνες, που επιβεβαιώθηκαν την προηγούμενη του Καστελόριζου. Αλλά δεν θα αποδώσουμε την πρόγνωσή του στην ανάρμοστη για πρωθυπουργό σύγχρονου κράτους σπλαχνοσκοπία, ορνιθομαντεία ή αστρολογία, αφού η πρόβλεψή του οφείλεται σε κλασσική χριστιανική προφητική ικανότητα που επιβεβαίωσε ανάβοντας εκείνο το ευλαβικό αγιοκέρι στο μανουάλι της ακριτικής νήσου. Πράξη που συνηθίζει εξάλλου, αφού στην εξαγνιστική φωταψία των κεριών κατέφυγε και μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
   Ούτως ή άλλως, η φράση "πολιτεύομαι σημαίνει προβλέπω" στην περίπτωση του κ. Γεωργίου Παπανδρέου επιβεβαιώνεται ανησυχητικά. Επισημαίνουμε ότι μετά την αναβάπτισή του στα χριστιανικά ήθη, αντί να παρομοιώσει την επικείμενη βιβλική μας καταστροφή με την περίοδο των ισχνών αγελάδων, την επιδρομή των ακρίδων, την μετοικεσία Βαβυλώνος, την σφαγή των νηπίων ή τον κατακλυσμό, ως προφητάναξ στηρίζεται στο πρώτο σκέλος των ελλήνων χριστιανών και επαγγέλλεται την Δευτέρα Οδύσσεια, επειδή, παρά τις αλλεπάλληλες θεομηνίες της Βίβλου, ο περιούσιος λαός επιβιώνει, τουναντίον στο ειλικρινές ελληνικό έπος διασώζεται ένας και μόνον: ο Ηγέτης!
   Αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτικοί χειρισμοί στο εσωτερικό και προ των αποφάσεων ελάχιστα απασχόλησαν το υπουργικό συμβούλιο και καθόλου την Βουλή: τα σωστικά μέσα εμφανέστατα προορίζονται αποκλειστικά για τον κ. Γεώργιο Α. Παπανδρέου και μόνον για αυτόν. Θα ήταν πρόκληση λοιπόν για το κοινό αίσθημα, θα ήταν απάνθρωπο, εάν η σωτηρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απασχολούσε τους προγραμμένους βουλευτές ή τις μελλοθάνατες οργανώσεις της συμπολίτευσης. Για τούτο, καθετί που αφορά το σχέδιο διάσωσης του κ. Γ. Παπανδρέου μετά την επερχόμενη Οδύσσεια όλων ημών, παραμένει ασαφές, σκοτεινό, ακαθόριστο. Και η επιστράτευση των αοριστιών στον λόγο του Καστελόριζου επιβεβλημένη. Για αυτό τα τρία σωτήρια γράμματα Δ Ν Τ (σωτήρια για τον κ. Παπανδρέου αποκλειστικά) απουσιάζουν ολοσχερώς από το κείμενο που ανέγνωσε ο ίδιος. Η αναφορά στον παγκόσμιο οικονομικό οργανισμό που διευθύνει ο κ. Στρος Καν, στην παρούσα περίσταση και ενώπιον ακροατηρίου καταδικασμένων, θα συνιστούσε ειδεχθή αναλγησία. Και ο κ. Παπανδρέου την απέφυγε. Η λέξη "μηχανισμός" επινοήθηκε για να καλύψει αυτό το κενό.
   Και όσοι αναζητούν τους λόγους για τους οποίους το πρωθυπουργικό διάγγελμα εκφωνήθηκε από την ακριτική νήσο, παραβλέπουν ότι στην κατέναντι Μικρασιατική ακτή, και συγκεκριμένα στα κρατίδια της Βάδης – Βιτεμβέργης, Βεστφαλίας – Ρηνανίας, Πλεύρης – Καρατζαφέρης, Σαμαράς – Μητσοτάκης, Άνθιμος – Ψωμιάδης και Λιάνα – Κανέλη, διενεργούνται εκλογές με το σύστημα "Καλλικράτης" (οι αριστεροί δεν θα βρουν ούτε την ψήφο τους). Και έπρεπε να σταλεί ένα εθνικό μήνυμα στους γερμανούς ανθέλληνες οι οποίοι διενήργησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λαδώθηκαν από τον Χριστοφοράκο, έστησαν νόμιμες και ηθικές οφ σορ εταιρίες, πούλησαν το κράτος στον Εφραίμ, καταρράκωσαν την εθνική οικονομία και μας εγκατέλειψαν στις δυνάμεις κατοχής του ΔΝΤ.