Υπάρχει ζωή μετά τα αφεντικά;

  Εφημερίδα των Συντακτών, 29-30 Δεκεµβρίου 2012

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Πυθαγόρειο αιώρηµα

  Ο ισχυρισμός «πας μη Ελλην βάρβαρος» ευσταθεί τόσο όσο και η πεποίθηση ότι κάθε γαύρος είναι οπαδός του Ολυμπιακού. Το προσφιλές στους κασιδιάρηδες ρητό θα ήταν ύποπτο, ακόμα και αν το είχε διατυπώσει ο Σωκράτης ή ο Περικλής, πόσο μάλλον αφού είναι προϊόν του τραυματικού τέλους του 19ου αιώνα.

  Ο συντάκτης του παρόντος γεννήθηκε, μεγάλωσε και ίσως πέθανε στο τρίγωνο που σχηματίζουν ναοί της Ορθοδοξίας αφιερωμένοι στους αλλοεθνείς, Αγία Βαρβάρα, Οσία Ξένη και στον πρίγκιπα Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου, σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Και όσον αφορά την πρώτη, η προστάτις του Πυροβολικού βαπτίστηκε συνώνυμη των απολίτιστων, επειδή κατά την αγιοποίησή της δεν είχαν διαδοθεί τα αντεθνικά γύφτικα από τους Εβραίους τής «ΜίνωςΜάτσας». Εάν είχε συμβεί αυτό, ο διάσημος ναός, ακρίτας του Αιγάλεω, θα ονομαζόταν «αγία Μαγκάλα», «οσία Ζιγκουάλα» ή «Μαντουμπάλα η Μεγαλομάρτυς», βαπτιστικά ειλικρίνειας και αποκάλυψης. Και ενώ σημειώναμε τα ως άνω, εντοπίσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εκείνη την αναδημοσίευση από το «Στερν» υπό τον τίτλο «Μονοπώλιο εκατομμυριούχων στην Ελλάδα». Οι διαψεύσεις είναι μια τυραννία, για τούτο στην ερώτηση «πώς σας φαίνεται η επιβολή φόρου στους πλούσιους», ο κ. Φ. Μπόμπολας μας απαντάει καθησυχαστικά: «Αφελής ιδέα. Το μεγάλο κεφάλαιο θα βρίσκει δρόμους να αποφεύγει τη φορολόγηση». Εντούτοις, για να ελέγξουν την ασυδοσία της Ολιγαρχίας, στα προεόρτια, οι αδιάφθοροι άνδρες τους ΣΔΟΕ επέδραμαν στα καταστήματα πέριξ της Αγίας Βαρβάρας, όπου κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους οι κυρίες Βαρδινογιάννη, Λάτση, Μπόμπολα και Γιάννα Αγγελοπούλου. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -με την πολιτικά ορθή προσφώνηση «Ρομά»- 9.374 προϊόντα απομίμησης και συνελήφθησαν 4 άτομα για πλαστογραφία, κατοχή και εμπορία προϊόντων-imitation. Η εποχή που κυκλοφορούσαν στην περιοχή οι προκηρύξεις «Για ντερλίκουμΝτάτσουνΠασόκ» αναμφίβολα παρήλθε, όπως και το αποστολικής διακονίας ενδιαφέρον προσηλυτισμού των βαρβάρων της Β΄ Πειραιώς. Η πάταξη των υπευθύνων για τα λουκέτα της αγοράς έχει συντελεστεί. Κατά ταις επιταγαίς των κασιδιάρηδων, όχι μόνον τα τρόφιμα ή το αίμα αλλά και το εμπόριο ανήκει πλέον στους λευκούς.

  Στην ενορία της Οσίας Ξένης εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Αττάλεια, τη Μαγνησία, το Αϊβαλί, τον Πόντο και ως εκ τούτου μιλούσαν ελάχιστα για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο κόσμος του ξεριζωμού εκφράστηκε αργότερα από τους Μικρασιάτεςκ.κ. Ξαρχάκο, Φέρρη και Δημητράτο. Η καταγωγή και τα φρονήματα του εκκλησιάσματος πίεζαν τους άγιους πατέρες να ονομάσουν τον ναό «τουρκόσπορο», «κωλοσμυρνιά» ή «παστρικιά» αλλά το αυστηρό εορτολόγιο ανάγκασε τους αγαθούς λευίτες να περιοριστούν στο «Οσία Ξένη».

  Εξ αυτού του ονόματος ορμώμενοι και επί της παρακείμενης πλατείας, τη 17η Αυγούστου 1945 οι άνδρες τού τότε υπουργ. Προστασίας του Πολίτη εγκαινίασαν τις επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς». Και επειδή δεν είχε ιδρυθεί η Αμυγδαλέζα, προώθησαν τους συγκεντρωθέντες αλλοδαπούς στα στρατόπεδα της Γερμανίας, εκτός από περίπου 300 που εκτέλεσαν καθ’ υπόδειξιν Ελλήνων πατριωτών.

  Απελευθερωμένη πλέον από τους λαθρομετανάστες, η Νίκαια γνώρισε ραγδαία οικονομική ανάπτυξη ούτως ώστε ακόμα και η οικογένεια του πάμπτωχου μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιου (σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους») να διαθέτει πολυτελείς επαύλεις, ακριβά αυτοκίνητα και εν μέσω κρίσης να αμείβεται πλουσιοπάροχα. 

  Ο Φίλιππος δούκας του Εδιμβούργου (αντιγράφω από τη Βικιπαίδεια), γεννήθηκε ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος στις 10 Ιουνίου 1921 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Ο προς τιμήν του ναός χτίστηκε στον λόφο της δεξαμενής πάνω από την Κοκκινιά αμέσως μετά τη νίκη που στεφάνωσε τα συνεργαζόμενα βασιλικά στρατεύματα Βρετανίας και Ελλάδος. Ο χώρος περιμαντρώθηκε και δεντροφυτεύτηκε.

  Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, το περιαστικό πράσινο της Β΄ Πειραιώς καρατομήθηκε. «Βγάζαμε και τις ρίζες» έλεγε μια γιαγιά. Αυτό υφίστανται σήμερα και τα πεύκα του Αγιου Φίλιππα. Χρειαζόμαστε κι άλλον ναό, αλλά δεν ξέρω να υπάρχει Αγία Ανγκέλα.