Κείμενα δημοσιευμένα στο περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ

 

  Με εμμονή στο αμόνι
  Enditorial τεύχους #1, Οκτώβριος 2005

 

   Η «Εστία», η αθηναϊκή εφηµερίδα που εκδίδουν οι Κύρου, κυκλοφορούσε επί έναν αιώνα µε την πρώτη σελίδα στη θέση της τελευταίας. Λέγεται ότι ο αρχιεργάτης που µοντάρισε το πρώτο της φύλλο ήταν µεθυσµένος. Γεγονός είναι ότι µόλις πριν λίγα χρόνια διορθώθηκε αυτός ο παραλογισµός. Γιατί;
   Στην προβιοµηχανική εποχή, την αγωνία που προκαλούσαν οι απρόβλεπτες κοινωνικές αλλαγές και οι συνακόλουθες µεταπτώσεις της ανθρώπινης τύχης αναλάµβαναν να επουλώσουν η οµαλή εναλλαγή των εποχών, η αναµενόµενη διαδοχή των χρονικών περιόδων, η βέβαιη, η µετρήσιµη ροή του χρόνου, η κανονική επανάληψη του ενιαύσιου κύκλου. Μετά τη βιοµηχανική επανάσταση, στους εγκλωβισµένους της πόλης, το αίσθηµα ασφάλειας που προσφέρει η κανονικότητα και η προβλέψιµη µεταβολή µεταδίδεται από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης.
   Όσοι περιµένουν ρήξεις και τοµές από τη δηµοσιογραφία είναι γελασµένοι. Είναι σα να περιµένουν χρήµα από τις τράπεζες και έλεος από την εκκλησία. Ο Τύπος, αναλαµβάνοντας να δίνει αυτός τον ρυθµό της κανονικότητας, δανείστηκε ονόµατα από το χρονικό µενού: «Πρωΐα», «Ηµερησία», «Εποχή», «Καιροί»,  «Βραδυνή», «Καθηµερινή», «Αυγή». Ένα ισπανικό έντυπο, ποντάροντας στο παράδοξο, κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και ονοµάζεται «Πέµπτη»! Ο Σκουλάς, ο ιδρυτικός διευθυντής του Mega, αντί άλλης επαγγελίας υποσχέθηκε ότι η τακτική ροή του προγράµµατος του καναλιού θα διορθώνει τα ρολόγια των τηλεθεατών. Ο θρίαµβος της βεβαιότητας και της καθεστηκυίας σιγουράντζας εν κενώ.
Όσο κι αν πασχίζουν οι οκτάστηλοι τίτλοι, η πρώτη είδηση της ηµέρας είναι ότι σήµερα είναι Δευτέρα, φερ’ ειπείν, τόσο του µηνός, του τάδε έτους. Αυτό πρώτο εκφωνούν και τα δελτία ειδήσεων που σέβονται τον εαυτό τους. Μια είδηση, δηλαδή, που γνωρίζουµε από την αρχή του έτους ή από την εκκίνηση της αιωνιότητας.
   Η ανοησία, η παραπληροφόρηση, ο κιτρινισµός, η βαρβαρότητα στη δηµοσιογραφία συγχωρούνται – η απουσία ποτέ. Όπως µετά την ενδεκάτη ώρα ακολουθεί η δωδεκάτη, έτσι µετά το φύλλο της Παρασκευής επέρχεται αναπόφευκτα το φύλλο του Σαββάτου. Τα νέα υποχρεωτικά κυκλοφορούν µε την αυτή συχνότητα σε µόνιµες στήλες ή εκποµπές, µε σταθερό ύφος και πάγιες απόψεις. Σε όλη την υφήλιο. Εάν οι Κύρου µετά το δεύτερο φύλλο προχωρούσαν σε αλλαγές, θα διασαλευόταν η παγκόσµιος αρµονία, θα κλονιζόταν το στερέωµα.
   Η µέχρις αυταπαρνήσεως τυφλή υποταγή στην επανάληψη έχει την ανταµοιβή της. Όσο πιο συντηρητικό είναι το µέσο ενηµέρωσης, τόσο µακροβιότερο καθίσταται. Εάν η ΓΑΛΕΡΑ σάς υποσχεθεί επαναστατικές αλλαγές, θα είναι καταδικασµένη. Οι νεωτερισµοί περί του τέλους των ιδεολογιών ανήκουν στους εκσυγχρονιστές και τους νεοφιλελεύθερους. Ονοµάζουν τους εργάτες απασχολήσιµους, τη λεηλασία µεταρρύθµιση, τα λουτρά αίµατος εκδηµοκρατισµό. Εµείς λέµε «το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι».
   «Σαν τους γύφτους /  σφυροκοπάµε αδιάκοπα / στο ίδιο αµόνι».
Θα αλλάξουµε σε έναν αιώνα.
   Το εντιτόριαλ, το οποίο κατά κανόνα καταχωρείται στις πρώτες σελίδες, ο µεθυσµένος αρχιεργάτης της «Γαλέρας» το µοντάρισε στις τελευταίες.

   Γιάννης Καλαϊτζής