Κείμενα δημοσιευμένα στο περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ

 

  Ο μη Χείρων βέλτιστος
  Enditorial τεύχους #10, Ιούλιος 2006

 

   Σε όλες τις «οικογενειακές» φωτογραφίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολιτικοί µας ηγέτες ποζάρουν µε τρόπο που πείθει ότι ανήκουν στο ανθρώπινο είδος. Ακινητούν στην όρθια στάση στηριζόµενοι αποκλειστικά στα κάτω άκρα µε τα οποία, εφ’ όσον χρειαστεί, βαδίζουν.
   Είναι αλήθεια ότι από όλες τις εξόφθαλµες διαφορές µεταξύ του ανθρώπου και των άλλων θηλαστικών, την πιο ισχυρή εντύπωση προκαλεί η διαµόρφωση και η χρήση των ποδιών.
  Τελευταία µάλιστα, µε τη µέθοδο της εξαίρεσης δοξάζει το ανθρώπινο είδος και ανακουφίζει τον καταπτοηµένο ελληνισµό, η ανακάλυψη στο βαθύ τουρκικό κράτος, εκείνης της οικογένειας των τετράποδων βαδιστών.
   Η ελληνική µυθολογία θέλει τον µηροραφή Διόνυσο να γεννάται από το πόδι του Δία. Τα οµηρικά έπη είναι αδιανόητα χωρίς τους αχίλλειους τένοντες. Ο Θηβαϊκός κύκλος και η Φροϋδική ψυχανάλυση στηρίζονται στα πρησµένα οιδιπόδεια σφυρά. Το λαοφιλέστερο άθληµα της υφηλίου, το ποδόσφαιρο παίζεται µε τα πόδια. Και ενώ θεοί, ηµίθεοι ή θνητοί πατέρες των τεχνών και επιστηµών (Απόλλων, Αθηνά, Ασκληπιός, Παλαµήδης, Πυθαγόρας, Ηρόδοτος), είναι δίποδες µόνο µιας επιστήµης, της παιδαγωγικής, ο ιδρυτής έχει τέσσερα πόδια και ουρά. Ο Κένταυρος Χείρων. Ο Μινώταυρος, η Σφίγγα, η Χίµαιρα, οι Άρπυιες, ο Πολύφηµος, ο Γηρυόνης, ο Τυφών, ονοµάζονται Τέρατα. Ο Κένταυρος των τεσσάρων οπλών και της ουράς, θεωρείται πάνσοφος και αξιοσέβαστος διδάσκαλος που οι πάντες του οφείλουµε δόξες και τιµές, τιµωρούµενοι επειδή έχουµε εξάγει λανθασµένα συµπεράσµατα κατά την περιπλάνησή µας στους σκοτεινούς λαβυρίνθους των µύθων.
   Για να ολοκληρωθεί η παράνοια του καθεστωτικού εκπαιδευτού, ο Χείρων εµφανίζεται κατά το ήµισυ ως εξηµερωµένο άλογο, όµως στο πατρώνυµό του καραδοκεί παραλλαγµένος απειλητικός και κερασφόρος, ένας ταύρος. Και εάν δεν σας προκαλεί υποψίες το όνοµα Χείρων (κύριο ουσιαστικό του χειρότερου), προσέξτε τα ονόµατα κάποιων αδελφών του: Άγριος, Μελανεύς, Δηµολέων, Άρκτος, Λύκος, Ερίγδουπος, Πύρετος, κ.λπ. Τα ονόµατά τους, όπως έχουµε διαβάσει, εκφράζουν τα διάφορα στοιχεία της φύσης (πυρ, βροντή, κεραυνός) ή τα άγρια ζώα και µαρτυρούν ότι οι Κένταυροι είναι οι φοβεροί δαίµονες της καταιγίδας κατά την έκρηξη της οποίας οι Άριοι λαοί άκουγαν άγριες κραυγές µαχόµενων, υλακές, µυκηθµούς, χραιµετισµούς, τα λατινικά του κ. Πολύδωρα, τις απειλές της κ. Γιαννάκου, το υβρεολόγιο του κ. Βερέµη και τους βορβορυγµούς των ΜΑΤ, των µόνων από όλους εµάς που έχουν καταλάβει τι ακριβώς συµβολίζει ο Χείρων.

   Γιάννης Καλαϊτζής