Κείμενα δημοσιευμένα στο περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ

 

  Η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά ή οι εργατοτουρίστες των 700 ευρώ
  Enditorial τεύχους #28, Ιανουάριος 2008

 

   Εάν η βαριά βιοµηχανία τής Ελλάδας είναι ο Τουρισµός και το µεγάλο πρόβληµα της οικονοµίας είναι η ανεργία, ο κ. Καραµανλής το έλυσε µε µια ευφυέστατη, απλή κίνηση: Τοποθέτησε την κ. Πετραλιά (πρώην υπουργό Τουρισµού) στο υπουργείο Απασχόλησης.
   Μετά τον οικοτουρισµό, τον αγροτουρισµό και τον προσκυνηµατικό τουρισµό, ο εργατοτουρισµός.
Είναι τόσοι οι εργατοτουριστικοί προορισµοί τής πατρίδας µας (Θριάσιο Πεδίο, Λαύριο, Πτολεµαΐδα) και τόσο πολυπληθείς οι χώροι ιδιαίτερου ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Ολυµπιακή, ΔΕΗ, ΟΤΕ), ώστε όλοι θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν ως τουρίστες.
   Τι σηµαίνει εργατοτουρισµός;
   Πώς λέµε Πάρος-Νάξος, ή Ίος - Σίφνος - Σίκινος -Φολέγανδρος; Ε!... Σήµερα δουλεύεις στα Ναυπηγεία - αύριο φεύγεις µε εθελουσία, σήµερα παίρνεις µεροκάµατο - αύριο πληρώνεσαι µε µπλοκάκι, σήµερα είσαι ασφαλισµένος στο ΙΚΑ - αύριο στην Ιντεραµέρικαν, σήµερα βγαίνεις στη σύνταξη - αύριο όχι, Δευτέρα πιάνεις δουλειά - Σάββατο πέφτεις στην ανεργία.
   Υπάρχουν προγράµµατα για οργανωµένα γκρουπ (ιπτάµενοι Ολυµπιακής) και για µεµονωµένους (εναερίτες ΔΕΗ) που τα χειρίζονται τουριστικά γραφεία (Μάνος, Γκίνης, Χατζηδάκης, Βουρλούµης) ή τουρ-οπερέιτορς, όπως ΓΑΔΑ Αιρ-Σία και το Δουλεµπορικόν ο Σκυλοπνίχτης. (Όσον αφορά τον εργατοτουρισµό των αλλοδαπών, συµβουλευτείτε το άρθρο µας: «Φιλοξενούµενοι Ινδοί»).
Προς τον εργατοτουρισµό περάσαµε µε επίπονη, µακροχρόνια προσπάθεια: Όταν το υπουργείο από Εργασίας µετονοµάστηκε σε Απασχόλησης, λίγοι πρόσεξαν τον προφητικό χαρακτήρα τού νεολογισµού. Απασχολούµαι, σηµαίνει και διασκεδάζω.
   Γενναία βήµατα έγιναν και από τον Τουρισµό προς την Εργασία. Θυµίζω τις άθλιες συγκοινωνίες, τα βρωµερά καταλύµατα, τα ύποπτα τρόφιµα που περιµένουν τον τουρίστα, αλλά και τη γαϊδουρινή συµπεριφορά όσων παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, συµπεριφορά στυγνού, απάνθρωπου εργοδότη, αλλά κυρίως να αναλογιστούµε τις ληστρικές επιδροµές που δέχονται τα οικονοµικά µας από τον Ξένιο Δία. Διακοπές σε συνθήκες ανθρακωρυχείου. Πάνω σ’ αυτή την πολύτιµη, τεράστια πείρα θα αναπτυχθεί ο κλασσικός εργατοτουρισµός. Οι λέξεις απασχόληση, δουλειά, σκλαβιά, είναι άχρηστες. Δεν είµαι εργάτης, κάνω διακοπές. Δεν δουλεύω, τεµπελιάζω. Δεν τραβάω κουπί, κάνω ράφτινγκ. Ξεχάστε τα εξτρήµ γκέιµς για υψηλές συγκινήσεις, που ξέρατε. Ο νέος εναλλακτικός εργατοτουρισµός σας προορίζει για τα 2.000 µ. βάθος των λιγνιτωρυχείων. Σας περιµένει µε 45ο υπό σκιάν, να «σιδερώνετε» µπετά στο Ελληνικό και να ξελογκώνετε την Κηφισού για να περάσει ο υπόνοµος. Και ποιος δεν θέλει από ’κει που τον απειλούσε νυχθηµερόν η ανεργία, να δώσει κάτι παραπάνω για διακοπές σε ένα αξιοπρεπές εργοτάξιο µετά τη σχετική εκπαίδευση. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
Ο εργατοτουρίστας που µάθαινε τις υποχρεώσεις του από τα διαφηµιστικά φυλλάδια και τις περιγραφές γνωστών και φίλων, είναι παρελθόν. Ο εργατοτουρισµός µε προοπτικές, απαιτεί παιδεία. Θέλετε, φερ’ ειπείν, να πάτε για καλοκαίρι στο Αιγαίο; Προβλέπεται 12ετής υποχρεωτική εκπαίδευση, προαιρετική 6ετής ανώτατη, τα γνωστά µεταπτυχιακά, το διδακτορικό, συν δυο τρία χρόνια εξειδίκευση. Αλλά κανείς δεν σας εγγυάται ότι θα βρείτε θέση. Όποιος θέλει δουλειά τουρίστα στα σίγουρα, φοιτά στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
   Πριν ξεκινήσετε πάντως, ενηµερωθείτε για την ελαστικοποίηση του εργατοτουρισµού (4 ώρες στα Κουφονήσια και τις επόµενες 4 Χαλκιδική, συν 2 υπερωρία στη Ζάκυνθο). Προσοχή στον ενοικιαζόµενο εργατοτουρισµό. Από προγραµµατιστής στην Ελούντα, πας για µπάνιο στην Ψυττάλεια. Συµβουλευτείτε επίσης τα γραφεία ευρέσεως τουριστο-εργασίας, και τα προγράµµατα του ΟΑΕΔ. Υπάρχουν δυο τρεις θέσεις για γυµνισµό στα νταµάρια του Αιγάλεω και τις µοιράζονται 5 κολλητοί.
Σας ευχόµαστε καλή τύχη και καλή χρονιά.

   Γιάννης Καλαϊτζής