Υπάρχει ζωή μετά τα αφεντικά;

 

 Εφημερίδα των Συντακτών, 28-29 Δεκεμβρίου 2013

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Το χώμα του Τέσλα

 

Στο φιλμ του Σταύρου Τσιώλη «Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε», εκείνος ο ήρωας που τον υποδύεται ο ίδιος ο σκηνοθέτης εμπορεύεται σόμπες που στην ανάγκη θερμαίνουν τον χώρο καίγοντας χώμα. Και επειδή τα μυθιστορηματικά πρόσωπα βασίζονται συνήθως σε υπαρκτά προτείνουμε στους αρμόδιους να σκύψουν στις σημειώσεις του κινηματογραφιστή αναζητώντας οικονομική και κατεπείγουσα λύση στο πρόβλημα των καυσίμων. Απίθανο; Οχι!..

 

Ο Μισέλ Αρντάν, ένας ταξιδιώτης «από τη Γη στη Σελήνη» στο αξέχαστο μυθιστόρημα του Βερν, βασίζεται σε πραγματικό πρόσωπο. Λέγεται πως ήταν αυτός που ενέπνευσε τον μεγαλοφάνταστο συγγραφέα και για τούτο, το μυθιστορηματικό αντίγραφο του Γάλλου με αναγραμματισμένο όνομα, επιβαίνει μεταξύ άλλων στο πρώτο διαστημόπλοιο επιστημονικής φαντασίας. Θαυμαστής του Ιούλιου Βερν και μυθιστορηματική προσωπικότητα ο μέγας Νίκολας Τέσλα (1856-1943) «ο άνθρωπος που εφηύρε τον 20ό Αιώνα» και προσαγορευόταν «προστάτης άγιος του ηλεκτρισμού» πέθανε κυριολεκτικά στην ψάθα. Προηγουμένως (το 1936) το FBI παρακολουθούσε τις επαφές του με τους Σοβιετικούς και το 1937 τον χτύπησε αμάξι αφήνοντας τον με ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του. Εφηύρε το εναλλασσόμενο ρεύμα, συνέβαλε στη θεμελίωση 10 επιστημών και οραματιζόταν τη δωρεάν διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατασκεύαζε λάμπες που για να ανάψουν τις έχωνε στο έδαφος. «Η ενέργεια υπάρχει παντού», έλεγε, «αρκεί να βρούμε τρόπο να την πάρουμε».

 

Αγαπητοί αναγνώστες, όπως ορισμένες ετικέτες οινοπνευματωδών διαβάζονται και ως εγχειρίδια βιολογικής χημείας ή μας εισάγουν απροσδόκητα σε πονήματα του Παυσανία, του Αριστοτέλη ή του Ισοκράτη, ο συντάκτης του παρόντος αναγνωρίζει πως μετατρέψαμε τη στήλη σε λαϊκό ανάγνωσμα με υπογραφή «του ειδικού συνεργάτη μας» και τίτλο «Απίστευτα και όμως αληθινά». Και συμβαίνουν αυτά ενώ στο γραπτό μας εμφανίζεται νέο πρόσωπο.

 

Ο Μάρκο Πόλο επανακάμπτει στην Ευρώπη το 1292. Τα απομνημονεύματα της εικοσαετούς περιήγησής του στην Ασία δημοσιεύονται το 1846. Οι γοητευτικές του φαντασιώσεις μία προς μία κατέπεσαν σε πεζές αναντίρρητες βεβαιότητες. Οπως αυτά που διηγείται σχετικά με τις πέτρες (τα πετροκάρβουνα) που ανάβουν οι Κινέζοι για να ζεσταθούν.

 

Αλλά τα ταξιδιωτικά χρονικά εκτός από εμάς συναρπάζουν προφανώς και τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη, εξέχουσα προσωπικότητα πλέον της πολιτικής μας ιστορίας. Με την πένα του Ε. Α. Πόε στο 8ο ταξίδι του ο Σεβάχ ο Θαλασσινός επιβαίνοντας σ΄ ένα αδιανόητο κήτος εξερευνά τον βιομηχανικό κόσμο όπως τον αποτυπώνουν οι φυλλάδες του 1845. «Από ένα βάραθρο έβγαιναν τόσα σύννεφα από στάχτη που είχαν κρύψει εντελώς τον ήλιο, και το σκοτάδι ήταν πιο πυκνό από το σκοτάδι του μεσονυχτίου» και «μετά από εκατό μίλια η ατμόσφαιρα ήταν τόσο πυκνή ώστε να μπορεί να βαστάξει το σίδερο ή το ατσάλι, όπως η δική μας ατμόσφαιρα βαστάει τα πούπουλα» (μεταφρ. Αρης Μπερλής, εκδ. Αγρα). Αυτά τα δημοσιεύματα έχοντας ασφαλώς υπ΄ όψιν του δικαιολόγησε το τοξικό νέφος της χώρας (συμβαίνουν και αλλού) ο λαμπρός υπουργός ειδών υγιεινής.

 

Και είναι γνωστό πως οι επαγγελματίες ουδέποτε συγχωρούν τους ερασιτέχνες όταν ανακαλύπτουν αυτά που δεν μπόρεσαν να επινοήσουν οι ίδιοι. Εν τούτοις «η σόμπα με χώμα» του Σταύρου Τσιώλη εντός του 2014 θα λειτουργεί. Η μελέτη αφορά 4 πατέντες εκ των οποίων κατοχυρώθηκε η πρόταση της Siemens. Ο φορέας διαχείρισης θα διανέμει στα ειδικά πρατήρια χώμα από προεπιλεγμένα σημεία. Στο προσωπικό δεν θα περιλαμβάνονται οι επίορκοι του Δημοσίου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και ελέγχεται από εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα. Για λόγους υψίστης εθνικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος προβλέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση των κατάλληλων γαιών. Με κάθε σόμπα θα προσφέρονται τα άπαντα του Σολωμού και το τελευταίο αισθησιακό βίντεο της Μπιγιονσέ. Η εφαρμογή έχει εξουδετερώσει περισσότερες επαναστατικές ιδέες από όσες η καταστολή τους. Καλή χρονιά.