Υπάρχει ζωή μετά τα αφεντικά;

 

 Εφημερίδα των Συντακτών, 21-22 Δεκεμβρίου 2013

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Χριστουγεννιάτικη ιστορία

 

«Ο Αγιος Νικόλαος κατά τη βρεφική του ηλικία ουδέποτε θήλαζε εκάστην Τετάρτη και Παρασκευή ως απόδειξη της βαθύτατης προσήλωσής του στα θεία».

 

Αυτά ισχυρίστηκε ενώπιον του τηλεοπτικού πανελινίου (σωστά το γράφω), ο κάτοχος 50 ακινήτων βουλευτής Αχαΐας κ. Νικολόπουλος. Και αφού αυτές είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός εκλεκτού του λαού, αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης τι ιδεολογικό σύμπαν διαθέτουν οι ψηφοφόροι της εθνοσωτηρίου παρατάξεως.

 

Και την πολιτική μας αντίληψη ανέλαβε να τονώσει εκείνος ο γενναίος και άξιος απόγονος του Κολοκοτρώνη, που προ ημερών εισέβαλε εποχούμενος στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Ο κατά δήλωσίν του Κολοκοτρώνης όρμησε εναντίον του υπουργείου, προκειμένου να ματαιώσει τον διαγωνισμό αναστήλωσης του Φετιχέ Τζαμί στην αρχαία αγορά των Αθηνών. Υπό τις επευφημίες ομοθρήσκων του, την ανοχή των αστυνομικών και τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης. Και είμαστε βέβαιοι πως ο καλός χριστιανός, πριν το πατριωτικό του ανδραγάθημα, φρόντισε να καθαγιάσει το όχημα στο οποίο επέβαινε, σ” έναν ειδικευμένο ιερό ναό.

 

Πράγματι, στην Περιφέρεια της Αττικής η Εκκλησία καθιέρωσε σιωπηρά τελετές για την ευλογία και τον εξαγνισμό των ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, μεταβάλλοντας τα οχήματα σε όργανα του Κυρίου και τις εκκλησίες σε συνεργεία αυτοκινήτων. Υπηρεσία που αγνοούσε προφανώς ο κ. Λιάπης.

 

Αλλά επειδή οι διοικητικές και εκκλησιαστικές Αρχές διαθέτουν κατά τόπους υποδειγματικό πνεύμα ανεξιθρησκίας, ορισμένες επισκευές αυτοκινήτων παραχωρήθηκαν από τους ναούς των ορθοδόξων στα τζαμιά του Ισλάμ. Με αυτές τις προϋποθέσεις, στον προσφυγικό συνοικισμό της Ελασσόνας λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ένα κατερειπωμένο τζαμί ως ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων, υπό τη διεύθυνση πιστών ορθοδόξων και την άδεια των Αρχών. Αλλά, τύχη αγαθή, ο οικοδομικός οργασμός -μία σεπτή πολυκατοικία δηλαδή, η οποία ισοπέδωσε το τζαμί- έλυσε οριστικά τα προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία οθωμανικών μνημείων. Είμαστε βέβαιοι πλέον πως αδυνατεί ο Μωάμεθ να κινήσει βουνά, αφού είναι ανίκανος να βάλει μπρος σαράβαλα των 800 ή 1.200 κυβικών εκατοστών. Ας όψεται η μίζα!

 

Αλλά μη νομίσεις, αγαπητέ αναγνώστη, πως ο διάλογος μεταξύ των Εκκλησιών τροφοδοτείται μόνον από αντικείμενα της βιομηχανικής εποχής (μπουζί, πλατίνες, διακόπτες, καλώδια, μπαταρίες). Πέρα από την Ελασσόνα, στα Τέμπη, το Τζαμί επί του Πηνειού φροντίζει για τις επιτακτικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου. Αυγά, δηλαδή, κοτόπουλα, κλώσες, κοκόρια και πλατάρια πουλιών. Με τη βοήθεια του Θεού μετατρέψαμε το άχρηστο τζαμί σε παραγωγικό κοτέτσι!

 

Και επειδή συντάσσουμε μια στήλη παραψυχολογικών και μεταφυσικών ερευνών (ο τίτλος το λέει), είναι λογικό μετά τους υλόφρονες προβληματισμούς μπαταριών και κοκόρων να περάσουμε στις σωτηριολογικές μελέτες μεταμορφώσεων, μετεμψυχώσεων ή μεταρσιώσεων. Ως σταθμός στις αναζητήσεις αποκρυφισμού της στήλης προσφέρεται ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου, ιδιαίτερης πατρίδος τού επί του παρόντος πρωθυπουργού. Ακόμα ένα τζαμί (τζαμί ήταν) που ουδέποτε αναστηλώθηκε ο ολοσχερώς κατεστραμμένος μιναρές του. Δικαιολογημένη απραξία, αφού οι άνεργοι του Νομού Μεσσηνίας, προερχόμενοι από την παραμεθόρια ζώνη, διορίζονται κατά προτεραιότητα στα εργοτάξια της πρωτευούσης.

 

Αλλά εάν στους υπερβατικούς μας διαλογισμούς συμφύρονται ζαντολάστιχα, πουλερικά και μεταμορφώσεις, στη βάση του ζητήματος -ή μάλλον των μιναρέδων- θα εντοπίσουμε ατόφια τη χούντα των συνταγματαρχών. Γνωρίζουμε πως η εθνοσωτήριος επανάσταση κατεδάφισε εκ θεμελίων και εν μιά νυκτί όλους τους εν Ελλάδι μιναρέδες για να αποδείξει οριστικά πως ένας είναι ο Κύριος ο Θεός μας και ότι η Ελλάς των Ελλήνων χριστιανών είχε συνεκτικό ιστό τη μισαλλοδοξία. Μόνη παραφωνία η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πλατεία Σπλάτζια στα Χανιά που πλην του καμπαναριού διαθέτει και έναν ευσταλή και ισοϋψή μιναρέ. Ζαβολιάρης ο Αγιος Νικόλαος μωρό.

 

Και για να διατηρηθεί η αιώνια ειρήνη μεταξύ των δύο πυλώνων του μονοθεϊσμού, η εν Σκιάθω Παναγία η Κουνίστρα να βάλει το χέρι της, στη λατρεία της οποίας έχουμε προσχωρήσει προ πολλού! Καλές γιορτές.