Λοιμώδη Νοήματα 

  Ιανουάριος 2012 (3 άρθρα)

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι εκλογές, η ελονοσία και η ψώρα

 

   5 Ιανουαρίου 2012 

   Επειδή, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας δεν έχει ακόμα αποσύρει τις καταθέσεις του από τις ελληνικές τράπεζες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παντελής Καψής διατυμπάνισε πως επίκειται η εκδίωξη της Ελλάδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή της χώρας στην εποχή της δραχμής. Ελπίζουμε μετά ταύτα οι άφρονες καταθέτες να διακόψουν την εγκληματική τους αδράνεια και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε ασφαλή τραπεζικά καταφύγια, στη Ζυρίχη δηλαδή, στη Γενεύη ή στο νησί των θησαυρών. Προς τούτο αρκεί να αποφύγουν τις παγίδες που στήνουν οι Γιουνκέρ και Ολιβιέ Μπαρί (εκπρόσωπος της Κομισιόν), οι οποίοι δηλώνουν ότι ουδεμία πρόθεση ή σχέδιο υπάρχει για την έξοδο οποιασδήποτε χώρας από την Ευρωζώνη.
   Και πέραν αυτών, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν εθνικώς επιβεβλημένη επειδή ο σεβαστός Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη γνωστή μεγαθυμία του καθησύχασε τους κοινωνικούς εταίρους δηλώνοντας κατηγορηματικά πως μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου "έκατσε ο κουρνιαχτός" (Θουκυδίδης, Περικλέους Επιτάφιος).
   Αγαπητοί αναγνώστες, όπως απέδειξε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στη "Σκόνη του χρόνου", τον κονιορτό (κοινώς: κουρνιαχτό) αποτελούν τα στερεά συστατικά του ατμοσφαιρικού αέρος. Ο κονιορτός (εγκυκλ.) συνίσταται εκ μορίων ορυκτών ουσιών, ως αλάτων του πυριτίου, ανθρακικού ασβεστίου, σιδήρου, χαλκού, μόλυβδου κ.λπ. Εκ των σπουδαιοτέρων συστατικών του κονιορτού (ή κουρνιαχτού) είναι τα διάφορα μικρόβια της φυματιώσεως, του κοιλιακού τύφου, του τετάνου, οι σταφυλόκοκκοι και τα παθογόνα αίτια της ιλαράς, της οστρακιάς, της ευλογιάς, της κατάρας και της μούντζας. Συχνά παρ' ημίν τυγχάνει η πνευμονοκονίαση, η μνημονιοκονίαση, η μεσοπροθεσμοκονίαση, η δανειοκονίαση και η τροϊκονίαση.
   Εν τούτοις, παρά την επισήμανση του προέδρου και σύμφωνα με δημοσίευμα του "Αδέσμευτου Τύπου" (4/01/2012) θερίζει η ελονοσία (καταμετρήθηκαν 35 νεκροί μόνο στη Λακωνία) και σημειώθηκαν εκατοντάδες κρούσματα ψώρας.
   Με επίσημη απάντηση του υπουργείου υγείας στον βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη, βεβαιούται ότι 35 άτομα πέθαναν μέσα στο 2010 από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε σύνολο 101 που διαγνώστηκαν. Η ελονοσία, η φυματίωση, η ηπατίτιδα, το AIDS και τελευταία η ψώρα, κάνουν θραύση στις τάξεις των αλλοδαπών που προέρχονται από χώρες του τρίτου κόσμου και μόνο από καθαρή σύμπτωση δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ενδημικές διαστάσεις, προσβάλλοντας και τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το ανησυχητικό είναι ότι κρούσματα ελονοσίας έχουν εμφανιστεί και στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία αποδίδονται πάλι σε αλλοδαπούς προερχόμενους από την νοτιοανατολική Ασία.
   "Υπό αυτάς τας συνθήκας, η διενέργεια εκλογών θα ήταν καταστροφή για τη χώρα", πρόσθεσε ο κ. Παντελής Καψής και αφού υπενθύμισε τους εκατοντάδες νεκρούς από χολέρα στις εκβολές του Γάγγη, τους χιλιάδες στο Δέλτα του Νίγηρα, ζήτησε την κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, την άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και ένα δάνειο ύψους 8 εκατομμυρίων στον ΔΟΛ.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------   

"Πιτσιρίκος" ανοχής

 

   1 Ιανουαρίου 2012 

   Από τον λογοτέχνη και φίλο της στήλης κ. Πάνο Αθανασίου λάβαμε την επιστολή που ακολουθεί:

   Κ. Γιάννη Καλαϊτζή,

   Όπως γνωρίζεις, για λόγους οικονομίας φιλοξενούμαι στο σπίτι της αδερφής μου, στα προσφυγικά της Λειβαδιάς. Τα βιβλία μου φυλάσσονται σε κούτες, η τηλεόραση σε φορμόλη, το ράδιο ταράζει τον ύπνο του αιωνόβιου γαμπρού μου και για χρήση διαδικτύου ούτε λόγος. Πληροφορούμαι τα γεγονότα από την "Ελευθεροτυπία" και τον μπαρμπέρη Μ. Σ. (αναγνώστης της εφημερίδας και αυτός) που τον επισκέπτομαι κάθε δεύτερο Σάββατο και οπωσδήποτε πριν τις μεγάλες γιορτές.
   Την παραμονή των Χριστουγέννων αναζήτησα από συνήθεια την "Ελευθεροτυπία" πάνω στο γυάλινο τραπεζάκι της αναμονής. "Δεν έχει εφημερίδα σήμερα;" μουρμούρισα, αν και γνώριζα την απάντηση, για να ακούσω τα παρακάτω: "Μην αφήνετε την "Ελευθεροτυπία" να αργοπεθαίνει. Βοηθήστε την να κλείσει αξιοπρεπώς. Μην την αγοράζετε". Δε μιλούσε ο κουρέας βέβαια, αλλά ο νεαρός κύριος Β. που περίμενε τη σειρά του. Είχε επιστρέψει από την Αθήνα όπου κάνει φροντιστήριο για να μπει στην Ευελπίδων. Επανέλαβε το σλόγκαν και μου εξήγησε πως ανήκει στον "Πιτσιρίκο", ευφυή, δεικτικό και δημοφιλέστατο μπλόγκερ του διαδικτύου. Ευχαρίστησα τον κύριο Β. και άναψα τσιγάρο.
Τα βράδια φέρνω στο νου τα εύπεπτα και ευχάριστα. Πρόσεξα πως ο "Πιτσιρίκος" διάλεξε για το μπλογκ του έναν τίτλο συμπαθέστατο, ψάχνοντας στον κόσμο των παιδιών όπου συγκεντρώνονται πλήθος χαριτωμένα προσωνύμια. Εντόπισε –αυτόματα ίσως- το φιλικότερο στο αυτί, αποφεύγοντας άλλα κακόηχα, αμφίσημα ή υβριστικά, όπως μπούλης, τσογλάνι, μούλικο, μυξιάρικο, νιάνιαρο, μαλακισμένο, κωλόπαιδο κ.λπ., αναζητώντας –αυτός ο άτεγκτος- την ευρύτερη συναίνεση. Και εξαντλώντας όση επιείκεια διέθετε προς όφελός του, δεν του απέμεινε ίχνος για τους άλλους. Για τούτο, αναφερόμενος στην "Ελευθεροτυπία" (των εργαζομένων εν προκειμένω) την καταδικάζει απόλυτα, χωρίς αιτιολογία, χωρίς επιχειρήματα.

   Κ. Καλαϊτζή, ως γνωστόν γράφω με ψευδώνυμο. Και η στήλη σας έχει εκφραστεί κατά το παρελθόν υπέρ της ανωνυμίας. Αλλά άλλο πράγμα οι βολές εναντίον των Μουσών –βολές που συνηθίζω- και άλλο οι εναντίον εργαζομένων εκ του ασφαλούς επιθέσεις, οι οποίες όζουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, Δ. Ν. Ταμείο και μνημόνια. Οι ακατανόμαστοι δεν είναι όλοι αθώοι. Η Γκόλντμαν Ζακς, η Λέμαν Μπράδερς και ο Εφραίμ, ανώνυμοι είναι ή ψευδεπίγραφοι.
Αυτά που μου μετέφερε ο κύριος Β. (τον ξανάδα στο δρόμο) είναι όσα γνωρίζω για τον γενναίο μπλόγκερ. Η "Ελευθεροτυπία" λέει "μόδα ήταν και πέρασε". Θα τα είχαν τινάξει προ πολλού οι μόδιστροι εάν οι μόδες κρατούσαν μισόν αιώνα. Η "Ελευθεροτυπία" τον ενοχλεί προφανώς επειδή είναι ταυτισμένη με την μεταπολίτευση, εποχή για την οποία προπετείς σχολιαστές ανέλαβαν χρέη νεκροπομπού. Σε προηγούμενο γραπτό σου σημείωνες πως είναι λογικό η σάτιρα να βάλλει εναντίον του κομπασμού και της ακαμψίας. Αλλά παρέλειψες να γράψεις πως ο χλευασμός εναντίον ανίσχυρων και ανυπεράσπιστων είναι ο ορισμός του ρατσιστικού αστείου. Ανατριχιαστικές χοντράδες που και η "Ελευθεροτυπία" δημοσίευε κάποτε.
   Ερώτηση: Η εξουσία έχει χιούμορ; Απάντηση: Αστείρευτο! Διασημότερος του Τσάρλι Τσάπλιν, ο Γουολτ Ντίσνεϊ υπήρξε μισαλλόδοξος, αντικομουνιστής και ευνοούμενος της Γουολ Στρητ. Η λέξη P.I.G.S. που μυκτηρίζει τόσο απλά οικονομίες, κράτη και λαούς, είναι προϊόν ευρηματικού εγκεφάλου. Η ελληνική Παπαδημοκρατία, τηρουμένων των αναλογιών και των εθνικών παραδόσεων, έχει ανάγκη μια "μαύρη τρύπα", ή καλύτερα έναν νέο αυριανισμό που αναδύεται ήδη με τη μορφή του μπλογκ "Πιτσιρίκος".

 

   Καλή Χρονιά
   Π. Αθανασίου