Κείμενα από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

  Φεβρουάριος 2011 (4 άρθρα)

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Η καθαριότητα ως απόδειξη ενοχής
   6 Φεβρουαρίου 2011, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 

 

    Γελοιωδέστερο των νεοελλήνων θα πρέπει να θεωρούμε εκείνον τον πρέσβη που δεν του αρκούσαν ως επαγγελματική ενασχόληση οι υψηλές ευθύνες που του ανέθεσε η πατρίδα, αλλά έγραφε και ποιήματα, τα οποία εν συνεχεία δημοσίευε με την υπογραφή Γιώργος Σεφέρης. Σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγούν ορισμένοι εκπρόσωποι του κράτους μετά τις λοιδωρίες που εκτόξευαν εναντίον του κ. Θεοδόση Πελεγρίνη επειδή, αν και πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, γράφει θεατρικά έργα. Πρόκειται για νέα αισθητική σχολή, με πατέρες τους κ.κ. Ψινάκη, Βορίδη και Πρετεντέρη, των οποίων οι απόψεις για το πανεπιστημιακό άσυλο και τους μετανάστες αποτελούν το θεωρητικό υπόβαθρο των νέων κριτικών της Τέχνης.
   Αλλά και ο αρμόδιος εισαγγελέας εγκαλεί τον κ. Πελεγρίνη για την είσοδο των μεταναστών στον χώρο της Νομικής. Καλεί και επτά ύποπτα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης να απολογηθούν για το κακούργημα της διακίνησης και προώθησης μεταναστών. Και τούτο επειδή, όπως κατέθεσαν αξιόπιστοι μάρτυρες, τα μέλη του δικτύου αλληλεγγύης, αφού βομβάρδισαν θερμοκήπια και ελιές στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, συγκέντρωσαν τους έντρομους λαθρομετανάστες, τους επιβίβασαν στα ιδιόκτητα δουλεμπορικά –με υψηλότατο αντίτιμο εννοείται- και ταξιδεύοντας νύχτες ασέληνες στο μανιασμένο Αιγαίο, κάτω από τη μύτη φρεγατών, υποβρυχίων και τορπιλακάτων της Frontex, αποβιβάζονται στον Πειραιά, διασχίζουν με ταχύπλοα την Συγγρού και ρίχνουν τα θύματά τους στα βράχια της Νομικής.
   Αλλά κάνουν ένα θανάσιμο σφάλμα. Όπως παρατήρησε και κατήγγειλε κατόπιν ο Μητροπολίτης Άνθιμος "αυτοί που κατέλαβαν την πανεπιστημιακή σχολή δεν ήσαν οι γνωστοί βρωμεροί και τρισάθλιοι λαθρομετανάστες, τουναντίον εμφανίστηκαν ενώπιον του φακού πεντακάθαροι, χορτάτοι, ευγενικοί, και γνώριζαν να σχηματίζουν το σήμα της νίκης αποδεδειγμένα καθοδηγούμενοι". Και έχει δίκιο ο αγαθός λευίτης και γνωστός υποστηρικτής των ορυχείων χρυσού.
   Αγαπητοί αναγνώστες, όπως μας διδάσκει η παγκόσμια Ιστορία, οι δραπέτες, οι διωκόμενοι αλλά και οι αιρετικοί, οι αντικομφορμιστές, οι επαναστάτες ως επί το πλείστον ήσαν ρακένδυτοι και ρυπαροί. Οι κυνικοί, τα μέλη αυτού του ιδιόμορφου φιλοσοφικού ρεύματος –χρήσιμο σήμερα για να δικαιολογούνται οι πολιτικές χοντράδες- αδιαφορώντας για την περιποίηση του σώματος, μισούσαν το λουτρό. Οι Απτάληδες ή οι Καλιντέρηδες, μοναστικά τάγματα των Οθωμανών, φρόντιζαν την αποκρουστική τους εμφάνιση και την αφόρητη οσμή τους με οδυνηρές συνέπειες για το σώμα και ευφρόσυνες αποδείξεις της αγιότητάς τους. Οι Μποέμ των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων λανσάρισαν την γκαρνταρόμπα του κονισαλέου και κουρελή. Οι κομμουνιστές του Ζαχαριάδη κυκλοφορούσαν κακοντυμένοι, απεριποίητοι, μουτζούρηδες. Παροιμιώδης ήταν η απλυσιά, η ψείρα και η κόνιδα του Τσε Γκεβάρα. Ο ωραιοπαθής Γιάννης Ρίτσος που λαμποκοπούσε, τελευταία συγκέντρωνε τα ειρωνικά σχόλια της αγοράς. Όταν η ασφάλεια εκτέλεσε τον Τσουτσουβή, για να τον διασύρει διέδωσε πως τον βρήκαν σωματικά πεντακάθαρο, με καινούργια ρούχα και παπούτσια. Εάν έβαζαν και το "χορτάτος" θα χτύπαγαν το τζακ-ποτ του Άνθιμου.
   Εν τούτοις, όπως δήλωσε η υφυπουργός εργασίας κ. Νταλάρα: "Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον εκβιασμό για την μαζική νομιμοποίηση αλλοδαπών, ούτε όμως θα ρίξουμε και στη θάλασσα όλους ανεξαιρέτως τους αλλοδαπούς". Συμπεραίνουμε ότι θα τους ρίξουμε σταδιακά ή μόνο τους μισούς, πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά. Αυτή είναι η μεταναστευτική πολιτική που γνώρισε η κ. υφυπουργός συμμετέχοντας σε φόρουμ για την ισότητα και σε αντιρατσιστικές συναυλίες, προφανώς του συζύγου της, του έλληνα Στινγκ όπως τον χαρακτήρισε με αυτοσυγκράτηση η ίδια (γιατί μόνο "Στινγκ" ο σύζυγός σας κυρία Νταλάρα; Και Λέοναρντ Κοέν λέμε εμείς, και Τζόνι Κας, και Φρανκ Σινάτρα).
   Και επειδή το κριτήριο της καθαριότητας είναι διαβλητό, προκειμένου να παραχωρήσουμε άσυλο, άδεια παραμονής ή την Ελληνική Ιθαγένεια, εμείς, η τρισχιλιετής λευκή φυλή, επιστρέφουμε στο απαράγραπτο δίκαιο του αίματος. Στο εξής, πλην των άλλων παραστατικών, απαιτείται εξέταση αίματος (από πιστοποιημένα εργαστήρια) και αίτηση του ακόλουθου τύπου: "Αρσενικό γνήσιο, ετών 21, μεγαλόσωμο, χρώμα λευκό, κομμένα αυτιά, εμβολιασμένο, αποπαρασιτωμένο, στειρωμένο (με βιβλιάριο υγείας), πολύ καλός χαρακτήρας, άριστος με τα παιδιά, κατάλληλος για φύλαξη, πετιγκρί, βλέπετε γονείς, ζητώ Ελληνική Ιθαγένεια". Ο αιτών, οι μάρτυρες, ημερομηνία, υπογραφή.

 

   Γιάννης Καλαϊτζής

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Το κίνημα "Δεν πληρώνω" και ο κ. Ρουφίνο ντελ Ρίο
   13 Φεβρουαρίου 2011, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 

 

    Διαβεβαιώνουμε τους απαρηγόρητους υπερασπιστές των κατασκευαστικών εταιρειών ότι το σύνθημα "Δεν πληρώνω", πολύ πριν την Μελίνα Μερκούρη, τον Ντάριο Φο, το ΚΚΕ ή τον κ. Τσίπρα, το έχει επινοήσει ο χριστιανισμός, προστάζοντας τους εισπράκτορες: "Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε". Και επειδή γνωρίζουν οι ιεροφάντες πως ως απάντηση θα ακούσουν τη φράση: "Δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα" ανέλαβαν να επιδείξουν μονομερώς φιλάνθρωπο πνεύμα, δηλαδή να αρνηθούν την καταβολή οποιουδήποτε φόρου. Για τούτο η εκκλησία "θεραπεύει τις ασθένειες προσφέρουσα δωρεάν το μεγάλο φάρμακο  της ευχαριστίας του κυρίου και σιτίζει τους πάντες με τα θρεπτικά σπέρματα του θείου Λόγου", εμπορεύματα για τα οποία δεν απαιτούνται κόμιστρα, αποθήκες, αμπαλάζ και Φ.Π.Α.
   Και επειδή το υφιστάμενο κράτος είναι ελληνοχριστιανικό, η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις ιερές επιταγές, έπαψε να μισθοδοτεί τους επιστήμονες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διέκοψε την λειτουργία ειδικών σχολείων για να μην καταβάλει δίδακτρα, σταμάτησε την παροχή υποτροφιών και μαθητικών ναύλων, έκλεισε οριστικά τις πύλες άλλων 150 δημόσιων οργανισμών, συντασσόμενη (η κυβέρνηση) στους πρωτοπόρους του κινήματος "Δεν πληρώνω". Και αφού ο κατά τον κ. Στίγκλιτς "αστέρας των Βρυξελλών" και πρωθυπουργός του 19% δηλώνει θριαμβευτικά "τα καταφέραμε", για τούτο οι οδηγοί περνούν τα διόδια χωρίς να πληρώνουν, κορνάρουν και πανηγυρίζουν.
   Και, όπως πιστεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου "καθυστέρησε να απαντήσει ιδεολογικά" στην ελλοχεύουσα αριστερά, η οποία καθοδηγεί τους αρνητές πληρωμής. Για τούτο κυβερνητικά στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Μελετών ανέλαβαν ιδεολογική εκστρατεία εναντίον του κινήματος "Δεν πληρώνω", αποκαλώντας "τζαμπατζήδες" τους ακτιβιστές των διοδίων και ακολούθως, ερευνώντας το ιδεολογικό οπλοστάσιο του διαλεκτικού υλισμού, απονομιμοποιούν θεωρητικά την αριστερά με τους διεθνιστικούς όρους "λωποδύτες, τζερεμέδες, μπαταξήδες, μπουκαδόροι, απατεώνες, κοπρίτες" (Θεόδωρου Πάγκαλου Άπαντα, έκδοση Ακαδημίας Αθηνών). Ο ίδιος συγγραφέας, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με θέμα "λεχρίτες, ξυπόλητοι και αγράμματοι στο Δημόσιο" αναφέρθηκε "στους αθώους κεντρώους που δεν καταλαβαίνουν τι εστί κομμουνισμός". Και επειδή οι κομμουνιστές ευθύνονται για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου παύει κάθε δίωξη εις βάρος των κ.κ. Ευάγγελου Μπασιάκου, Αλέξανδρου Κοντού και Πέτρου Δούκα, απόφαση που θεωρείται δεδικασμένο για το σκάνδαλο Siemens και την υπόθεση "Δομημένα ομόλογα".
   Αφού απονομιμοποιήθηκαν οι αριστεροί, αναμένεται να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός και για το κίνημα "Δεν πληρώνω". Όπως οραματίζεται ο κ. Ρέππας, οι νταλίκες θα ισοπεδώσουν τα Ι.Χ., φορτηγά θα διαλύσουν τα "4x4", εποχούμενοι θα εξοντώσουν τους πεζούς, οι πεζοί τους επιβάτες, οι καθήμενοι τους ορθίους, οι Θηβαίοι τους Βολιώτες, οι Λαρισσαίοι τους Αθηναίους, τους Θεσσαλονικείς η Εθνική, η Ολυμπία τους Πατρινούς και η Ιόνια τους Ηπειρώτες.
   Αν και είναι βέβαιο πως η κυβερνητική στάση πληρωμών έχει υπερκεράσει το κίνημα "Δεν πληρώνω", για λόγους επικοινωνιακούς θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά κάποιος προνομιούχος από έναν "μικροσυνταξιούχο" όταν συλληθφούν στο λεωφορείο χωρίς εισιτήριο. Προς τούτο, σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, ο "μικροσυνταξιούχος" για να αποδείξει την ιδιότητά του, πλην του εισιτηρίου θα είναι υποχρεωμένος να επιδείξει στους ελεγκτές δελτίο ταυτότητας, εκκαθαριστικό εφορίας, κάρτα "ΑΜΚΑ", πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως, τραπεζική ενημέρωση συντάξεως, λογαριασμό ΔΕΗ ή ΟΤΕ και δύο αξιόπιστους μάρτυρες, χριστιανούς και λευκούς, κατά προτίμηση τους κ.κ. Βορίδη και Πρετεντέρη. Ο κύριος "κάποιος προνομιούχος" δεν υποχρεούται να εμφανίσει τα ως άνω δικαιολογητικά, αφού κυκλοφορεί μονίμως με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο.
   Και εφ' όσον η εφορία θα εισπράττει διόδια προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών (πάλι ο Ρέππας) και επειδή σε πολλούς από εμάς οφείλονται χρήματα, είναι λογικό τα δημόσια ταμεία να εισπράξουν και τα δανεικά για λογαριασμό των δικαιούχων, διευρύνοντας τις σχέσεις πολιτείας και φορολογούμενων.
Θα κλείσουμε αναφερόμενοι στην συνέντευξη των 5 εταιριών κατασκευής διοδίων Ελλάδος, και ειδικά στον κ. Ρουφίνο ντελ Ρίο που, αναπολώντας την εργολαβική του εμπειρία στο Μεξικό, τραγουδούσε σε ρυθμούς λάτιν: "Όλα, όλα, όλα, πάρτα όλα Καρμανιόοολααα".

 

   Γιάννης Καλαϊτζής

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Πωλείται υπέρ βωμών και εστιών

13 Φεβρουαρίου 2011, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 

 

   Οι αναγνώστες των "λοιμωδών" θα έχουν ακούσει ότι ο Κύριος δημιούργησε όλο τον κόσμο εκτός από την Ολλανδία και την Ελλάδα, δύο χώρες που έπλασε ο ανθρώπινος μόχθος. Οι Ολλανδοί, συνετοί, εργατικοί και μεθοδικοί, όρθωσαν ένα πανίσχυρο δίκτυο φραγμάτων που τιθασεύει την οργή του ωκεανού και προφυλάσσει την παραγωγή μεγατόνων γάλακτος, διοξινών και μεθανίου, με τα οποία οι συμπατριώτες των Ρέμπραντ και Κόιφ κατέκλυσαν τον κόσμο. Η συντεχνία των Ελλήνων αντιθέτως, βολεμένοι τσαμπατζήδες, διεφθαρμένοι και κοπρίτες, για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, κατασκεύασαν και κατέσπειραν στα νερά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου νησιά παντός σχήματος και μεγέθους, που συναγωνίζονται κατά τον αριθμό τις οργανώσεις της ελληνικής αριστεράς. Και ωσάν να μην ήταν αρκετή η εκμαυλιστική ομορφιά των νησιωτικών όρμων για την αειφόρο ανάπτυξη της χαυνωτικής διασκέδασης και της επιδοτούμενης αεργίας, οικοδομήθηκαν από τις κυβερνήσεις των παρελθόντων ετών, στον περίγυρο της χώρας, εκτεταμένες και πολυδαίδαλες ακτές με αφάνταστη ποικιλία κόλπων, ακρωτηρίων, χερσονήσων, πορθμών, λιμνοθαλασσών, φυσικών λιμένων και αφιλόξενων πόντων, με αρχαίους ερειπιώνες και θαλασσοδαρμένους βράχους, από τους οποίους συλλέγουν πεταλίδες οι γαστρίμαργοι και ρίμες οι ποιητές.
   Αλλά το πράγμα πλέον ξεπερνά τα όρια της λογικής. Εάν αριθμήσουμε τα νησιά ολοκλήρου της Ευρώπης πλην Ελλάδος, θα τα βρούμε λιγότερα από τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Το μήκος των γερμανικών ακτών είναι ζήτημα εάν υπερκαλύπτει την ακτογραμμή της Χαλκιδικής. Και, ευτυχώς, το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που οραματίζεται η κ. Μέρκελ θα άρει την ανισοκατανομή των παραλιών. Και πράττοντας άριστα, συμφωνήσαμε.

   Ασφαλώς η κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική. Κατέρρευσε ένα σύστημα αξιών που κτίστηκε την εποχή της μεταπολίτευσης. Στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, προκειμένου να αποτινάξουν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της αγροτικής οικονομίας, ίδρυσαν γιγαντιαίες βιομηχανίες αγνοώντας πού θα πουλήσουν τα προϊόντα τους. Η καταστροφή ήταν περισσότερο από βέβαιη. Εμείς συσσωρεύσαμε ακτές επί ακτών για έναν τουρισμό χωρίς τουρίστες. Θα αντιληφθούμε το λειτουργικό κόστος που υποχρεούται να καλύψει ο ελληνικός λαός –χάριν των βολεμένων- εάν αναλογιστούμε τα χρήματα που δαπανώνται για την απαιτούμενη ενέργεια αφ'ενός και την συντήρηση ή ανανέωση των φθαρμένων υλικών της παραλίας αφ' ετέρου. Αλλεπάλληλα ηλιοβασιλέματα, συνεχείς κυματισμοί, ακατάπαυστοι άνεμοι, καταναλώνουν τα τελευταία ενεργειακά αποθέματα ενός σπάταλου κράτους. Οι τιμές των αδρανών υλικών (νερά, βράχια, θάμνοι, άμμος) έχουν φτάσει στα ύψη, ποσά που διπλασιάζουν οι νέες βιοκλιματικές τάσεις, η λαιμαργία της ορνιθοπανίδας και ο τουρκικός ανταγωνισμός.
   Συζητείται λοιπόν η μεταφορά των ελληνικών ακτών στις χώρες της βαλκανικής όπου ήδη λειτουργούν ελληνικές βιομηχανίες καπνού και άλλες μονάδες κατασκευών και μεταποίησης. Και όσον αφορά τις παραλίες των νησιών, οι οποίες μεταφέρονται δια θαλάσσης, προτείνεται η παραχώρηση μερίσματος στις ακτοπλοϊκές εταιρείες για την πληρωμή των ναύλων. Το πρόβλημα περιπλέκεται σχετικά με τα θαλάσσια μέτωπα της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος., που θα αντιμετωπίσουν κατά την μεταφορά τα μπλόκα των αγροτικών κινητοποιήσεων και των οργανώσεων ανυπακοής. Μόνη λύση, πλήρης και οριστική, είναι η πώληση της χώρας από την κυβέρνηση του 19%.
   Αγαπητοί αναγνώστες, η συνθήκη των Βερσαλλιών προέβλεπε και ένα κράτος για τους Κούρδους, εφόσον κάποιος εκπρόσωπός τους ήταν εξουσιοδοτημένος να την επικυρώσει. Αλλά επειδή έως την εποχή εκείνη πατρίδα των Κούρδων ήταν όπου ανέμιζε το μπαϊράκι των αρχηγών –του Μουλά Μουσταφά Μπαρζανί δηλαδή, ή του Τζαλάλ Ταλαμπανί- η συμφωνία ουδέποτε υπεγράφη. Κυρίαρχο Κουρδικό κράτος δεν υφίσταται, αλλά ηγέτες των Κούρδων με το όνομα Μουλά Μουσταφά Μπαρζανί και Τζαλάλ Ταλαμπανί ζουν και βασιλεύουν.
Σύμφωνα με μια θεωρία, οι Κούρδοι ανθρωπολογικά είναι οι στενότεροι συγγενείς των Ελλήνων. Επικροτούμε.

   Σ.Σ.: Το γραφείο τύπου των εταιρειών "Νέα Οδός Α.Ε." και "Κεντρική Οδός Α.Ε." μας πληροφορεί ότι "ο κ. Ρουφίνο ντελ Ρίο δεν έχει εργαστεί ποτέ στο Μεξικό". Τυχεροί οι Μεξικάνοι!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Το ομοούσιον και ομοιόμορφον της εκποίησης
   27 Φεβρουαρίου 2011, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 

 

   Όσοι αμφισβητούν την ενιαία ιστορία και τα αυτά φυλετικά χαρίσματα των τρισχιλιετών Ελλήνων θα απαλλαγούν οριστικά των αμφιβολιών, εφ' όσον λάβουν υπ' όψιν τρία επεισόδια της εθνικής μας εποποιίας: τη διαμάχη για το "σύμβολο της πίστεως", τα "ομοιόχρωμα ψηφοδέλτια" και την επικείμενη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Το 344 η περί τον Επιφάνιο σύνοδος της Αντιοχείας αντικατέστησε τον βλάσφημο όρο "ομοούσιος" του "Πιστεύω" με το θεοφιλέστατο επίθετο "ομοιούσιος". Το 1985 ο κ. Χρήστος Σαρτζετάκης εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ομοιόμορφα αλλά όχι και ομοιόχρωμα ψηφοδέλτια, και στις ημέρες μας θα αξιοποιήσουμε και δεν θα εκποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του κράτους, τιμώντας τον "ένδοξό μας βυζαντινισμό".
   Και όσον αφορά το τρίτο ζήτημα, δόθηκε η ευκαιρία στους χυδαίους λαϊκιστές να προβάλλουν τις αποκρουστικές απόψεις τους καταγγέλλοντας ανεύθυνα το ξεπούλημα της χώρας. Έπρεπε να υποστούμε αυτή την ρητορική υστερία για να ακουστεί επιτέλους η φωνή της λογικής, δια στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας. "Η δημόσια περιουσία" δήλωσε ο πρόεδρος, "πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εξαντλούμαστε σε συζητήσεις κινδυνολογίας και άγονες αντιπαραθέσεις". Ασφαλώς ο Ηπειρώτης Κάρολος Παπούλιας, ως λαμπρό παράδειγμα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας θα έχει κατά νου την περίπτωση του Ξενία Ιωαννίνων. Έργο του αρχιτέκτονα Θ. Βώκου, λειτουργούσε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004 ως Δημοτική Επιχείρηση, προς όφελος δηλαδή των βολεμένων, των τζαμπατζήδων και των διεφθαρμένων.    Και επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο των Ιωαννιτών έκρινε δυσβάσταχτο το λειτουργικό κόστος, παραχώρησε το ξενοδοχείο στον άξιο επιχειρηματία και εκδότη κ. Μήτση, αφού προηγήθηκε η αναγκαία προπαρασκευαστική περίοδος της αδιαφορίας, της ερήμωσης και της καταστροφής. Ο κ. Μήτσης, εμπνεόμενος από τους εθνικούς ευεργέτες Αβέρωφ, Ζωσιμά και Συγγρό, και επιδοτούμενος κατά 60% από το Δημόσιο, γκρέμισε το διακριτικό κτίσμα του Βώκου και στη θέση του, δηλαδή μέσα στο δεκατριών στρεμμάτων δημοτικό πάρκο, ανέγειρε το πενταώροφο Grand Serai Congress and Spa. Και ένας ψύλλος στα άχυρα: Το συμβόλαιο με το οποίο μεταβιβάζεται το Ξενία στον Δήμο, απαγορεύει κατηγορηματικά την αξιοποίηση του ξενοδοχείου από ιδιώτες.
   Αλλά αυτά, όπως ασφαλώς γνωρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέβησαν όταν κυβερνούσε τη χώρα το οικογενειακό κόμμα του Καραμανλή. Αντιθέτως, μια πατριωτική κυβέρνηση θα δώριζε το ξενοδοχείο για αξιοποίηση στον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς φερ' ειπείν, όπως του χάρισε κάποτε το Ξενία Καλεντζίου. Πράγματι, η κυβέρνηση Σημίτη με τον νόμο 3.220 του 2004 που είχε τον πρωτότυπο τίτλο "Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής", παραχώρησε το Ξενία Καλεντζίου Αχαΐας και τον περιβάλλοντα χώρο 8.666 τ.μ. στο "Πνευματικό και κοινωφελές ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου". Ο κοινωφελής Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών της τότε κυβέρνησης.
Την παραχώρηση του ξενοδοχείου –αξίας 1.069.118 ευρώ- επέβαλλε "το μάλλον επαχθές φορτίο μιας οριακά βιώσιμης, οπωσδήποτε δε ελάχιστα παραγωγικής μονάδας", απαντούν οι επίσημοι που εφηύραν ότι χωρίς παρόμοια ιδρύματα η επιστημονική έρευνα στη χώρα μας θα ήταν ανύπαρκτη. Και είναι βέβαιο πως το    "Πνευματικό και κοινωφελές ίδρυμα Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου" ούτε μία πνευματική εκδήλωση οργάνωσε, ούτε μία πολιτική μελέτη κατέθεσε, ούτε ένα κοινωφελές έργο προσέφερε, αν και τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτήθηκε με 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
   Και, όσον αφορά την επιστημονική έρευνα, και βέβαια θα καταργηθεί –όπως προβλέπουν οι επαναστάτες του αυτονόητου- αφού στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών π.χ. για λόγους οικονομικούς δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, δεν δουλεύουν οι εκτυπωτές, τα αρχεία προστατεύονται με αναπτυξιακούς κουβάδες όταν βρέχει και δεν υπάρχουν αναλώσιμα για την αξιοποίηση της καθαριότητας και τον φωτισμό της εκποίησης. Οι επιστημονικές αναζητήσεις του μέλλοντος είναι οι έρευνες του Χαρδαβέλα και της κ. Αγγελικής Νικολούλη, οι έρευνες αγοράς για την κ. Μπακογιάννη και τα μακαρόνια Στέλλα και οι έρευνες της Ασφάλειας για φωτοβολίδες και γκαζάκια στα σπίτια της Κερατέας.
   Η στήλη ευχαριστεί τους blogger Β. για τα στοιχεία και υπόσχεται να τους μεταβιβάσει το επαχθές φορτίο των 1.069.118 ευρώ, όταν της παραχωρηθεί.

 

  Γιάννης Καλαϊτζής