Κείμενα από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

  Δεκέμβριος 2010 (5 άρθρα)

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Η εφεύρεση της ακινησίας
  5 Δεκεμβρίου 2010 

   Επειδή ο κ. πρωθυπουργός (ο αστέρας των Βρυξελλών) συμβουλεύεται διαπρεπείς επιστήμονες όπως ο κ. Στίγκλιτς και περιστοιχίζεται από τραπεζίτες όπως οι κ.κ. Παπαδήμος και Σκιόπα, δίνεται η εντύπωση ότι μας κυβερνούν οικονομολόγοι, αλλά, κατά την άποψή μας, η παρούσα κυβέρνηση αποτελεί μια σχολή φιλοσόφων.
   "Όπως ακριβώς το κορμί μας θα γίνει κομμάτια αν πάψει να δέχεται την πίεση της ατμόσφαιρας" γράφει ο Α. Σοπενχάουερ, "κατά τον ίδιο τρόπο, αν αφαιρούσε κανείς από τη ζωή του ανθρώπου το βάρος της αθλιότητας, της λύπης, των ατυχιών και των μάταιων προσπαθειών… η αλαζονεία του θα τον οδηγούσε στην καθαρή τρέλα". Και συνεχίζει: "Στον καθένα μας χρειάζεται μια δόση από έγνοιες, από πόνους ή ταλαιπωρίες, όπως χρειάζεται έρμα στο πλοίο για να ισορροπεί". Με την ίδια μέθοδο σκεπτόμενος ο κ. Πάγκαλος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το "Μνημόνιο" είναι ευκαιρία, είναι ευλογία, είναι ευτυχία για τον τόπο.
   Αλλά τον αντικοινωνικό, μισογύνη και μισάνθρωπο Σοπενχάουερ, που έχασε σε νεαρή ηλικία έναν απελπισμένο και αυτόχειρα πατέρα, τον έδιωξε η μητέρα του, μια εύθυμη χήρα, και τον εγκατέλειψε η ερωμένη του. Αγνοούμε ποια ατυχήματα έζησε ο κ. Πάγκαλος, ποια μαύρη μοίρα τον κατατρέχει για να θεωρεί ευτυχία το μνημόνιο της αθλιότητας, της λύπης και της μάταιης προσπάθειας.
   Στην ίδια σχολή φιλοσόφων της απελπισίας ανήκει αυτοδικαίως και ο πρωθυπουργός μας, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου (ο αστέρας των Βρυξελλών), αφού ακούραστα επαναλαμβάνει "Το Μνημόνιο είναι μονόδρομος". Και επειδή ουδέποτε χαρακτήρισε το εν λόγω παρασύνταγμα "μονοτονικό", "μονογαμικό" ή "μονοκοτυλήδονο" και επιμένει στον "μονόδρομο", κατά τη γνώμη του προφανώς το πρόβλημα της χώρας είναι κυκλοφοριακό. Πράγματι, όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς –Λόντον, Πόε, Τουαίην, Βερν, Σουίφτ, Στήβενσον, Ντεφόε- καθύβρισαν, στηλίτευσαν, κατήγγειλαν τη μανία των μετακινήσεων, τα τουριστικά γραφεία και τις εταιρείες μεταφορών. Τα βάσανα του Οδυσσέα, του Ιάσονα, του Περσέα, του Θησέα, των Μυρίων, του Σεβάχ, είναι ταξιδιωτικά. Δικαίως λοιπόν ο πρωθυπουργός αποφάσισε να καταργήσει τις μετακινήσεις. Θα πάψουμε να ζούμε σαν ορδή. Το κατώτερο στάδιο του πολιτισμού είναι ο νομαδικός βίος. Για τούτο οι ακτοπλοϊκές γραμμές παραδίδονται ελεύθερες στην κωπηλασία και την κολύμβηση. Για την τόνωση της οικοδομής εφαρμόζεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανέγερσης σταθμών διοδίων. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς περιορίζονται χάριν του περιβάλλοντος. Οι αεροπορικές εταιρείες αναλαμβάνουν την αποσυμφόρηση του τραπεζικού σας λογαριασμού.
   Εν τούτοις, είναι σχεδόν ακατόρθωτο συνήθειες χιλιάδων ετών να ξεριζωθούν αμέσως. Καταστρώνεται λοιπόν το σχέδιο "Σεπούλβεδα". Ο καλός αυτός θεολόγος αποκάλυψε στους παπιστές τα μέσα μαζικής καταστροφής που διέθεταν στο οπλοστάσιό τους οι προκολομβιανοί Αμερικανοί. Κατά τον Σεπούλβεδα (1489-1573) οι Ίνκας και οι Αζτέκοι ήταν "βάρβαροι, τραχείς, αμαθείς, απαίδευτοι, κτήνη, γεμάτοι κακία, για τούτο ενδείκνυται να κυβερνώνται από άλλους και πρέπει να δεχτούν τον Ισπανικό ζυγό ακόμη και αν δεν θέλουν". Το Μνημόνιο που επέβαλλαν οι Κονκισταδόροι στους Ίντιος ήταν ιδιαίτερα επίμηκες.
   Αγαπητοί αναγνώστες, σε ένα και μόνο άρθρο 400 λέξεων, γνωστός συνάδελφος κατόρθωσε να συγκεντρώσει προ ημερών εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας τους χαρακτηρισμούς κλέφτες, περιττοί, ανάξιοι, ανίκανοι, άχρηστοι, μέτριοι, διεφθαρμένοι, σπάταλοι. Επιβάλλεται λοιπόν –το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα με τη νοοτροπία του Σεπούλβεδα- να στερηθούν την ελευθερία των μετακινήσεων, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ασφάλιση και στην αξιοπρέπεια, αυτοί και ο κάθε Έλληνας, αφού προηγουμένως καθυβριστεί.
   Με την φιλοσοφία του κ. αντιπροέδρου ξεκινήσαμε και με την φιλοσοφία της απελπισίας θα κλείσουμε. Όπως έχουμε γράψει, θα πρέπει να δοξολογούμε τον πανάγαθο επειδή μεταξύ των γλουτών τοποθέτησε την έξοδο των κοπράνων. Εάν η προαναφερθείσα περιοχή χρησίμευε αποκλειστικά ως ερωτογόνος ζώνη θα ήταν αδύνατο να αντέξουμε αυτήν την αίσθηση. Με την ίδια λογική, είμαστε ευτυχείς που μεταξύ των Ελλήνων υπάρχει ο κ. Πάγκαλος.
     

 

   Γιάννης Καλαϊτζής

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Συνομωσία πυρήνων εισερχομένων-εξερχομένων
   12 Δεκεμβρίου 2010

   Την εποχή αυτή που τίθεται και πάλι ζήτημα εθνικής αυτογνωσίας, διατρέχοντας την ιστορία από τον αιώνα του Περικλέους μέχρι τις ημέρες του Γιώργου Παπανδρέου, ημέρες πατριωτισμού, προσφοράς και ανασυγκρότησης από τη μια και δημοσίων υπαλλήλων απ' την άλλη, μία φράση οδηγεί σε ακριβή προσδιορισμό των τρισχιλιετών Ελλήνων: είμαστε έθνος καταδρομέων.
   Αγαπητοί αναγνώστες, γνωρίζετε την κατάπληξη και την αποστροφή που αισθάνονται οι πολιτικοί μας επειδή ανακάλυψαν χιλιάδες άγνωστα άτομα να έχουν καταλάβει το κράτος και να αμείβονται αδρά υπό τον τίτλο δημόσιος υπάλληλος. Συμπεραίνουμε βασίμως ότι οι εισβολείς αυτοί, θρασείς, ύπουλοι, ακόρεστοι, περικύκλωσαν υπουργεία, παραπλάνησαν νομαρχίες, αιφνιδίασαν τις ΔΕΚΟ και άρπαξαν τις δημόσιες θέσεις με την ορμή, την αποφασιστικότητα αλλά και την δολιότητα των καταδρομέων. Εκμεταλλεύτηκαν την υπεραπασχόληση των κυβερνήσεων και αξιοποίησαν προς ίδιον όφελος την πολεμική αρετή των Ελλήνων όπως έλαμψε ανά τους αιώνες.
   Πράγματι, στην ραψωδία Κάπα της Ιλιάδος, οι Οδυσσέας και Διομήδης, με πράσινους μπερέδες, σφραγίδες, χαρτόσημα και σύνθημα "ο τολμών νικά", εισβάλουν νύχτα στο στρατόπεδο των Τρώων και αθόρυβοι, ταχύτατοι, άφαντοι, σπέρνουν τον όλεθρο στις τάξεις του εχθρού και επιστρέφουν στα πλοία κατάφορτοι λάφυρα, πληροφορίες, υπερωρίες και εκτός έδρας.
   Αλλά τον πρώτο λόχο ορεινών καταδρομών με ειδικό εξοπλισμό και εκπαίδευση –όλοι τους απόφοιτοι της σχολής δημόσιας διοίκησης- συγκρότησε ο Αλέξανδρος προκειμένου να καταλάβει (όπως και έγινε) την πόλη Πέτρα της Βακτριανής, όπου εγκατέστησαν υποθηκοφυλακείο και ληξιαρχείο.
   Εντούτοις οι σημερινοί άρπαγες, οι σφετεριστές, οι καταχραστές δημόσιοι υπάλληλοι που, αφού εξαπάτησαν δημαρχίες, υπουργεία και κυβερνήσεις, κατέλαβαν εξ' εφόδου το κράτος (παρά την σθεναρή αντίσταση), δεν έχουν τη μορφή των καταχθόνιων, απαίσιων, ποταπών, βδελυρών, αχρείων Κάπταιν Χουκ, Ιζνογκούντ και Σκρουτζ Μακ Ντακ. Γνωρίζετε φερ' ειπείν έναν άνθρωπο πράο, σοβαρό, κοινωνικό, ευγενικό και καλόγνωμο, αλλά στην πραγματικότητα το άτομο αυτό είναι προ καιρού υπάλληλος δημοσίου.
Και μετά την αποκάλυψη των σκοτεινών προθέσεων και των αποτρόπαιων επιλογών των προσώπων αυτών, οι γείτονες αμήχανοι, απολογούμενοι και ενοχικοί, θα απαντήσουν στη δημοσιογραφική έρευνα: "Ναι, τον ξέρουμε χρόνια. Φρόνιμος, ήσυχος πάντα, δεν πείραζε μύγα. Πού να φανταστούμε πως εργάζεται στο πρωτόκολλο του υπουργείου εσωτερικών".
   Η απατηλή εξωτερική εμφάνιση, αυτή η συμπεριφορά κοινής αποδοχής, μια γενική εικόνα ανθρώπου της διπλανής πόρτας, επιτρέπει στους μονίμους του δημοσίου ή των ΔΕΚΟ την κατοχή και νομή της διοίκησης, παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους και παρά τα αμυντικά τείχη που ορθώνουν οι κυβερνήσεις για την διάσωση του κράτους.
   Τίμησε κανείς εξ' αυτών τους καταδρομείς, έστω με μία βάφτιση; Ο επιχειρηματίας κ. Γ. Τραμπούκης όμως (ΑΤΕ Κερκετεύς), αφού αποπεράτωσε Ολυμπιακά έργα, τον αεροδιάδρομο του "Ελ. Βενιζέλος", τμήματα της Αττικής Οδού και του Εφετείου, αγανακτισμένος με το δημόσιο (γραφειοκρατία με οικολογικές και αρχαιολογικές ευαισθησίες) συνεργάστηκε με την οικογένεια Βλαστού για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου. "Κερκετεύς" σημαίνει αξιωματικός εφόδου, λοκατζής, άρπαγας.
   Αλλά είναι πια καιρός, όπως συνέβη με τους τρομοκράτες της φωτιάς, να δημοσιευθούν συγκλονιστικά ρεπορτάζ τα οποία θα πληροφορούν την κατάπληκτη κοινή γνώμη τα εξής περίπου: "Ο Α. Τ. κατέθεσε ότι γνώρισε τον Κ. Σ. προ δεκαετίας, όταν εργαζόταν στο Μητρώο του Δήμου Αθηναίων. Το 2002 –είπε επί λέξει- όταν εγώ κρατούσα τα εισερχόμενα-εξερχόμενα, με είχε επισκεφθεί ο Σ. και τον έκρυψα στην γιάφκα της Νομαρχίας, υποστήριξε και αναφέρθηκε στην προαγωγή του ξαδέλφου του Δ. Μ. και στην πρόσληψη του Γ. Τ., όλοι τους σήμερα υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου". Ακολούθως υπογράφει ο ρεπόρτερ Σ. Α. Δεντρέπετες, κάτω από τους τίτλους "Φιλικές σχέσεις από παλιά είχαν οι συλληφθέντες", "Συναναστροφές με τουλάχιστον πέντε συμβασιούχους" και "Αντίστροφη μέτρηση για απολύσεις, μετατάξεις και μειώσεις αποδοχών των τρομοκρατικών οργανώσεων". 

   Γιάννης Καλαϊτζής

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Η εθνική φαλλομέτρηση
  19 Δεκεμβρίου 2010

   Το τεστ της φαλλομέτρησης προσθέτουν στο οπλοστάσιό τους οι αρχές ασφαλείας που, έως τώρα, προκειμένου να δώσουν κάρτα παραμονής, εξέταζαν τις γνώσεις των λαθρομεταναστών στο χριστιανικό εορτολόγιο, στη σύνθεση των ποδοσφαιρικών ομάδων και στα τραγούδια της κας Έφης Θώδη.
   Πράγματι, όπως διαβάσαμε στην "Ελευθεροτυπία", πρώτη η Τσεχία εφάρμοσε το λεγόμενο φαλλομετρικό τεστ, προκειμένου να δώσει ή όχι την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα σε άνδρες που ζητούν άσυλο, ισχυριζόμενοι ότι διώκονται στην πατρίδα τους επειδή είναι ομοφυλόφιλοι. Ο εξεταζόμενος εκτίθεται σε ετεροφυλοφιλικό πορνογραφικό υλικό για να διαπιστωθεί αν έχει στύση.
Και επειδή κατά την Λιμπερασιόν η πρακτική αυτή είναι εξευτελιστική για τον άνθρωπο, υπενθυμίζουμε δημοσίευμα του "Σπίγκελ", σύμφωνα με το οποίο στην Τουρκία οι ομοφυλόφιλοι εξασφαλίζουν απαλλαγή στράτευσης μόνο εφόσον προσκομίσουν ατράνταχτες αποδείξεις της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς. Όπως είναι φυσικό επόμενο, σε αυτήν την ασιατική χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος ερωτικού συντρόφου των ομοφυλόφιλων πωλείται, αγοράζεται, κινηματογραφείται και προβάλλεται ενώπιον των στρατολόγων του Γενικού Επιτελείου της γείτονος, που συγκροτούν άνδρες αυστηρότατων ηθών, αντάξιων ενός συνταγματάρχη Ιωάννη Λαδά και ενός Άνθιμου. Και τίθεται το ερώτημα: Ποιος τους σώζει από τους κασκαντέρ;
   Για τούτο, μετά την εφεύρεση της φαλλομέτρησης, η πορνογραφία τίθεται στην υπηρεσία των αρχών. Οι συνάδελφοι της κας Τζούλιας απλώνουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την προκάλυψη των καζίνο και των συνόρων. Εκείνος ο ιδιότυπος Ιανός που κατέχει εις διπλούν κεφαλή και γεννητικά όργανα για να φρουρεί αποτελεσματικά το Καλλιμάρμαρο, θα προασπίζεται και την εθνική μεθόριο. Ο αλλοδαπός που θα ισχυριστεί όπως ο Αθηναίος του Αριστοφάνη "τι κι αν γέρασα και γέρνω, τρεις φορές τα καταφέρνω" θα απελαύνεται αμέσως. Δικαίωμα στο σεξιστικό υβρεολόγιο έχουν μόνο οι ακραιφνείς ετεροφυλόφιλοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα αρένων. Τα πιθανά ψήγματα αρσενικού ερωτισμού των προσφύγων θα ανιχνεύονται με το σύστημα Κιούμπρικ. Το αποδεκτό "κουρδιστό πορτοκάλι", εξουθενωμένο και ανίκανο, σέρνεται στα πόδια μιας επιβλητικής Αφροδίτης. Έξω από τα κέντρα αλλοδαπών αναγράφεται στα αραβικά, στα ρωσικά και στα σουαχίλι: "σκεφθήκατε τη στείρωση;"
Και όπως οι εξεταστές της ανδροπρέπειας του Πάπα, οι αρχές ασφαλείας, αφού ερευνήσουν τον μετανάστη –εκεί- θα αποφαίνονται "Χάμπετ", δηλαδή "έχει", και θα του στερούν την άδεια παραμονής.
   Εντούτοις τα ωφελήματα της λαθρομετανάστευσης χωρίς τα προβλήματά της, προς το παρόν εξασφαλίζονται ως ακολούθως: Τριανταπέντε Σενεγαλέζοι και Πακιστανοί (διαβάζουμε) εντοπίστηκαν σε κατάλυμα θερμοκηπίου στο Καλπάκι Ιωαννίνων, εγκατελλειμένοι και άφραγκοι, χωρίς τροφή και νερό, αφού τα αφεντικά που θα τους πλήρωναν έγιναν καπνός. Λεπτομέρειες: Το κτήμα ανήκει στην Ιερά Μονή Βελλάς. Οι πρόσφυγες περιμένουν να απελλαθούν ακούγοντας στίχους από το βιβλίο του Ιώβ σε μετάφραση Ι. Μεταξά: "εγώ είμαι καλό παιδί μου είπε η μητέρα, και δεν πειράζει νηστικό να μείνω και μια μέρα".
   Αλλά την περασμένη Κυριακή, με το σύνθημα "ο άλλος δεν είναι η κόλαση", δόθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα η συναυλία που διοργάνωσαν οι αρχές Προεδρία της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής και οικογένεια Νταλάρα. Και επειδή η εκκλησία δεν πληρώνει τους φόρους που της αναλογούν, ως αντιστάθμισμα επιλεγμένοι και μεταφερόμενοι ακροατές απόλαυσαν στον ναό βυζαντινούς ύμνους και σάμπες, κεκλεισμένων των θυρών. "Πού την είδαν οι καλοπροαίρετοι διοργανωτές της συναυλίας την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα", γράφει η Βένια Γεωργακοπούλου. "Μόνοι μας μαζευτήκαμε, μόνοι μας τα είπαμε, μόνοι μας σκεφτήκαμε τι καλοί, ανοιχτοί και φιλόμουσοι άνθρωποι είμαστε", και η Άννα Δαμιανίδη συμπληρώνει στα Νέα: "Μπορέσαμε όμως να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις μίσους μιας ομάδας… τόση βρισιά, τόση χυδαιότητα δεν έχω ξανακούσει… πόσο δύσκολο να κάνεις κάτι καλό", θα γράφαμε κι εμείς, όπως η εκλεκτή συνάδελφος, εάν η εν λόγω εκδήλωση δεν μας θύμιζε εκείνον τον "Τζίζους Κράιστ σούπερ ερζάτς", ένα κόμικς του '80 όπου ο υιός του Θεού βαδίζει επί των κυμάτων και βυθίζεται στην στεριά.
 

   Γιάννης Καλαϊτζής

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Οι ληστές
   24 Δεκεμβρίου 2010

 

   Η ελληνική οικονομία διαφέρει των άλλων ευρωπαϊκών κατά τούτο: οι βιομηχανίες της δεν έχουν βιομήχανους. Ο πρόεδρος του συνδέσμου ελληνικών βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, για να αντιπροσωπεύει επαρκώς την παραγωγική του τάξη, πούλησε τα εργοστάσιά του. Το υπουργείο οικονομικών, εξάλλου, αδυνατεί να βρει βιομήχανο για να τον φορολογήσει. Εντούτοις κάποιοι προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση.
   Πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο όμιλος που τον περιβάλλει, για να θωρακίσουν την οικονομία της χώρας πρόκειται να ιδρύσουν μια βιομηχανία υπογραφών. Η καινοτόμος επιχείρηση, αφού εδραιωθεί στο εσωτερικό δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, θα επεκταθεί και στην Ευρώπη, για να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου. Η ρηξικέλευθη προσπάθεια θα αξιοποιήσει την γυμνασιακή πείρα που αποκτήθηκε κατά την συλλογή χιλιάδων αυτογράφων στα νεανικά λευκώματα της αθωότητας και των μεγάλων προσδοκιών. Αλλά τα άλμπουμ εκείνα, εικονογραφημένα με την αφέλεια της ηλικίας, συγκέντρωναν ψευδώνυμα όπως: "νυχτολούλουδο", "μαύρος κύκνος", "προδομένη αγκαλιά", "Δόκτωρ Ντεθ", "Υβόνη". Και επειδή νομίζουμε ότι δεν είναι αυτό που θα ενισχύσει την έκδοση ευρωομολόγων, φοβούμεθα ότι όμιλος Παπανδρέου θα επιστρέψει στο μόνο που γνωρίζει να κάνει: στην ληστεία.
   Πράγματι, διαβάζοντας τον Έρικ Χομπσμπάουμ, τον μέγιστο ζώντα ιστορικό, αν θέλαμε να αποδώσουμε έναν οικονομικό χαρακτηρισμό στον κ. Γιώργο Παπανδρέου και στην περί αυτόν ομάδα προσώπων, μόνο ληστές θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε.
   Βεβαίως τα εν λόγω άτομα ορκίστηκαν κυβέρνηση κατόπιν εκλογών, αλλά την ιδιότητα αυτή έσπευσαν οι ίδιοι να την παραχωρήσουν σε ποικιλώνυμους τρίτους, υπογράφοντας το μνημόνιο, το γνωστό παρασύνταγμα που καθορίζει την οικονομία της χώρας και όσα σχεδόν εξαρτώνται από αυτήν, όπως είναι τα εισιτήρια της διαδρομής Κυψέλη-Παγκράτι και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος. Και γράψαμε "σχεδόν" επειδή εκτός από την σύγχρονη αγία γραφή -το μνημόνιο δηλαδή - ισχύει και η ιερά παράδοση: οι επιθυμίες των εργολάβων, οι ορισμοί των προμηθευτών και τα διατάγματα των τραπεζιτών. (Μέχρι σήμερα μόνον στους ιερούς ναούς προσκυνούσαν ασκεπείς οι πιστοί, αλλά τώρα όσοι τολμούν να εισέλθουν σε τραπεζικό κατάστημα με σκούφο ή άλλο τι στο κεφάλι, παραμένουν εσσαεί αποσυνάγωγοι, έγκλειστοι στον πρόναο του μισού τετραγωνικού).
   Αγαπητοί αναγνώστες, όπως γράφει ο Έρικ Χομπσμπάουμ, οι ληστές αμφισβητούν σε επίπεδο αρχής την καθιερωμένη τάξη πραγμάτων της κοινωνίας και την πολιτική της λειτουργία, και διερωτώμαι τι άλλο κάνουν οι περί τον κ. Παπανδρέου σοσιαλιστές, αντιεξουσιαστές, προστάτες του πολίτη, της δια βίου μάθησης, των καινοτομιών και της πράσινης ανάπτυξης.
   Ο ίδιος συγγραφέας εξάλλου επισημαίνει "κάποιες ιδιαίτερα αποκαλυψιακές στιγμές οπότε ακόμα και οι αντικοινωνικοί κακοποιοί παρουσιάζουν παροξυσμό πατριωτισμού ή επαναστατική έξαψη", ακριβώς όπως ο όμιλος Παπανδρέου, δηλαδή με τα πιστόλια στο τραπέζι, τους "Τιτανικούς", τις συνεχείς επικλήσεις στα πατριωτικά μας αισθήματα για την σωτηρία του Ελληνισμού αυτές τις ιστορικές στιγμές –έχουμε πόλεμο- του παροξυσμού και της αποκάλυψης.
   Στον ίδιο τόμο (εκδόσεις Θεμέλιο, μτφ. Ν. Κούρκουλος) παρακολουθούμε αρχηγούς ληστρικών συμμοριών να τραβούν κοντά τους απόστρατους, λιποτάκτες, δραπέτες φυλακών, φυγόδικους, χωρικούς και ορεσίβιους που αναζητούν ελευθερία, εκδίκηση και λάφυρα, καθώς γύρω από τον κ. Παπανδρέου συναθροίζονται διαπρεπείς καθηγητές οικονομικών, ανώτατοι τραπεζικοί, διεθνείς οικονομολόγοι, διακεκριμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι κ.κ. Μ. Ανδουλάκης, Μ. Καψής και ο Γ. Πρετεντέρης, ως αθώοι χωρικοί και αγνοί ορεσίβιοι.
   "Οι μονάδες αυτές", γράφει στους "Ληστές" ο Χομπσμπάουμ "προσπάθησαν αρχικά να συγκροτηθούν στα περίχωρα των οικισμών (Καστρί, Χαριλάου Τρικούπη, Μαξίμου, λέμε εμείς) και ξεκίνησαν τη δράση τους με ενέργειες που δύσκολα ξεχωρίζουν από τις πράξεις των κοινών ληστών".
   Θα κλείσουμε παραθέτοντας άλλη μία φράση από τους "Ληστές" του μεγάλου ιστορικού (τα εντός παρενθέσεως δικά μας): "Η Ληστρική συμμορία συσχετίζεται με άλλες ομάδες (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, οίκοι αξιολόγησης, σύμβουλοι επιχειρήσεων, Χαλιφάτα και Εμιράτα) ενώ ομάδες που ξεκίνησαν με πιο έντιμα ιδανικά παίρνουν ληστρικό χαρακτήρα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Σοσιαλιστική Διεθνής, Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα).
   Ακόμα κάτι για να δικαιολογήσουμε την αδικαιολόγητη παραμονή του κ. Γ. Παπανδρέου στην εξουσία: "Εάν ένας τυπικός ληστής θέλει να έχει μακρόχρονη σταδιοδρομία, πρέπει να είναι, ή να δείχνει ότι είναι, φιλάνθρωπος, κι ας σκοτώνει κι ας ληστεύει όσο τραβάει η ψυχή του. Διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει τη λαϊκή συμπάθεια και να θεωρηθεί κοινός φονιάς ή κοινός ληστής". Καλά Χριστούγεννα. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Ιπτάμενα συμβολαιογραφεία και εκπαιδευτήρια ανοχής
   31 Δεκεμβρίου 2010, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 

   Το αρχαιότερο και χαρακτηριστικά κλειστό επάγγελμα του κόσμου ασκούσε αναμφίβολα ο Μινώταυρος, πρωτοκαθεδρία που του εξασφαλίζουν οι ερμητικές και απροσπέλαστες εγκαταστάσεις της επιχείρησής του, το αυστηρό μονοπώλιο του επιτηδεύματος και οι αιματηρές επιπτώσεις της λειτουργίας του. Για τούτο οι τιμές εθνικού ήρωος που απολάμβανε για αιώνες ο Θησέας θα πρέπει να αποδοθούν και στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, πλήρης πατριωτικού αισθήματος, εξήγγειλε την κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων.
   Το παράδειγμα των ανοικτών πλέον αερογραμμών (πάμφθηνα εισιτήρια, νέα δρομολόγια, μεγάλη επιλογή εταιρειών) αρκεί για να συλλάβουμε την αναθέρμανση που θα προκαλέσει η απελευθέρωση 350 επαγγελμάτων και ο υγιής ανταγωνισμός. Μετά την λειτουργία των τραπεζικών αερογραμμών και την αεροπορία γάλακτος, οι νέοι οικονομικοί κολοσσοί που εισέρχονται δυναμικά στην αγορά θα δρομολογήσουν τις δικηγορικές αερογραμμές και την ιατρική αεροπορία. Τα εισιτήρια θα αγοράζονται μέσω συμβολαιογράφου από το υποθηκοφυλακείο κατόπιν ιατρικής συνταγής και ενώπιον δύο μαρτύρων. Τα αεροσκάφη αναχωρούν από το πρωτοδικείο και μέσω εφετείου προσγειώνονται στον Άρειο Πάγο. Οι αποσκευές παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία με άδεια που εκδίδει η πολεοδομία.
   Αγαπητοί αναγνώστες, ενώ έως σήμερα ισχύουν δρακόντειοι νόμοι, οι οποίοι απαγορεύουν αυστηρά την ίδρυση δημοτικών σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών ή φροντιστηρίων δίπλα σε πορνεία, στο εξής το υπουργείο Χάριν Παιδιάς θα ιδρύει κάθε είδους εκπαιδευτήριο παραπλεύρως ή κατέναντι οποιουδήποτε οίκου ανοχής, αδιαφορώντας για τα κακεντρεχή σχόλια, την κατακραυγή ή την περιφρόνηση των προαγωγών και των εκδιδομένων προσώπων.  Στην Συγγρού, στην Τρούμπα, στην Αγορά και στην Γκράβα θα λειτουργούν ελεύθερα δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές όλων των βαθμίδων, παράλληλα με τα στριπτήζ κλαμπ, τα σεξ-σοπ, τα σεξ-σόου και το τράφικινγκ, αφού θα έχουν καταρεύσει οι ανασταλτικοί για την μάθηση αραχνιασμένοι κανόνες και αντιλήψεις.
   Την αυτή ευεργετική επίδραση θα ασκήσει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και στην περίπτωση της εκκλησίας. Μετά τον πριονισμό της Αγ. Βαρβάρας, τα Μαρτύρια της Αγ. Αικατερίνης και τον ανασκολοπισμό του Αγ. Φανουρίου, οι πιστοί θα εμπεδώσουν την διδασκαλία των ευαγγελίων στους παραπλεύρως των ναών κινηματογράφους προβολής ταινιών σπλάτερ ή σκληρού πορνό. Εξάλλου οι παρακείμενες μπαρμπουτιέρες θα διαθέτουν κρουπιέρηδες, ζάρια και τσόχα για να επαναλάβουν (οι πιστοί) την περικοπή του Ιερού Χιτώνα. Εντούτοις η λειτουργία τζαμιού ή συναγωγής θα απαγορεύεται αυστηρά για λόγους εθνικούς αλλά και για την διαφύλαξη του θρησκευτικού αισθήματος των ορθόδοξων.
   Για λόγους υψίστου εθνικού συμφέροντος, κλειστά θα παραμείνουν και τα επαγγέλματα διανομής εφημερίδων και περιοδικών. Σκοπιανοί, Τούρκοι, Αλβανοί και Εβραίοι καραδοκούν να εφορμήσουν στον κλάδο. Μεραρχίες, στρατηγοί, ναύαρχοι και στόλοι συντρίβονται στα θαλάσσια ή χερσαία σύνορα, αλλά 100 φορτηγά μεταφοράς εντύπων οργώνουν τη χώρα. Με ένα υποπρακτορείο στην πόλη και ένα περίπτερο στην πλατεία, το δίκτυο Ασιατών, Αφρικανών ή Σλάβων κατέλαβε το κράτος. Αλλά και αυτή η εισβολή θα αποτραπεί.
   Για τους αυτούς λόγους κρατικής ασφάλειας, δεν θα παραχωρηθούν νέες άδειες ταξί. Οι υπάρχουσες θα παραχωρηθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις με το αζημίωτο. Όπως έχει καταγγείλει ο Άνθιμος, οι οδηγίες που κρατούν οι επελαύνοντες μουσουλμάνοι αφορούν την αρπαγή, κατοχή και χρήση άδειας ταξί. Στα στρατόπεδα της Αλ-Κάιντα νεαροί φονταμενταλιστές, υπό την επίβλεψη μουφτήδων, οδηγούν οχήματα με προσομοιωτές των διαδρομών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο κίτρινος στόλος πρόκειται να υψώσει τη ημισέληνο. Για μια διαδρομή Βαρδάρη – αεροδρόμιο ή Κυψέλη-Παγκράτι θα πρέπει να μιλάς αραβικά ή τούρκικα, και αντί "ταξί" θα κραυγάζεις "ταξίμ-ταξίμ" στη γλώσσα του Κεμάλ. Θα το επιτρέψουμε; 

   Γιάννης Καλαϊτζής