Κείμενα από την "Ελευθεροτυπία Εβδομάδα"

  Οκτώβριος 2009 (4 άρθρα)

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Ο σταλινικός ρεαλισμός του Καραμανλή
  1 Οκτωβρίου 2009 

 

   Όσοι έχουμε θαυμάσει τις προεκλογικές αφίσες της οικογένειας Καραμανλή στους δρόμους και τους ουρανούς της χώρας διερωτώμενοι ποια αισθητικά πρότυπα εκπροσωπούν –ρομαντισμό; νατουραλισμό; φουτουρισμό;- θα καταλήξουμε αβίαστα ότι αποτελούν εξαιρετικά δείγματα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Και αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η ζντανοφικής έμπνευσης και σταλινικής εφαρμογής εικαστική πολιτική προπαγάνδα, προβάλει παγίως ένα γιγαντιαίο πορτρέτο του θεληματικού, ακλόνητου, αυστηρού ηγέτη και οραματιστή, μειλίχιου ωστόσο και ευπροσήγορου μέσα σ΄ένα εξουθενωμένο και αφασικό φόντο. Ο οποιοσδήποτε πολίτης το διαπιστώνει δια γυμνού οφθαλμού. (Τι την θέλαμε την χύτρα ταχύτητος γαμώτο; Τόσες και τόσες κατσαρόλες έχουμε στην κουζίνα).
      Και ενώ τον περασμένο χρόνο ο Περισσός κατηγορήθηκε επειδή επανεφηύρε τον σταλινισμό, οι οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι, ριζοσπάστες, δημοκρατικοί δυτικών προσανατολισμών και ευρωπαϊκών προτύπων, εντούτοις για την διαφήμιση των πολιτικών τους επιγόνων ακολουθούν επί δεκαετίες τις αυστηρότατες προδιαγραφές του Κρεμλίνου, όπως οι Ζίβκωφ, Τσαουσέσκου, Γιαρουζέλσκι, Κεμάλ Ατατούρκ και Φρανσουά Μιτεράν. (Να την πετάξω στα σκουπίδια! Πρώτα να σκουπίσω καλά καλά τα τυχόν αποτυπώματα).
Μπορεί να αμφισβητούμε τις συμφωνίες της Γιάλτας και τα αποτελέσματα των σκοτεινών συνομιλιών Τσώρτσιλ - Στάλιν σχετικά με τις ζώνες και τα ποσοστά επιρροής στα Βαλκάνια, αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσον οι εικαστικές νόρμες μαζικής προπαγάνδας είναι αποτέλεσμα της μεταπολεμικής συνθήκης των μεγάλων δυνάμεων, αφού τα δείγματα κακογουστιάς, βαρβαρότητας, χολιγουντιανού φαραωνισμού και σοβιετικού κολχόζ είναι καταφανέστατα. (Να πετάξω και τα γκαζάκια. Από αύριο καφέ μόνο στο μάτι της κουζίνας. Ή στην καφετιέρα.)
   Άρθρα για την επιβολή του Σταλινικού ρεαλισμού στις πολιτικές γιγαντοαφίσες έχουν εμφιλοχωρήσει και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις όπως η συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ, η συμφωνία Μολότωφ – Ρίπεντροπ, το σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβενα και το μνημόνιο Παπαρήγα – Κανέλλη. Δι' αυτών λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της Υγείας, την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου και την Οικονομική ανάπτυξη. (Τα πετάξω - δεν τα πετάξω, αν έρθουν σπίτι να ψάξουν για χύτρες και γκαζάκια, έχω – δεν έχω θα τα βρούνε).
   Μέχρι πρότινος η γήρανση του πληθυσμού και η μόλυνση της ατμόσφαιρας επιβάρυνε την όραση των πολιτών, πρόβλημα που επιλύει οριστικά η τοιχοκόληση κολοσσιαίων διαστάσεων πολιτικών πόστερ. (Δεν τα πετάω! Δεν έχω δικαίωμα δηλαδή σαν άνθρωπος να ψήνω τον καφέ μου σε γκαζάκι;) Εξάλλου η συνεχής, αδιατάρακτη, επαναληπτική ανάγνωση των λέξεων Νέα Δημοκρατία Καραμανλής Νέα Δημοκρατία Καραμανλής Νέα Δημοκρατία Καραμανλής, συμβάλλει στην άνοδο του πνευματικού μας επιπέδου – ρεπετίτιο εστ μάτερ στουντιόρουμ- και στην εξύψωση του ελληνικού πολιτισμού. (Σας είπα: το μάτι αργεί να πάρει κι άμα ανάψει κάνει τον τούρκικο σούπα). Επίσης η ταμειακή ενίσχυση του κυκλώματος χαρτί – χαρτόνι (Ναι!!! Εγώ τον λέω τούρκικο) η άμεση εξόφληση τυπογραφικών εκτυπώσεων και διαφημιστικών υπηρεσιών καταπολεμά την οικονομική ύφεση και δρομολογεί την οριστική έξοδο από την διεθνή κρίση. (ΕΙΜΑΙ ΑΘΩΟΟΟΣ!!!)

  

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Οι αντιεξουσιαστές από το εξωτερικόν
  15 Οκτωβρίου 2009 

 
   Ενώ μέχρι σήμερα αγνοούσαμε την πολιτική φιλοσοφία αυτών που, δια του πολέμου ή άλλων βίαιων πράξεων, γκρέμισαν αντιπαθητικούς εξουσιαστές και επέβαλαν τις κυβερνητικές μεταβολές στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, σήμερα γνωρίζουμε, τουλάχιστον, την πολιτική τους ταυτότητα: είναι αντιεξουσιαστές της εξουσίας.
   Πριν την εκφώνηση της πρώτης ομιλίας του πρωθυπουργού νομίζαμε ότι οι αντιεξουσιαστές, βίαιοι, ανέστιοι και πένητες κρύβονται στο άβατο των Εξαρχείων αλλά σήμερα γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος πως στις ομάδες των αναρχικών δυνατόν να περιλαμβάνονται αρχηγοί κρατών, ανώτατοι αξιωματούχοι, βιομήχανοι και έμποροι όπλων, πράκτορες μυστικών υπηρεσιών και άνδρες μισθοφορικών στρατευμάτων. Ως εκ τούτου, οι τρεις χιλιάδες υποψήφιοι να διοικήσουν την κρατική μηχανή καθώς και όσοι πρόκειται να καταταγούν στα σώματα ασφαλείας θα εξετάζονται στα άπαντα των Κροπότκιν και Μπακούνιν στην κατάληψη ιδιωτικού ή δημοσίου χώρου, στη χρήση και κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού και στο χειρισμό αλυσίδας ή σιδερολοστού. Την Εξεταστική Επιτροπή θα αποτελούν οι αναρχικοί φίλοι του κ. Χρυσοχοΐδη.
Για την υλοποίηση του νέου κυβερνητικού δόγματος, της αντιεξουσιαστικής εξουσίας δηλαδή, ο πρωθυπουργός συγκρότησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αναχώρησε αμέσως για την Κωνσταντινούπολη όπου επρόκειτο να συναντήσει 15 εκατομμύρια πολίτες αφού, όπως έχουμε γράψει, τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν εν Ελλάδι 3 μόνον πολίτες. Τον κ. Ν. Πολίτη κόουτς του μπάσκετ, τον λογοτέχνη Κοσμά Πολίτη και τον Νικόλαο Πολίτη τον λαογράφο.
Πριν τη σύσταση του νέου φορέα, σύμφωνα με τη φράση του κ. Χρυσοχοΐδη, η πρωτεύουσα είχε μεταβληθεί σε Καμπούλ. Οι γυναίκες από Σόλωνος μέχρι Αλεξάνδρας και από Ασκληπιού μέχρι Πατησίων κυκλοφορούσαν με μπούρκα. Οι άνδρες φορούσαν τουρμπάνι έσφαζαν με το γιαταγάνι και πυροβολούσαν με καλάσνικοφ. Ο Μουεζίνης από τον Άγιο Σουλεϊμάν τον Λυκαβηττό μας καλούσε 5 φορές την ημέρα για προσευχή. Ο Παρθενώνας βομβαρδιζόταν ανηλεώς από το ορεινό πυροβολικό των Ταλιμπάν Φιλοπάπου. Οι τελευταίοι χριστιανοί ταμπουρώθηκαν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι πολέμαρχοι της Αλ Κάιντα, υπό τη διοίκηση του Μπιν Λάντεν, ανατίναζαν οχήματα, τζαμιά, παζάρια στα Εξάρχεια, στην Ομόνοια, στο Μεταξουργείο, στον Άγιο Παντελεήμονα. Αποτέλεσμα: εκατόμβες θυμάτων.
   Αυτά μέχρι την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση σκούπα στα Εξάρχεια. Συνελήφθησαν 1.157 μάρτυρες του Αλ Ακτσά, 932 μέλη της φράξιας Αχμαντινετζάντ και 3.520 μαχητές της οργάνωσης Κόκκινο Κοράνι. Έγιναν έρευνες για βόμβες μολότοφ και κατασχέθηκαν 109 βόμβες Smirnoff, 236 βόμβες Johnny Walker, 54 βόμβες Ballantine’s και 336 πύραυλοι Algida. Τέλος συνελήφθησαν 3 λαθρομετανάστες. Ο πρώτος, με άγνωστο μέσο, πέρασε λαθραία από το 18ο έτος της ηλικίας του στο 19ο, ενώ οι άλλοι δύο ζούσαν στο 16ο και διέβησαν δια ξηράς στο 17ο. Όπως δήλωσε η κ. Κανέλλη το σύνολο των ελεγχθέντων κατάγεται από τα βόρεια προάστια ενώ οι άνδρες των σωμάτων που διενήργησαν τον έλεγχο γεννήθηκαν στην Καισαριανή, στο Περιστέρι, στην Κοκκινιά, από μάνα πλύστρα.
   Αυτή η επίδειξη της Αστυνομίας διαθέτει και την άλλη πλευρά της. Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης θα αποτάσσει με προσωπική του απόφαση όσους αστυνομικούς χειροδικούν εις βάρος πολιτών. Πράγματι στον ποδοσφαιρικό αγώνα των παιδικών ομάδων Άρη-ΠΑΟΚ στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης κρανοφόροι φίλαθλοι επιτέθηκαν σε θεατές γονείς παικτών του Άρη. Ακολούθησε πανικός, τα επεισόδια γενικεύθηκαν, οι φίλαθλοι χτυπούσαν αδιακρίτως. Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η αστυνομία εφαρμόζοντας τις διαταγές του κ. Χρυσοχοΐδη (αγαπημένα του βιβλία οι «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση και ο «Τσελεμεντές του αναρχικού») δεν έλεγξε κανέναν, δεν συνέλαβε ούτε έναν, δεν καταδιώκει ουδένα.

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Εξαγωγές διαλεκτικής
  22 Οκτωβρίου 2009 

 
   Καθήν στιγμήν η χώρα συναγωνιζόμενη τα σύγχρονα κράτη λαμβάνει συνήθως μία από τις τελευταίες θέσεις των πολιτικών, οικονομικών και μορφωτικών επιδόσεων, σε έναν τομέα κατακτά αναντίρρητα την κορυφή: στην πρωτοτυπία των εξαγωγών.
   Πράγματι, αφού διαπιστώσαμε ότι η μονομέρεια εξαγωγής εργατών δεν αποδίδει τα αναμενόμενα (εξαγωγές που σύμφωνα με τον αείμνηστο Παναγιώτη Κανελλόπουλο οφείλοντο στο φιλοτάξιδον του Έλληνος) από τριακονταετίας πραγματοποιούμε εξαγωγές φιλομαθών και φιλάσθενων που καλύπτουν τις ανάγκες σπουδαστηρίων, νοσοκομείων και προϋπολογισμών της αλλοδαπής. Και αφού διαπιστώσαμε την ικανότητά μας στο παγκόσμιο εμπόριο καινοτομιών, εξάγουμε πλέον αερολιμένες, διεθνείς αερογραμμές και επιβάτες, δίκτυα επικοινωνιών και συνδρομητές, ναυπηγεία και ναυπηγούς, λιμάνια και λιμενεργάτες, ιστορικούς τόπους, την εθνική παλιγγενεσία και τους ήρωές της. Και εάν εξαιρέσουμε τους τελευταίους -που όζουν οπισθοδρόμηση και συντηρητισμό αλλά εξάγονται σωρηδόν από τον ιστορικό κόλπο του Ναυαρίνου με αγοραστές τους διεθνείς γκόλφερς- τα καινοφανή εξαγώγιμα προϊόντα περιγράφουν το άκρως δυναμικό σύγχρονο και ανταγωνιστικό προφίλ της χώρας και ανανεώνουν δραστικά το νεκρό κατά τα δύο τρίτα προκατακλυσμιαίο εξαγωγικό μενού: λάδι, καπνός, σταφίδα. Και παρά το δυσμενέστατο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, ισχυρή προώθηση στις εξαγωγές των καινοτομιών προσδίδει η ευελιξία των πωλούμενων πακέτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προ ετών εξαγωγή των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία προέβλεπε τη δυνατότητα του αγοραστή να επιστρέψει τους ναυπηγούς εφόσον θα έκρινε ασύμφορη την αγορά. Και θα παρακολουθήσουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις κινήσεις της γερμανικής εταιρίας (συνέχεια της διαβόητης KRUPP και παραγωγός των χιτλερικών πυροβόλων) η οποία εκτός των 20.000 απολύσεων ανά την υφήλιο σχεδιάζει την πώληση του Σκαραμαγκά σε άραβες κροίσους που είναι δυνατό να αντικατασταθούν από μισητούς οθωμανούς επενδυτές, ή σιχαμερούς σκοπιανούς εκπροσώπους του επικατάρατου Σόρρος.
   Αλλά το παράδειγμα του Σκαραμαγκά ακολουθεί η εξαγωγή του Πειραιά στην Κίνα. Και σύμφωνα με την πρόσφατη ετυμηγορία του, ο κυρίαρχος λαός αφαίρεσε την εξουσία από την οικογένεια Καραμανλή την παρέδωσε στην οικογένεια Παπανδρέου, αποκτήσαμε κυβέρνηση αντιεξουσιαστών της εξουσίας, δια βίου μάθησης, κλιματικής αλλαγής, προστασίας του πολίτη, αφαιρέσεως του προστάτη, εξαγωγής χολής και αμυγδαλών, για να δοθεί στη συμφωνία με τους κινέζους δεκαπενθήμερη αναβολή εφαρμογής.
   Και όσοι έως τώρα σημείωναν με απογοήτευση μια κάποια στασιμότητα στην ανάπτυξη του διαλεκτικού υλισμού παγκοσμίως, χαιρετίζουν με ενθουσιασμό την ιστορική φράση της κ. Παπαρήγα με την οποία τάχθηκε «υπέρ της αγοράς και εναντίον των πώλησης του Πειραιά». Και, όπως οι κλασσικοί μαρξιστές παρέλαβαν την ανεστραμμένη διαλεκτική του Χέγκελ και την έστησαν όρθια, έτσι η κ. Παπαρήγα επεκτείνοντας τον μαρξισμό ως τα όριά του, κατήργησε δια μιας τις καταστροφικές αντιφάσεις του καπιταλισμού. Στο εξής, αγορά και πώληση θα παραμένουν διαφορετικές, αντιθετικές πράξεις, αλλά ουδέποτε θα αφορούν ένα και το αυτό αντικείμενο. Οι οικονομικές αντιθέσεις, οι κοινωνικές συγκρούσεις καταργούνται. Επίτευγμα ακατόρθωτο χωρίς τη συνεργασία των Κινέζων. Εκείνο το αγαπητό στους μαρξιστές ιδεόγραμμα σύμβολο της αντίφασης (μια ασπίδα αδιαπέραστη από όλα τα κοντάρια και ένα κοντάρι που διαπερνά όλες τις ασπίδες) κατά διαταγήν της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών του Πεκίνου διαγράφεται από όλα τα κινεζικά λεξικά. Στην Ελλάδα ως αντισταθμιστικό όφελος πρόκειται να αποσυρθεί της κυκλοφορίας το και λογικόν ονομαζόμενο λεξικό συνωνύμων και αντιθέτων του Θεολόγου Βοντσαντζόγλου. Στα καθ’ ημάς κεφαλαιούχος και μισθωτός, πλούτος και ανέχεια, πείνα και κόρος, με απόφαση του Περισσού θα σημαίνουν ακριβώς το ίδιο, ή ακριβέστερα θα πάψουν να υπάρχουν ως αντίφαση. Και τούτο χωρίς συγκρούσεις ή εξεγέρσεις για να δικαιωθεί η προηγούμενη ιστορική φράση της κ. Παπαρήγα «στην πραγματική επανάσταση δεν σπάει ούτε ένα τζάμι». Αρκεί να το κατανοήσουν οι λιμενεργάτες του Πειραιά για να λυθούν τα προβλήματά τους. Έχουν 15 μέρες καιρό.

  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Το Άβατον του πολιτισμού
  29 Οκτωβρίου 2009 

 
   Ο Ζορμπάς, το προ του πελοποννησιακού πολέμου διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο της ελληνικότητας, με τον δυναμισμό του υπεράνθρωπου, το πάθος της αριστεράς και την αισθητική των Ιώνων, αφού εισέβαλε στους ουρανούς υπό τους προβολείς του Κακογιάννη και βατήρα τον Καζαντζάκη, διεφθαρμένος από τον τουρισμό, αγνοούμενος της χούντας και ενταφιασμένος στην σκοπιανή μας τύφλωση, έχει αντικατασταθεί από τα χωρία της γραφής και το κράτος της Μελούνας.
   Εάν για τις γραφικές τέχνες το δυσκολότερο ίσως πρόβλημα είναι ο σχεδιασμός εταιρικού ή πολιτικού σήματος, καταλαβαίνουμε αυτούς που θεωρούν απροσπέλαστη τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας. Και όπως οι ιδιοκτήτες των ευρωπαϊκών οινοπωλείων για το φόβο του ηλιακού φωτός φορτώνουν τις προθήκες της κάβας με κενές φιάλες, οι διοικητές του ελληνικού καθεστώτος, για να καλύψουν το απειλητικό κενό του εθνικού προφίλ συσσωρεύουν στην κυβερνητική βιτρίνα την πολιτική της αμορφίας, τον λόγο της ασάφειας και την επαγγελία της αοριστίας. Εύθραυστη κενότητα που αδρανεί αναμένουσα την επόμενη καταστροφή, θωρακισμένη με φελλούς και ετικέτες για να μη διαβρωθεί από τον πολιτισμό, τον ερωτισμό, τη νεότητα, την ελευθερία, την ανεκτικότητα, την ποικιλομορφία, που οι πληροφορίες εντοπίζουν στο χώρο των Εξαρχείων. Και, παρά τις ταξιδιωτικές οδηγίες του αντιπροέδρου κ. Θεόδωρου Πάγκαλου σύμφωνα με τις οποίες οι αδαείς διερχόμενοι από τα Εξάρχεια ή τη Νεάπολη απειλούνται με θάνατο εάν δεν παραδώσουν έστω 10 ευρώ στις ντόπιες συμμορίες ληστών, εμφανίζονται διακεκριμένοι εκπρόσωποι της εξουσίας που αναγνωρίζοντας τις αρετές της περιοχής, απέκτησαν κατοικίες και πολυκατοικίες στα πέριξ της διαβόητης πλατείας. Και αναφέρομαι σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι κ.κ. Μπασιάκος και Βουλγαράκης, ή όπως ο κ. Λιβάνης, ο κάποτε παρακοιμώμενος του Α. Παπανδρέου, ο οποίος νοίκιασε για 99 χρόνια χώρο του Δήμου Αθηναίων επί της εν λόγω πλατείας, χωρίς να εκμεταλλευτεί –εννοείται- την πολιτική του επιρροή. Και αναφέρομαι σε αυτό τούτο το ΠΑΣΟΚ, που αγανακτισμένο από την καταστροφική δράση των μανιακών αναρχοαυτόνομων αλητών, μετά από τριακονταετή συνεχή παρουσία στη δυσώνυμη συνοικία μετακόμισε επιτέλους ένα στενό: από την Χαριλάου Τρικούπη στην Ιπποκράτους. Και ίσως ισχυριστεί κανείς ότι οι αγαθοί άνδρες παραπλανήθηκαν με τη μέθοδο και το δέλεαρ που τα σαρκοβόρα σαπρόφυτα εξαπατούν τα θύματά τους. Αλλά ο πολιτισμός των Εξαρχείων δεν είναι φήμη, εκτόπλασμα, ιδεοληψία. Καθίσταται ορατός δια γυμνού οφθαλμού αφού καταμετρήσουμε τα πνευματικά ιδρύματα που ορίζουν την περιοχή και αφού συναθροίσουμε τις ανώτατες σχολές, τους εκδοτικούς και μουσικούς οίκους, τα θέατρα, τους ονομαστούς θερινούς κινηματογράφους, τα δεκάδες ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, τα διανυκτερεύοντα τυπογραφεία, και αφού μελετήσουμε την ιστορία των οδών και των πεζοδρομίων με τη βεβαιότητα ότι οι αίθουσες αναψυχής και οι χώροι  πολιτικής προοπτικής μας περιμένουν πανέτοιμοι για την επικείμενη πληθωρική ή αθόρυβη ολονυκτία.
   Και, όπως θα αντιληφθεί ο αναγνώστης, αμφιβάλλουμε για την ορθή σχετικά με τα Εξάρχεια αντίληψη των επισήμων, αλλά συμφωνούμε ανεπιφύλακτα σε τούτο: στο Άβατον την περιοχής. Πουθενά αλλού τόσες χαράδρες επί των διαβάσεων, τόσοι οδικοί κρατήρες, τόσοι κατάφορτοι, ακλόνητοι επιβλητικοί σκουπιδοτενεκέδες, τόσα επί των πεζοδρομίων παρκαρισμένα εγώ, οχυρωματικά έργα, χαρακώματα των δυνάμεων κατοχής που μπλοκάρουν τα βήματα, κλείνουν τα περάσματα, φρακάρουν τα στενά, γκρεμίζουν τις στοές και διασφαλίζουν το Άβατον των Εξαρχείων.