Κείμενα από την "Ελευθεροτυπία Εβδομάδα"

  Σεπτέμβριος 2009 (3 άρθρα)

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  YPOLIPOU ATTIKIS GOLF & RESORTS
  10 Σεπτεμβρίου 2009 

 

   Όπως στα πρώτα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης για να λυθεί το πρόβλημα του παιδικού υπερπληθυσμού που αντιμετώπιζε το Λονδίνο είχε προταθεί η μαζική κατανάλωση παιδικού κρέατος, σήμερα, προκειμένου να επουλωθούν τα βιβλικά εγκαύματα της Αττικής η στήλη προτείνει να μεταβληθεί ο νομός σε ένα γιγαντιαίο αχανές και εξόχως βρετανικό γήπεδο γκολφ. Καταλήξαμε στη σκέψη αυτή, αφού υποβάλλαμε σε αποκλίνουσα ανάγνωση εκείνο το ρητό που συνδυάζει την τεκνοποιία με τις οικολογικές ανησυχίες, το γνωστό: «Δανειστήκαμε το περιβάλλον από τα παιδιά μας».
   Επιμένουμε στη λύση των γηπέδων γκολφ και είμαστε βέβαιοι ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τα μεγάλα κόμματα θα υιοθετήσουν την ιδέα μας αφού και τα δύο εμφορούνται από το πνεύμα της δεξιάς εφημερίδας που γκρέμισε τον Καραμανλισμό, δηλαδή την «Αυριανή». Την επομένη της πυρκαγιάς που αποτέφρωσε την Αττική, την Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009,  η καλή εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο: «ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ». Η πολιτική ηγεσία τις άφησε και πάμε για εκλογές.
   Αγαπητοί φίλοι, τα γήπεδα γκολφ αναπτύσσονται γρήγορα και φτηνά, ενώ η αναδάσωση είναι πανάκριβη και χρονοβόρα. Ανάδοχος στο πλανητικής σημασίας εγχείρημα «Γκολφ Αττικής» θα είναι ο κ. Β. Κωνσταντακόπουλος, εφοπλιστής, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και κάτοχος τεσσάρων υπό κατασκευή πόλεων της ιδιωτικής χωροταξίας με υπουργό, δήμαρχο, αστυνόμο, ιερέα, αφεντικό και βουλευτή, αυτόν τον ίδιο. Οι εν λόγω πόλεις, δύο έως πέντε χιλιάδων κατοίκων εκάστη, περιβάλλονται από εκτεταμένα γήπεδα γκολφ των 18 οπών, και οικοδομούνται στον κόλπο του Ναυαρίνου που για επικοινωνιακούς λόγους θα ονομάζεται στο εξής «Starwood Hotels & Resorts».
   Ο κ. Κωνσταντακόπουλος, ή καπετάν-Βασίλης, ή επενδυτής, ή τραπεζίτης θα αποδεχθεί την πρόκληση «Γκολφ Αττικής» αφού τα κολοσσιαία απαιτούμενα κεφάλαια θα δαπανήσει το ελληνικό κράτος ως επιχορήγηση. Το προηγούμενο του «Starwood Hotels & Resorts» βεβαιώνει την υπόθεση. Η ιδιοκτησία των 200.000 στρεμμάτων αποκτάται με τη δοκιμασμένη μέθοδο (αναγκαστική απαλλοτρίωση για εθνικούς λόγους) στον κρόταφο. Ο καπετάν-Βασίλης, ή Κωνσταντακόπουλος, ή Εφοπλιστής, ή Τραπεζίτης έχει την υποστήριξη όλου του πολιτικού φάσματος πλην των Κοροβέση και Τσίπρα. Η κ. Παπαρήγα είναι η μόνη πολιτική αρχηγός που ξεναγείται στο απέραντο εργοτάξιο. «Χτίστε!», λέει, «αφού όταν θα ‘ρθουμε στην εξουσία αυτά θα τα δώσουμε στους εργάτες». Την περιβαλλοντική μελέτη καλύπτει με το επιστημονικό του κύρος ο λαμπρός καθηγητής του ΕΜΠ κ. Κ. Χατζημπίρος, συνεργάτης του επενδυτή. Την άρδευση της «Golf Ypolipou Attikis» εξασφαλίζει ο Αχελώος, που, αφού εκτραπεί προς την «Starwood Hotels & Resorts & Navarino & Pylos» στρέφεται προς Τρίπολη, Κόρινθο, και διαμέσου της Βοιωτίας, χύνεται στην Αττική. Τα απόβλητα (τα Golf Ypolipou Attikis δεν κάνουν σκατά και σκουπίδια μωρέ) μεταφέρονται με οχήματα της Bobolas AE για να δεματοποιηθούν στους λόφους της Πύλου.
   Ο Κωνσταντακόπουλος, ή επενδυτής, ή τραπεζίτης, ή εφοπλιστής αναθέτει την ανέγερση των Ypolipou Attikis Hotels & Resorts στον κορυφαίο έλληνα αρχιτέκτονα κ. Αλέξανδρο Τομπάζη. Όπως έχει γραφεί, αυτός ο άξιος μελετητής θεωρεί ότι «για μια αρχιτεκτονική σύνθεση είναι πολύ περιοριστικό το ύφος των 27 μέτρων». Προφανώς ο καλός αρχιτέκτων πρόκειται να οικοδομήσει (το οικοδομεί, ίσως, στο Ναυαρίνο) ένα μνημείο σημαντικότερο του Παρθενώνα, ο οποίος έχει ύψος (ο Παρθενώνας) 13,72 μ. «Για την έγκριση του επενδυτικού προγράμματος», αντιγράφουμε από το «Βήμα» (9/8/2009), «μπαίνουν 3.000 υπογραφές υπουργών και απλών υπαλλήλων, εκδίδονται 20 υπουργικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), 600 αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις, γίνονται πάνω από 60 δίκες, εκδίδονται 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, πάνω από 40 αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων» και, τέλος, καθαρογράφεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κηρύσσει την εγκατάσταση των γκολφ και των πόλεων του κ. Κωνσταντακόπουλου παράνομη και αντισυνταγματική.

  

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Εκλογές Ελλήνων Χριστιανών
  17 Σεπτεμβρίου 2009 

 
   Όποιος αναζητεί κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των μυθικών Ελλήνων και των Ελλήνων του παρόντος, με υπερηφάνεια έχει συλλέξει τις υψηλές επιδόσεις της ηγεσίας αμφοτέρων στο ψέμα, στην παραπλάνηση, στην απάτη. Όσον αφορά τους παρόντες ηγέτες η τρέχουσα προεκλογική περίοδος, οι πρόσφατες κυβερνήσεις της δεξιάς και η υπερεικοσαετής διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ πείθουν αβίαστα για την ελληνοπρεπή ικανότητά τους στην υποκρισία και τον δόλο. Αρετές σπάνιες και αρχαιότατες, που ενισχύουν τις φιλοσοφικές ενοράσεις του κ. Παπαθεμελή, τις ιστορικές έρευνες του κ. Γεωργιάδη τις πολιτικές πεποιθήσεις της κ. Κανέλλη, τις γλωσσικές επιδόσεις του κ. Πολύδωρα στηρίγματα συνειδήσεων μέσα στην γενική ιδεολογική κατάρρευση. Αρετές των τρισχιλιετών Ελλήνων που τιμήθηκαν πλούσια στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, των αναβολικών, των εργολάβων και των πανάκριβων ανενεργών συστημάτων ασφαλείας του κ. Χριστοφοράκου, του οποίου η μνήμη βυθίστηκε στην εκλογική κάλπη.
   Και όσον αφορά τους Έλληνες του Ομήρου, πρώτος μεταξύ ίσων προβάλει ο Αγαμέμνων. Γνήσιος πρόγονος των ηγετών του Μαξίμου και της Ιπποκράτους, αναζητώντας ούριο άνεμο, δόξα και λάφυρα προσκαλεί την Ιφιγένεια στην Αυλίδα για να την παντρέψει με τον Αχιλλέα αλλά την οδηγεί στη σφαγή. Ο Αχιλλέας, αυτός ο υπέρλαμπρος ήρωας των Αχαιών, μεταμφιέζεται σε κορίτσι για να αποφύγει τη στράτευση. Ζει στον γυναικωνίτη του βασιλιά της Σκύρου, Λυκομήδους, έως ότου τον ξεσκεπάζει με τέχνασμα ο Οδυσσέας. Επίδοξος λιποτάκτης κι αυτός, προκειμένου να μην πολεμήσει «για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη», προσποιήθηκε τον τρελό και έσπειρε στο χωράφι του αλάτι αντί για στάρι. Περιττός κόπος που απέφυγαν οι επίσης φυγόστρατοι εθνάρχες του Ελληνισμού Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου συστηματικοί διώκτες των αρνητών στράτευσης.
   Δεν θα μνημονεύσουμε τις καταχθόνιες ραδιουργίες των Ολυμπίων. Μια αναιμική αναφορά στις μηχανορραφίες τους θα αρκούσε για να καταλάβει μονοθεματικά τα τηλεοπτικά δελτία της τετραετίας. Αλλά ας αναλογιστούμε τις φρεναπάτες με τις οποίες παγιδεύει τους υπηκόους της η μόνη συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκεία του παρόντος Ελληνισμού. Οι άνδρες της εκκλησίας, δηλαδή οι διάκονοι, οι ιερείς, οι επίσκοποι, μεταμφιεσμένοι και ψευδώνυμοι επικαλούμενοι άμμωμες συλλήψεις θαύματα, επιφοιτήσεις, μεταμορφώσεις, αναλήψεις και αναστάσεις, καβαλιστές οιωνοσκόποι και άεργοι επιμένουν να συνδιοικούν το κράτος. Και ενώ χλευάζουν την εμπειρία, την παρατήρηση, το συμπέρασμα, τη λογική, οι πιστοί τους υποχρεούνται να καταθέτουν ενώπιον του «φοβερού βήματος» την αλήθεια και μόνον αυτή, με αποδείξεις, στοιχεία, επιχειρήματα, μάρτυρες, μετρητά, ομόλογα, μετοχές και ακίνητα. Και μεσούσης της προεκλογικής περιόδου την οποία εγκαινίασε ο πρωθυπουργός της χώρας προσκυνώντας τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο και ενώ θα περιμέναμε υποσχέσεις, έστω, για τον επιβεβλημένο διαχωρισμό Βατοπεδίου και Οικονομίας, Παντελεήμονος και Αττικής, Περισσού και Κανέλη, Δημητριάδος και Κούβελου, γκολφ και Μπακογιάννη, ο γενναιότατος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε κάποια φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με αναστολή.
   Προφανώς η πολιτική μας υποψήφια ηγεσία πιστεύει ότι οι επίσημοι, οι κρατικοί κληρικοί, σε κάθετη πλήρη αντίθεση με κάθε λογής απατεώνες, δεν  ξεπλένουν αλλά καθαγιάζουν μαύρο χρήμα. Και επειδή οι δεσπότες της ορθοδοξίας είναι αυτόχρημα αγνοί, άμωμοι, ανιδιοτελείς, αναμάρτητοι, αφιλοκερδείς, τα πλούτη της εκκλησίας συσσωρεύονται από κάποια σατανική συγκυρία ή άλλο ανοσιούργημα πονηρών πνευμάτων, όθεν ο φορολογικός έλεγχος των ναών αφού δεν κατοχυρώνεται δια νόμου θα ανατεθεί μετεκλογικά σε εξορκιστές, αγιοταφίτες και χατζήδες.

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Η αεργία ως κυβερνητικό προσόν
  24 Σεπτεμβρίου 2009 

 
   
   Σύμφωνα με τον Παπαρηγόπουλο, μια αρχαία φυλή της Βοιωτίας απαγόρευε στους επιχειρηματίες να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες εάν δεν είχαν προ δεκαετίας διακόψει κάθε σχέση με την οικονομία. Και αυτό για να προστατεύεται το κράτος από την πιθανότητα διαφθοράς ή διαπλοκής. Ως εκ τούτου είναι αυτονόητο ότι οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου είναι καταλληλότατοι για την ανάληψη ανώτατων εξουσιών αφού ουδέποτε εργάστηκαν. Και πέραν των βοιωτών αξιωματούχων οι κυβερνήτες μας, υποψήφιοι ή απερχόμενοι είναι όμοιοι εάν όχι ανώτεροι και άλλων αρχαίων πολιτικών ανδρών όπως ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής ή ο Δημοσθένης, αφού και αυτοί ουδέποτε είχαν επιδοθεί σε βάναυσα επαγγέλματα. Αλλά οι παρόντες πολιτικοί ηγέτες είναι αξιότεροι των Αθηναίων που προαναφέραμε, αφού πολιτεύονται σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ελευθερίας ενώ οι αρχαίοι εκείνοι εξασφάλιζαν την αεργία τους βασιζόμενοι στην καταναγκαστική εργασία των δούλων.
   Και την σημερινή εναλλαγή στην εξουσία ατόμων που προέρχονται από τις ίδιες γνωστές οικογένειες ορισμένοι κάνουν το λάθος να την παρομοιάζουν με τη διαδοχή στους θρόνους της Ευρώπης των απογόνων των αυτών βασιλικών ή αυτοκρατορικών οίκων. Και το λάθος διαπράττεται ως προς την ποιότητα των προσώπων. Οι δελφίνοι εκείνοι, κατά τη φεουδαρχική περίοδο, για να αποκτούν στοιχειώδεις γνώσεις αυτοάμυνας αλλά και για να διασώζονται από τη θανατηφόρα πλήξη ή ανία, περιβαλλόμενοι από ομίλους αυλικών των οποίων σφυρηλατούσαν την υποταγή, επιδίδονταν στην ιππασία, ήσαν άριστοι τοξότες και δεινότατοι κυνηγοί, ενώ τίποτα από αυτά –τηρουμένων των αναλογιών- δεν χαρακτηρίζει τους παρόντες αναβάτες της εξουσίας οι οποίοι επιπλέουν ακινητούντες στην απόλυτη αδράνεια και στην πλήρη, περί πάντων ακηδεία. Ουδέποτε ακούσαμε κάτι για τις ειδικές δεξιότητες του κ. Κώστα Καραμανλή, ή κάποια επίδοση του κ. Γεωργίου Παπανδρέου σε μία των τεχνών, κάποια κλίση ενός εκ των δύο σε γνωστή ή άγνωστη σε μας ερασιτεχνική ενασχόληση. Δραματική είναι η αγωνία των οπαδών τους να ανακαλύψουν μια ανοιχτόκαρδη διάθεση συναναστροφής στον έναν ή αθλητικές ικανότητες στον άλλον. Συγχέοντας τους ρόλους που τους δόθηκαν, ο κ. Καραμανλής τραυματίστηκε κάποτε σε επιδείξεις ποδοσφαίρου και ο κ. Παπανδρέου χόρεψε ζεϊμπέκικο υπό τους ήχους ενός χαρακτηριστικού χασάπικου.
   Και όπως σε άλλους πολιτισμούς για λόγους κομψότητας οι εξωτικές ντεμπιτάντ εμποδίζονται κινητικά με ατομικούς κλωβούς και ενδυματολογικούς νάρθηκες η διηνεκής απραξία των πολιτικών μας κληρονόμων, η ραθυμία, η απολίθωσή τους, διασφαλίζεται με τους οικογενειακούς δεσμούς, την οικονομική διαπλοκή και τους ταξικούς φραγμούς. Και εθίζονται οι δελφίνοι στην απόλυτη νάρκη, όχι για λόγους αισθητικών προτιμήσεων αλλά για να βεβαιωθεί, να διαπιστωθεί από όλους, ότι την εναλλαγή στην εξουσία δεν ρυθμίζουν οι ικανότητες, οι αξίες των ατόμων, οι ίσες ευκαιρίες, οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι ελεύθερες επιλογές, αλλά καθορίζεται από την οικογενειακή καταγωγή όπως στην εποχή των Γουέλφων, των Αψβούργων ή των Χοεντζόλερν. Και αφού από τον αιώνα των εκλεγομένων δια καθολικής ψηφοφορίας κυβερνητών περάσαμε στον κόσμο των Γλύξμπουργκ των Οσμανλήδων και των Ισαύρων με την ίδια ροπή επιστροφής είναι βέβαιο ότι φθάνουμε επιτέλους σήμερα αύριο στην ιδανικότερη γνωστή πολιτεία που δημιούργησε τον περίλαμπρο ένδοξο χρυσούν αιώνα του Περικλέους.