Κείμενα από την "Ελευθεροτυπία Εβδομάδα"

  Μάιος 2009 (4 άρθρα)

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Η Παραλία. Από τον Θεμιστοκλή στον Κλέαρχο.
  7 Μαΐου 2009 

 

Έχουμε γράψει και επιμένουμε σε αυτό, ότι από όλες τις γειτονικές χώρες, την Ιταλία π.χ., την Αλβανία ή την Τουρκία, η εχθρική και επικίνδυνη είναι η Παραλία. Η επεκτατική, η κατακτητική της πολιτική και οι δυνάμεις κατοχής ξένου εδάφους που διαθέτει δημιούργησαν την πρώτη βαλκανική χώρα που δεν έχει έξοδο προς τη θάλασσα δηλαδή την Ελλάδα. Και ενώ από αρχαιοτάτων χρόνων νοείται (η Παραλία) ως αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής ενδοχώρας σήμερα αποτελεί ένα αυτόνομο αντίπαλο κράτος που αγνοεί τους κανόνες καλής γειτονίας, αμφισβητεί τις παγκόσμιες συνθήκες και προσβάλει τη διεθνή νομιμότητα. Και επειδή αυτό το κρατικό μόρφωμα, όπως και το κράτος των εμπόρων ηρωίνης δεν εμφανίζεται στους γεωπολιτικούς χάρτες και δεν έχει ιστορία η ισχύς του αυξάνεται κατακόρυφα.
   Παράγει μελανίνη, ποικιλόχρου πυτιρίαση, άζωτο, φώσφορο, μόλυβδο, νεκρά ψάρια και τα φύκια του γένους chattonella.
Για να τονίσουμε πόσο σημαντική υπήρξε η Παραλία για τον ελληνισμό, θυμίζουμε ότι η Ιλιάδα εξελίσσεται στην ακτή που χωρίζει τα αχαϊκά πλοία από τα τείχη της Τροίας, ενώ τα δρώμενα της Οδύσσειας συμβαίνουν μακριά από τη θάλασσα τόσο, όσο απέχει η λεωφόρος Ποσειδώνος από τον Σαρωνικό.
   Υπό την επήρεια των παραθαλάσσιων επών στους ιστορικούς χρόνους, ο Θεμιστοκλής παρερμηνεύοντας τον χρησμό της ορεσίβιου Πυθίας για «τα ξύλινα τείχη» παρέσυρε τους Αθηναίους και αντί να κρυφτούν στα δάση για να σωθούν (όπως προφανώς συμβούλευε ο Απόλλων) τα πήραν μαζί τους υπό μορφή σκαφών και οδηγήθηκαν στην καταστροφή με τη διαμεσολάβηση της δόξας.
   Σήμερα, η μνήμη του ηρωικού ναυάρχου τιμάται από τον εργολάβο κ. Κλέαρχο Ρούτση. Αυτός ο λαμπρός συνεργάτης του κ. Παυλίδη μεταφέρει, ως γνωστόν, ογκόλιθους από το Θεμιστόκλειο τείχος και σύμφωνα με τα πρότυπα του κράτους της Παραλίας οικοδομεί την κατοικία του.
Και ενώ διαθέτουμε πλήθος τουρκοφάγων του ιμάμ μπαϊλντί και του μπακλαβά, οι κατακτητικοί πόλεμοι της Παραλίας εναντίον της Ελλάδος αγνοούνται, ίσως, επειδή διεξάγονται –όπως κάποτε στη Σμύρνη- δια του συνωστισμού επί της προκυμαίας, αλλά και με αθόρυβες συστοιχίες νομοθετημάτων, ταξιαρχίες διαταγμάτων, μεραρχίες ψηφισμάτων, καταιγισμούς δωροδοκιών, βόμβες διαφθοράς και γενικές σφαγές της Δικαιοσύνης που εξαπολύουν ελληνόφωνοι κρατικοί λειτουργοί της όμορης χώρας.
   Όπως δήλωσε προσφάτως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ της Παραλίας κύριος Σφλς, θα αναπτυχθούν σε 30 ελληνικά νησιά condo hotels, δηλαδή τουριστικά χωριά εφόσον διατίθεται έκταση τουλάχιστον 150 στρεμμάτων, πλήρης διάσταση δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος ακόμα και εάν παρεμβάλλονται ρέματα, χαράδρες και βάραθρα οικολογίας, αισθητικής, οικονομίας και νομιμότητας. Και το 20% της δομημένης επιφάνειας θα μπορεί να πουληθεί ως κατοικίες ανεξάρτητες, αυτόνομες, υπεράνω κυβερνητικών εντολών και συνταγματικών επιταγών, αρκεί να διαθέτουν εμβαδό τουλάχιστο 80 τετραγωνικών σε χαρτονομίσματα ή ομόλογα δημοσίου. Ορίζεται, μάλιστα, ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα  κλινών που σε αυτές τις περιπτώσεις φτάνει στα 15 στρέμματα το μονόκλινο. Για τα δίκλινα, που σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ της γείτωνος κ. Σφλς θα μπορούν να μετατραπούν σε μεζονέτες με ιδιωτικό γκαράζ, πισίνα και γήπεδο γκολφ, θα κατασκευαστούν μεγάλες τουριστικές μονάδες σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, όπως το μπλόκο των Μαλγάρων, της Βιοκαρπέτ και της άγονης γραμμής. Τα γήπεδα γκολφ θα αναπτυχθούν στην Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Χαλκιδική, τη Χαλκηδόνα, τις Αχαρνές και τα Ν. Λιόσια, για τα οποία η εκτροπή του Αχελώου μετά τη Θεσσαλία θα στραφεί προς Θεσσαλονίκη, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κυκλάδες, Πελοπόννησο. Τέλος, ο κ. Σφλς, αυτός ο κάτοχος αυθαιρέτου επί της Λαυρεωτικής, υποστήριξε ότι το νέο επεκτατικό σχέδιο της Παραλίας δεν προβλέπει τουριστικές επενδύσεις στο 80% της Ελλάδας όπως αφήνει στο απυρόβλητο το 99% του σώματος μια σφαίρα στον κρόταφο.

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Κεντρικό Συμβούλιο Αερόψυκτων
  14 Μαΐου 2009  

 

   Το πρόβλημα της πολιτικής διαφθοράς που καταρρακώνει τη Βουλή, προσβάλλει τη δικαιοσύνη, αποσαθρώνει την κυβέρνηση και εκθέτει τα κόμματα, λύθηκε άπαξ και διά παντός με μια απλή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Πράγματι, την περασμένη βδομάδα, το εν λόγω συμβούλιο δέχτηκε από τον επιχειρηματία κ. Β. Κωνσταντακόπουλο –για λογαριασμό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπό (υπουργείο Πολιτισμού)- 260.000 ευρώ χορηγία για να μην δωροδοκηθεί. Η Εφορεία αυτή, πρόκειται να επιτρέψει ή όχι, την ολοσχερή και ανεπανόρθωτη καταστροφή του Ναυαρίνου (ακόμα αχολογούν εκεί οι κραυγές του Μακρυγιάννη: «Γκολφ, πισίνες, ή θάνατος») όπου πρόκειται να οικοδομηθεί μια πόλη 2.000 κατοίκων από τα κόκκαλα βγαλμένη. Και της επερχόμενης γαλανόλευκης Βαβυλώνας, έχει προηγηθεί η μόλις αποπερατωθείσα (Μπέβερλι Χιλς; Τσινετσιτά; Ντίσνεϋλαντ;) επί του παρακείμενου κόλπου του Ρωμανού, 2.000 κατοίκων επίσης, για να ολοκληρωθεί το όραμα του εφοπλιστή κυρίου Κωνσταντακόπουλου και των ναυάρχων Κόρδιγκντων, Δεριγνύ και Έϋντεν. Όραμα που προσβλέπει στην Ελλάδα των 5 θαλασσών, των 2 ηπείρων, των 68 πισινών, 8 ξενοδοχείων, των 12 γηπέδων γκολφ και εκατοντάδων επαύλεων που θα αναπτυχθούν μετά την ολοσχερή εξόντωση των ορδών του Μπραΐμη, τη σφαγή χιλιάδων πελεκάνων, πελαργών, αετών, και την οριστική ταφή των αρχαιοτήτων της Ιστορίας και της λογικής. Και αναμένεται να καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση του ΣτΕ για να αγνοηθεί.
   Η κοσμογονία αυτή θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί, εάν δεν είχε εφευρεθεί το αερόψυκτο. Όπως στις ερήμους και στις άνυδρες στέπες κινούνται αερόψυκτα οχήματα, στην περιοχή συμφερόντων του κ. Κωνσταντακόπουλου θα κινούνται, στο εξής, μόνον αερόψυκτοι πολίτες αφού οι επενδύσεις του άξιου επιχειρηματία (σε εποχές υπερθέρμανσης και κλιματικών αλλαγών) θα απορροφήσουν και την τελευταία σταγόνα νερού με την έγκριση των δύο μεγάλων κομμάτων και του ΛΑΟΣ, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ επίσης πλην των κ.κ. Τσίπρα και Κοροβέση, ενώ η κ. Παπαρήγα καταδίκασε την επένδυση με αναστολή.
   Για την εφεύρεση, κατασκευή και διάθεση του συστήματος αερόψυκτων πολιτών, ο λαμπρός επιχειρηματίας λαμβάνει κρατική επιδότηση (αν θυμάμαι καλά) 300.000.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχει η ιστοσελίδα www.sahara.gr.
Μόνο έτσι δικαιολογείται η υπαρκτή αυτή επιδότηση προς τον κεφαλαιούχο, αφού είναι αδιανόητο ένα σύγχρονο κράτος να ενισχύει τον οριστικό αφανισμό του γενέθλιου τόπου του.    Και είμαστε βέβαιοι ότι τα χρήματα του δωρητή, όχι μόνο δεν θα επηρεάσουν τους Αρχαιολόγους αλλά το παράδειγμά τους θα μιμηθούν και άλλοι κρατικοί λειτουργοί. Αναμένουμε, δηλαδή, την ίδρυση του Κεντρικού Συμβουλίου Άγονων Γραμμών, του Κεντρικού Συμβουλίου Βατοπεδίου και Άθω, του Κεντρικού Συμβουλίου Ομολόγων, του Κεντρικού Τηλεπικοινωνιακού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υποκλοπών, και, όπως φαίνεται, του Κεντρικού Συμβουλίου Οχημάτων ΜΑΝ.
   Σε αυτά τα ειδικευμένα συμβούλια που θα εξοπλιστούν με προστατευόμενες περιοχές Natura, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους, οι επιχειρηματίες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις και, κατόπιν αποδοχής, οι φορείς θα εισπράττουν τις νόμιμες χορηγίες αντί να δωροδοκούνται και να διαφθείρονται με το βρώμικο χρήμα των αδίστακτων κερδοσκόπων. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε πλοία με γήπεδα γκολφ, μοναστήρια με πισίνες, τηλέφωνα με σάουνα, ομόλογα με συνεδριακά κέντρα, λεωφορεία με spa και τουριστικά θέρετρα με σερβιτόρους τον Κανάρη, τη Μπουμπουλίνα και τον Μιαούλη –εννοείται αερόψυκτους.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Καραγκιόζης ο ασκεπής
  21 Μαΐου 2009  

 

   Έπρεπε να εκραγεί ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος, να θρηνήσει η ανθρωπότητα 55,5 εκατομμύρια νεκρούς, να εφευρεθεί η ατομική βόμβα, να επιβληθούν η Αμερική και η Σοβιετική Ένωση ως υπερδυνάμεις, για να απελευθερωθούν οι πολίτες του βορείου ημισφαιρίου από τα καπέλα.
   Και δεν χρησιμοποιώ τη λέξη μεταφορικά, αλλά τη γράφω και εννοώ τα ημίψηλα, τα κασκέτα, τις τραγιάσκες, τους παναμάδες, τα στέτσον, τα μπορσαλίνο, αλλά, και τα φέσια, τους σκούφους και τα φακιόλια. Απέμειναν μόνο τα καπέλα ειδικών αποστολών και αυτά που καλύπτουν τις κεφαλές των κρατικών οργάνων, των στρατιωτικών δηλαδή, των σωμάτων ασφαλείας και των ρασοφόρων. Για όσους θεωρούν ασήμαντη την αλλαγή αυτή στην ενδυμασία, θυμίζω ότι είναι η μόνη μετατροπή που επέφερε ο κατά τα άλλα επαναστατικός 20ος αιώνας στην καθιερωμένη μόδα τής βικτωριανής περιόδου. «Από τους αρχαίους χρόνους (διαβάζουμε) ο πίλος εφορείτο μόνον υπό των ελευθέρων ανθρώπων και ουδέποτε υπό των δούλων. Κατά τον μεσαίωνα, ήτο το σύμβολον της ευγενείας ως και της κυριαρχίας. Η παραχώρησις πίλων εσήμαινε την παραχώρησιν προνομίου ή δικαιώματος…». Οι Γιακωβίνοι, εκφράζοντας την περιφρόνησή τους για τα εξεζητημένα καμηλαύκια των Λουδοβίκων, στόλισαν την κεφαλή του συμβόλου τής επανάστασης, της Μαριάν, δηλαδή, με τον ευτελή φρυγικό σκούφο. Ο εκδικητικός Λουδοβίκος-Φίλιππος φόρτωσε τους Γάλλους με μια καπελαδούρα μισό μέτρο ύψος. Οι φιλελεύθεροι απάντησαν με τη ρεπούμπλικα. Στην Ελλάδα, η φοιτητική εξέγερση του 1859 ονομάστηκε «σκιαδικά» από το καπέλο-σύμβολο του κινήματος. Ο Μπενάκης αγανακτεί με την εποχή του επειδή «ακόμα και οι ζητιάνοι φοράνε τώρα καπέλο» και μιλά για τον Παπαδιαμάντη.
   Στο ελληνικό Θέατρο Σκιών, ανάμεσα σε ένα πλήθος καπελωμένες φιγούρες, για να τονίζεται η αντικοινωνική του συμπεριφορά, ο Καραγκιόζης εμφανίζεται ξεσκούφωτος. Το γυμνό του κεφάλι είναι πολύ πιο σημαντικό χαρακτηριστικό από τα ξυπόλητα πόδια του. Χωρίς παπούτσια κυκλοφορούσαν χιλιάδες .χωρίς καλπάκι, φέσι, σκούφο, κανένας. Εξάλλου, η μεγάλη ενδυματολογική διαφορά με τον τούρκο ομώνυμό του, είναι στο σαρίκι. Ο δικός μας καμπούρης, βάζει καπέλο όταν παριστάνει το γιατρό, το μάγειρα, τον γραμματικό, τον φούρναρη, τον καπετάνιο. Εντούτοις, οι νέοι χαρακτήρες τού ελληνικού μπερντέ, ο Μπαρμπα-Γιώργος, ο Σταύρακας, ο Σιορ Διονύσιος, έχουν στο κεφάλι καβουράκι τεπέ κλακ. Αυτή η προσθήκη στην ποικιλία των τύπων –Εβραίος, Μορφονιός, Βεληγκέκας– είναι η ουσιαστική εξέλιξη που έφεραν οι έλληνες καραγκιοζοπαίχτες στον κόσμο των σκιών. Και επειδή έπρεπε να ξεχωρίζουν ως προς την καταγωγή, το καπέλο ήταν απαραίτητο. Και ενώ το 1950 καταργήθηκαν τα καλύμματα και επιβλήθηκε μια κατά κεφαλήν ισοπολιτεία, σήμερα η κουκούλα αναγορεύεται σε προνόμιο του κράτους και των γενναίων συνεργατών της ασφάλειας. Τους είδαμε έξω από το Εφετείο με κράνη, σκούφους, τζόκεϊ, κάσκες, εναντίον των ασκεπών, νηστικών και ανυπόδητων. Στην Ελλάδα, ο Καραγκιόζης έγινε θέαμα για όλη την οικογένεια. Οι βωμολοχίες των Οθωμανών άλλαξαν με το «θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε» και οι δύο επιλογές ποντάρουν σε βασικό ένστικτο. Αλλά την ώρα που θρηνούσαμε τον Σπαθάρη, τα λαμπρά παλληκάρια έδερναν το κοινωνικό του πρότυπο, το μοντέλο του.
   Τα χαρακτηριστικά τού Θεάτρου Σκιών παραμένουν: η σταθερότητα των τύπων, η αχαλίνωτη μπουφονερία και ο αυτοσχεδιασμός πάνω στο ίδιο θέμα, γνωρίσματα όλων των λαϊκών θεαμάτων. Το υλικό υπάρχει. Ελπίζουμε η «Καμπούρης και διάδοχοι» να μη μιμηθούν το παράδειγμα των ελληνόψυχων στιχουργών, συνθετών και αοιδών τής αφασίας.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Ρουφ Μετς Θων
  28 Μαΐου 2009  

 

   Η ευρωπαϊκή ήπειρος, κατοικημένη περιοχή του βορείου ημισφαιρίου, κείται δυτικά της Ασίας, βόρεια της Αφρικής, αποτελεί την νοτιανατολική προέκταση των Βαλκανίων και βρέχεται από το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Λιβυκό πέλαγος.
   Σε αυτές τις γεωγραφικές συντεταγμένες, ζούμε, όπως συνάγεται με βεβαιότητα από τον τρόπο που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές τα πολιτικά μας κόμματα. Προφανώς, σχεδιάζουν το χάρτη τής χώρας με τη μέθοδο που η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από ιερείς και η σεξουαλική ζωή των πολιτών από ουρολόγους. (Με πληροφορούν από την αίθουσα σύνταξης ότι σύμφωνα με προβλέψεις αμερικανών οικονομολόγων, η παγκόσμια οικονομική κρίση τερματίζεται εντός του 2009).
   Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι πρακτορείο συμφερόντων του κ. Μπόμπολα, που διανέμει εφημερίδες και περιοδικά, τσιμέντα, χαλίκια, κονίαμα, τσιμεντοκονίαμα, πνευμονοκονίωση, δύσπνοια, στηθάγχη, θερμοκρασιακή αναστροφή και διαταραχή του κλίματος. Αλλά και το Άργος, που θεωρείται από ορισμένους μεγαλύτερο από την Ευρώπη, αυτή η πρώην πρωτεύουσα των πεπονιών, συμφερόντων Λαμπράκη, διανέμει τύπο με ένθετα τους κ.κ. Σημίτη, Βερελή και Βενιζέλο, μετά Μουσικής.
   (Όπως με πληροφορούν από την αίθουσα σύνταξης, η παγκόσμια οικονομική κρίση σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα συνεχιστεί πολύ πέραν του 2009).
Η ευρωπαϊκή Ήπειρος ειδικότερα, εκτείνεται στην βορειοδυτική εσχατιά της χώρας, φημίζεται για τη φέτα Δωδώνης (αντίπαλος της φέτας Παρνασσού ή Μονπαρνάς) και συνορεύει με τις πιπεριές Φλωρίνης, τα κοτόπουλα Πίνδου και το αυγοτάραχο Μεσολογγίου.
   Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι το Έθνος, στις όχθες του Ευρώτα, παραπόταμου τού Έβρου. Άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι το Μετς, το Ρουφ, το Θων, το Γκολφ, και, νοτίως του Βερολίνου, το Ναυαρίνο, το Βελεστίνο, το Πορτολάγο, το Ρίο Αντίρριο και το Κάβο Ντόρο.
Οι ευρωπαϊκές εκλογές (μια διαφήμιση της Eurobank) διεξάγονται για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, την άσκηση των εκλογικών μηχανισμών των κομμάτων και την ενίσχυση των εταιρειών δημοσκόπησης, ενώ οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να διαλέξουν πιο κόμμα θα τους απαλλάξει από το κάπνισμα, τα καπνιστά και την Καπνικαρέα, αφενός, και το φοβερό δυσβάστακτο άγος του κορανίου, αφετέρου.
   (Αυτά, ενώ τα σημάδια ανάκαμψης από την παγκόσμια οικονομική κρίση σύμφωνα με την αμερικανική κεντρική τράπεζα, είναι ενθαρρυντικά).
   Γενάρχης του κυβερνώντος κόμματος της Ευρώπης, θεωρείται ο ναύαρχος Βαρβαρόσα ή Μπαρμπαρόσα. Η συντριπτική πλειοψηφία μελών και στελεχών του εν λόγω ευρωπαϊκού σχηματισμού, κατάγεται από την Βερβερία ή Μπαρμπαριά. Ως προστάτη, προσκυνούν την Αγία Βαρβάρα, θαυμάζουν την Μπαρμπαρέλα και ακολουθούν τις οικονομικές θεωρίες του κ. Βαρβάκη που εκφράζει τις ιδέες της ελεύθερης αγοράς, γνωστής και ως «Βαρβάκειος Αγορά». Αντίπαλος του προαναφερθέντος κόμματος, είναι το κίνημα των Σοσιαλιστών που ονομάζεται ούτω εξαιτίας του επαναλαμβανόμενου συνθήματος sos sos sos ή κατ’ άλλους από τα σοσόνια που συνηθίζουν να φοράνε άντρες και γυναίκες του κινήματος. Πρόκειται για φανατικούς οπαδούς του ποδοσφαιρικού ομίλου Σοσό ή Σωσώ, πιστεύουν στον άγιο Σώστη και ξετρελαίνονται για τη σως ή σος Μαδέρα, τη σος Πορτυγκέζ, τη σος Προβενσάλ, την σος ή σως Ναπολιταίν και τα σωσίβια.
   (Αυτά, ενώ μας πληροφορούν από την αίθουσα σύνταξης πως πρόβλημα οικονομικής κρίσης δεν υφίσταται και γι’ αυτό δεν ετέθη ούτε θα τεθεί κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαμάχης των κομμάτων μέχρι τις ευρωεκλογές).